Äänekosken biotuotetehdas – kansallinen kärkihanke

Metsä Fibren uusi biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin yksittäinen teollinen investointi. Sen alueellinen merkitys on Keski-Suomelle suuri teollisten työpaikkojen, puunhankinnan sekä infra- ja logistiikkainvestointien kautta. Sweco on toiminut hankkeen pääsuunnittelijana sen alkuvaiheista aina toteutukseen asti.

FAKTAT

PROJEKTI

Metsä Fibren biotuotetehdas

VUOSI

2013-2017

TAUSTAA

Uuden havu- ja koivusellua tuottavan laitoksen valmistelu osana Metsä Fibren kokonaisstrategiaa on aloitettu jo useita vuosia sitten.

Toteutimme hankkeen luottamuksellisen esiselvitysvaiheen vuonna 2013. Metsä Fibre julkisti investointihankkeen huhtikuussa 2014, jonka jälkeen Swecon esisuunnittelutyö aloitettiin. Investointiohjelman loppuraportti valmistui joulukuussa 2015. Osallistuimme lisäksi projektin ympäristövaikutusten arviointiin vuoden 2014 aikana.

Hanke eteni toteutukseen vuonna 2015. Ensimmäiset aiesopimukset julkaistiin helmikuussa 2015 Andritzin, Valmetin ja ABB:n kanssa sekä maaliskuussa 2015 Swecon kanssa.

Tehdas käynnistyi aikataulussa elokuussa 2017.

Kuva: Metsä Group

RATKAISU

Metsä Fibre vastasi kokonaishankkeen projektijohdosta ja työmaapalveluista ns. Open Book-menettelyllä yhdessä Andritzin ja Valmetin kanssa.

Sweco tarjosi hankkeeseen kokonaisvaltaisia projektinjohto- ja suunnittelupalveluja. Vastasimme koko projektin 3D-mallinuksesta sekä sähköistyksen ja automaation suunnittelujärjestelmistä.

Projektipalvelumme sisältivät aikataulutuksen, edistymäseurannan- ja raportoinnin, hankintapalvelut sekä suunnittelun koordinoinnin. Toteutussuunnittelumme sisälsi prosessi-, laitos- ja rakennesuunnittelun sekä BOP- (Balance of plant) että päälaitetoimitusten alueilla.

"Swecon toimiminen hankkeen pääkonsulttina jatkaa erinomaisesti jo esisuunnittelussa alkanutta yhteistyötä Metsä Fibren kanssa. Tehtävämme suunnittelusta käyttöönottoon varmistavat osaltaan biotuotetehtaan käynnistymisen aikataulussa syksyllä 2017."
Tulosyksikön johtaja Visa Moilanen, Sweco