Offshore-projektit Mäntyluodossa

Porin Mäntyluodossa toimivan Technip Offshore Finland Oy:n tuotteista tunnetuimpia ja suurimpia ovat ”SPAR”-tyyppiset öljyn- ja kaasuntuotantoalusten lieriömäiset runkorakenteet.

TAUSTAA

Suurimmat runkorakenteet ovat yli 200 m pituisia ja halkaisijaltaan lähes 50 metriä. Pelkästään runkorakenteiden paino on kymmeniä tuhansia tonneja. Valmiit runkorakenteet on kuljetettu kokonaisena loppusijoituspaikalleen Meksikonlahdelle, jossa runkoon on pystytyksen jälkeen yhdistetty myös kymmeniä tuhansia tonneja painava tuotantolaitteisto.

RATKAISU

Sweco on osallistunut useissa eri rooleissa kaikkiin Spar-projekteihin. Olemme palvelleet esisuunnittelussa ja toteutussuunnittelussa sekä organisaation kaikilla tasoilla aina suunnitteluprojektin johdosta lähtien. Olemme olleet suunnittelemassa niin putkistoa ja varustelua, kuin itse runkorakenteitakin. Asiantuntijamme ovat olleet määrittämässä myös merenkäynnin ja tuulen aiheuttamien kuormitusten sekä rakenteen väsymiskestävyyttä.

Olemme suunnittelleetja analysoineet Sparin merikuljetusta loppusijoituspaikalle Meksikon lahdelle. Suunnitelmamme ja laskelmamme ovat testattu täydessä mittakaavassa valmiin tuotantoaluksen jouduttua hurrikaanin riepoteltavaksi.