0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Aalto-yliopisto Töölön etäohjattavan valaistus- ja AV-tekniikan suunnittelussa kunnioitettiin historiaa

Projekti

Aalto-yliopisto Töölön peruskorjaus (Helsinki)

Toimeksianto

AV-, valaistus- ja sähkösuunnittelu sekä LVIA-suunnittelu

Asiakas

Aalto-yliopistokiinteistöt Oy (ACRE)

Tulokset lukuina

Noin 500 alkuperäisen Paavo Tynellin valaisimen entisöinti; AV-tekniikan etähallinta AV over IP -tekniikalla; huomaamaton ja historiaa kunnioittava sähkötekniikka; DALI/KNX-valaistuksenohjaus

Affordable and clean energy

Töölön Campuksen huippumoderni valaistus ja talotekniikka

Aalto-yliopisto Töölön peruskorjaus valmistui alkuvuodesta 2021. Historiallisen rakennuksen yleisilmettä palautettiin 50-luvun henkeen, mutta talotekniikka on huippumodernia. Sweco suunnitteli arvorakennukseen etäohjattavaa sähkö-, AV- ja valaistustekniikkaa, jonka ansiosta opetus on monipuolista myös virtuaaliympäristöissä.

Peruskorjattu Aalto-yliopisto Töölö avautui vuoden 2021 alussa Aalto EE:n (Aalto University Executive Education Oy) käyttöön. Samalla oppilaitoksesta tuli Pohjoismaiden suurin johtamisen ja asiantuntijuuden kehittämisen keskittymä. Woldemar Baeckmanin ja Hugo Harmian suunnittelema funkkisrakennus valmistui Runeberginkadulle jo vuonna 1950.

”Peruskorjauksen tärkein tavoite – ja samalla suurin haaste – olikin uudistaa modernin koulutus- ja tapahtumapaikan talotekniikka vanhaa kunnioittaen”, kertoo Aalto-yliopistokiinteistöjen (ACRE) Mika Lindvall. Modernin arkkitehtuurin DoCoMoMo-suojelukohteisiin kuuluva rakennus tuotiin tähän päivään niin, että historia on tiloissa yhä läsnä. ”Lopputulos on onnistunut. Heti aulassa aistii 50-luvun hengen ja historiakerrostumat.”

Kohteen LVISA-, valaistus- ja AV-suunnittelu oli Swecon vastuulla. ”Rakennushistoriallisesti arvokkaan rakennuksen talotekniikkasuunnittelu vaatii kokemusta ja ymmärrystä rakennushistoriasta”, korostaa Swecon johtava valaistussuunnittelija Matti Syrjälä. Aalto-yliopisto Töölön kaltaisia hienoja suojelukohteita onkin työpöydällä koko ajan. ”Työstämme tällä hetkellä esimerkiksi hyvin tarkkaan suojellun Päärautatieaseman sisä- ja julkisivuvalaistusta.”

Sähkösuunnittelussa kehitettiin valaistuksen ohjausta

Aalto-yliopisto Töölön peruskorjauksen suurimpia haasteita oli noin 500 Paavo Tynellin valaisimen entisöinti. Muotoilija Tynell teki aikoinaan yhteistyötä muun muassa Alvar Aallon kanssa. Lisäksi rakennuksessa on noin 2500 uutta ledivalaisinta.

”Valaistuksen energiatehokkuutta parantaa, että sitä ohjataan KNX-järjestelmällä”, kertoo Swecon sähkösuunnittelun ryhmäpäällikkö Juuso Kohvakka. KNX-tekniikan ansiosta valaistus säätyy monin eri tavoin, kuten etäohjauksella, liike- ja läsnäolotunnistimilla sekä perinteisillä seinäpainikkeilla.

Auditorioon sekä kokous- ja opetustiloihin on suunniteltu myös tilanneohjauksia. ”Niiden ansiosta valaistus muuttuu automaattisesti esitystilanteen mukaan tai yhtä nappia painamalla”, lisää kohteen valaistuslaskelmat toteuttanut valaistussuunnittelija Sanna-Mari Savolainen.

Opetusta striimataan huippumodernilla AV-tekniikalla

Moni Aalto-yliopisto Töölön sisätiloista on suojeltu, ja Museovirasto valvoi myös AV-suunnittelua. Silti rakennukseen onnistuttiin luomaan moderni, Suomen ensimmäinen ja samalla suurin AV over IP -etäohjaustekniikkajärjestelmä, joka ei tarvitse sisätiloissa järjestelmäprosessoreita. Ohjausprosessointi tapahtuu kokonaisuudessaan pilvessä.

”Kaikkien AV-järjestelmien toimintaa voidaan seurata etänä, ja parhaassa tapauksessa myös viat pystytään korjaamaan paikan päälle tulematta esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla”, kertoo peruskorjauksen AV-suunnittelusta ja -valvonnasta vastannut Jukka Korhonen Swecolta.

AV over IP -tekniikka mahdollistaa korkealaatuisen virtuaalisen opetuksen ja striimauksen. Kansainväliset opiskelijat voivat seurata opetusta reaaliajassa kaikkialta maailmasta. Huipputekniikasta huolimatta tilojen visuaalinen ilme henkii historiaa. ”Osassa kokous- ja opetustiloja seinä- ja kattopintoihin ei kiinnitetty liitäntärasioita tai muuta näkyvää tekniikkaa.”

Joissakin tiloissa tekniikka sai näkyä, ja kolmannen kerroksen istuntosali muutettiin moderniksi koulutus- ja kokoustilaksi. Sitä hallitsee 32 ruudun massiivinen videoseinä. ”Se mahdollistaa suuren yhtenäisen kuvan tai useiden kuvalähteiden seuraamisen yhtä aikaa”, Korhonen sanoo.

Hän pitää projektin suurimpana onnistumisena sitä, että hieno vanha rakennus ja uusi tekniikkaa saatiin toimimaan yhdessä. ”Ainutlaatuinen kokonaisuus ei olisi onnistunut ilman sujuvaa yhteispeliä suunnittelijoiden, pääurakoitsijan ja tilaajan kesken. Kyllä se oli yhteistä palapelin kokoamista alusta loppuun saakka.”

Lindvallin mukaan Töölön kampus on ACREn merkittävimpiä peruskorjauskohteita pitkään aikaan. ”Ja parasta on, että käyttäjä on tiloihin tyytyväinen, budjetti ei ylittynyt ja aikataulu piti. Silloin yleensä myös turvallisuus- ja laatuasiat ovat kohdallaan.”

Uudistuneita tiloja pääsee ihailemaan vapaasti esimerkiksi Ravintola Töölössä. Myös muita Aalto-yliopisto Töölön tiloja voi vuokrata erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin.