Loviisan ylävesisäiliön suunnittelukilpailu

Sweco voitti vuonna 2010 Loviisan uudesta ylävesisäiliöstä järjestetyn kansainvälisen suunnittelukilpailun, jonka tarkoituksena oli rakentaa Myllyharjulle uusi vesitorni.

FAKTAT

PROJEKTI

Loviisan ylävesisäiliön suunnittelukilpailu

VUOSI

2010

TAUSTAA

Sweco osallistui Loviisan ylävesisäiliön suunnittelukilpailuun yhdessä itävaltalaisen arkkitehtitoimiston Marcus Pernthalerin kanssa. Ryhmän malli ”Free Solo” voitti kilpailun kaikki osa-alueet yleisöäänestyksestä asiantuntijaäänestyksiin.

RATKAISU

Uuden tornin suunnittelun yhteydessä selvitettiin ja otettiin huomioon rakennuksen useita hyödyntämismahdollisuuksia. Meren puolella voi nauttia näköalasta tilaussaunassa tai kesäkahvilassa. Ylimmässä kerroksessa on rakennusta kiertävä näköalaterassi, josta voi seurata myös lasiseinän takaa vedenpintaa. Säiliöiden alla oleviin tyhjiin tiloihin voi rakentaa seinäkiipeilyradan tai oleskelutilan ulkoilijoille. Alimman ja ylimmän kerroksen lämmittämiseen käytetään lämpöpumppua, joka hyödyntää vesisäiliössä olevan veden energian. Katolla sijaitsee aurinkopaneelit sähkön tuottamista varten.

Säiliön vesitilavuus on 200 m3 ja kokonaiskorkeus maanpinnasta 35 m.

Sweco vastasi vesitekniikan ja talotekniikan suunnittelukokonaisuudesta.