Aalto-yliopiston lähienergiaratkaisu

Kuvaus

Aalto Works -korttelin lähienergiaratkaisu (Aalto-yliopisto, Otaniemi)

Toimeksianto

Konsepti-, hanke- ja toteutussuunnittelu, mm. rakenne-, arkkitehti- ja LVISA-suunnittelu, sekä rakennuttamistehtäviä

Vuosi

2019-2021

Affordable and clean energy

Aalto-yliopistolle kehitettiin päästötön korttelitason lähienergiaratkaisu

Otaniemen Aalto Works -korttelin peruskorjauksessa halutaan olla yhtä innovatiivisia kuin yliopistotutkimuksessakin. Sweco kehitti yhdessä Fortumin kanssa ACRElle päästöttömän ja lähes omavaraisen lämmitys-jäähdytysratkaisun, joka on tällä hetkellä ainutlaatuinen Pohjois-Euroopassa.

Aalto-yliopistokiinteistöt (ACRE) ylläpitää ja kehittää Aalto-yliopiston tiloja Otaniemessä ja Töölössä. Otaniemen kampusalueesta ollaan luomassa täysin hiilineutraalia ja energiaomavaraista. Tärkeä askel oikeaan suuntaan otetaan konekorttelin peruskorjauksessa Aalto Works -kortteliksi, jolle suunniteltiin oma lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä.

”ACRE on pitkäaikainen kaukolämpöasiakkaamme ja eteenpäin katsova toimija, joka kehittää rohkeasti Otaniemestä kestävän kehityksen kampusta”, toteaa Fortumin Solution Sales Manager Tiina Davidsainen. ”Kuuntelimme tarkasti heidän tarpeitaan ja ajatuksiaan tulevaisuuden energiaratkaisun kehittämisessä.”

Davidsaisen mukaan Swecolta löytyi Fortumin tarvitsemaa asiantuntemusta. ”Swecolla on ymmärrystä kokonaisratkaisusta, ja onkin ollut ilo tehdä töitä alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa.”

Sweco toteuttaa jatkuvasti myös ACRElle kampusalueen talotekniikkajärjestelmien kuntotutkimuksia ja korjaussuunnittelua. ”Tunnemme alueen kiinteistöt ja tekniset järjestelmät hyvin”, kertoo Swecon projektipäällikkö Jussi Alilehto. ”Pystyimme auttamaan Fortumia kehittämään energiajärjestelmän, joka toimii saumattomasti kiinteistötekniikan rinnalla.”

Lämpöpumppujärjestelmä mahdollistaa alueen jatkokehittämisen

Aluksi ACRE selvitti mahdollisuuksia luoda alueelle oma maalämpöjärjestelmä. ”Se olisi vaatinut useita maalämpökaivoja ja rajannut näin korttelin jatkorakentamismahdollisuuksia”, Alilehto toteaa. Swecon ehdotus oli hyödyntää ilma-vesilämpöpumppuja ja kiinteistöjen hukkalämpöjä.

Fortum astui hankkeessa pelottomasti uudelle alueelle ja onnistui saamaan monitahoisen prosessin läpi ketterästi ja nopealla aikataululla. ”Toteutimme ideasta konseptiselvityksen, jota tarkennettiin hankesuunnitelmalla ennen Fortumin ja ACREn sopimusneuvotteluja”, Alilehto kertoo. Samaan aikaan kehitettiin myös toteutussuunnitelmaa. ”Tavoitteena oli koko ajan, että korttelin energiainfraa pystytään myöhemmin laajentamaan kampusalueella.”

Suunnittelijat huomioivat myös alueen kulttuuriperinnön, koska uutta tekniikka yhdistetään Alvar Aallon arkkitehtuuriin. ”Suunnittelun pääpaino oli sähkö-, LVI- ja automaatiojärjestelmissä, mutta asiantuntijoitamme tarvittiin myös rakenne- ja arkkitehtisuunnitteluun”, Alilehto sanoo. ”Lisäksi olemme mukana rakennuttamistehtävissä, kuten urakkakilpailutuksissa ja työmaakoordinoinnissa.”

Korttelitasoinen alue-energiajärjestelmä on uutta Pohjois-Euroopassa

Korttelitason energiaratkaisussa tehdään pioneerityötä monella saralla. Teollisen mittakaavan ilma-vesilämpöpumput vastaavat 10 kiinteistön lämmityksestä, jäähdytyksestä ja hukkalämpöjen talteenotosta. ”On harvinaista löytää kokonainen kortteli, jolla on yhteinen omistaja ja samalla mahdollisuus energian tehokkaaseen kierrättämiseen”, Alilehto sanoo.

Energiajärjestelmä tuottaa hiilineutraalisti 70–90 prosenttia korttelin energiantarpeesta. ”Vastaavia ilma-vesilämpöpumpputeknologiaan perustuvia alue-energiajärjestelmiä ei ole toistaiseksi toteutettu muita koko Pohjois-Euroopassa eikä todennäköisesti muuallakaan maailmassa. Pääsemme tekemään jotakin täysin uutta”, Davidsainen iloitsee.

Uutta on myös yhteistyön avoimuus. Järjestelmädataa jaetaan Fortumin ja Aalto-yliopiston välillä, minkä toivotaan kehittävän koko energia-alaa ja siihen liittyvää tutkimusta. ”Hankkeen suurimpia saavutuksia onkin tiivis yhteinen sävel ja halu kehittää asioita yhdessä”, Alilehto korostaa.

Kohti päästötöntä kaukolämmön tuotantoa

Korttelin energiajärjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2021 alussa, minkä jälkeen Fortum vastaa järjestelmän operoinnista ja ylläpidosta. Swecon asiantuntijat jatkavat teknisten järjestelmien seurantaa ja optimointia. ”Onhan konseptissa kaikille paljon uutta”, Alilehto sanoo.

Aalto Works -kortteli on Fortumille askel kohti Espoo Clean Heat -tavoitteita. ”Välitavoitteenamme on luopua kivihiilen käytöstä jo vuoden 2025 aikana”, Davidsainen sanoo. ”Alue-energiaratkaisut ovat yksi valitsemamme keino edetä kohti täysin puhdasta ja päästötöntä kaukolämmön tuotantoa.”