Turva-automaatio ja toiminnallinen turvallisuus
Turva-automaatioratkaisut ovat keino varmistua prosessien ja koneiden turvallisuusvaateiden täyttymisestä. Tarjoamme hallintaratkaisuja erilaisten turvajärjestelmien ja turvatoimintojen suunnitteluun.
Prosessien ja koneiden riskien hallinnassa tietyt ohjaustoiminnot ovat kriittisiä. Turva-automaatiojärjestelmän (SIS) tulee olla täysin riippumaton varsinaisesta ohjausjärjestelmästä (käyttöautomaatiojärjestelmä, esim. DCS). Turva-automaatiojärjestelmässä toteutetaan koneiden ja prosessien turvakriittiset toiminnot.
Eheystasomäärittelyt
Mikäli riskin pienentämisessä käytetään ohjausjärjestelmän toimintoja, niille on tehtävä riskin arviointiin perustuva eheystasomäärittely. Eheystasojen määrittelyyn käytetään standardeja IEC 61511 (SIL-määrittelyt, prosessiteollisuus) tai ISO EN 13849 (PL-tasomäärittelyt, koneet). Molemmat pohjautuvat IEC 61508 -standardiin.
SIL-määrittelyt
Turva-automaatiosuunnittelu alkaa SIL-tavoitetason määrittelystä. Riskiarvioinnin perusteella kriittiseksi tunnistetuille ohjaustoiminnoille voidaan tehdä SIL-määrittely. Sen tavoitteena on taata ohjaustoiminnon riippumattomuus ja luotettavuus aina, kun toimintoa tarvitaan. SIL-määrittelyt tehdään yleisimmin LOPA- tai riskigraafimenetelmillä. Toteutamme myös IEC 61511 -standardin mukaiset SIL-verifioinnit ExSILentia-ohjelmistolla.
PL-tasomäärittelyt
Konedirektiivin eli koneasetuksen soveltamisalueelle kuuluvien laitteiden kriittisten ohjaustoimintojen pitää olla riippumattomia muusta ohjaustoiminnasta. Kriittiset ohjaustoiminnot tunnistetaan riskinarvioinnin ja PL-tason määrittelyn avulla. Koneiden ja koneyhdistelmien on täytettävä ennen käyttöönottoa sekä työturvallisuuslain että konedirektiivin (koneasetuksen) vaatimukset.
Olemme mukana muun muassa seuraavissa yhteistyöryhmissä:
- Suomen riskianalyysiseura, SRA
- MetSta:n koneturvallisuuden standardisointiryhmä ja ISO/TC/199/WG 5 (EN ISO 12100 standardin kansainvälinen työryhmä)
- Vetyklusterin TR5-turvallisuustyöryhmä
- Automaatioseuran turvallisuusjaos, ASAF.
Asiantuntijoillamme on seuraavat sertifikaatit ja pätevyydet:
- TÜV certified functional safety professional (ID TP16051222, TP21082309)
- Certified HAZOP leader, IChemE
- SA-03 / SA-05 Phast Advanced Training.