0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

As Oy Puistola Ullanlinnassa

Projekti

As Oy Puistola Tehtaankatu 5:n linjasaneeraus (Helsinki)

Toimeksianto

Linjasaneerauksen suunnittelu, mm. LVIAS- ja rakennesuunnittelu, sekä projektinjohto ja valvonta

Laajuus

49 huoneistoa ja 3 liikehuoneistoa

Yli 100-vuotiaan asuinkerrostalon linjasaneerauksessa kunnioitettiin historiaa ja osakastoiveita

Tehtaankadulla sijaitseva taloyhtiö täytti vuonna 2009 sata vuotta, mikä tekee siitä yhden Helsingin Ullanlinnan näyttävimmistä ja arvokkaimmista asuinkerrostaloista. Linjasaneeraus oli taloyhtiölle jo toinen, ja se toteutettiin suunnittelusta valvontaan historiallista rakennusta ja sen asukkaita kunnioittaen.

Taloyhtiö As Oy Puistola Tehtaankatu 5 sijaitsee Helsingin Ullanlinnassa. Vuonna 1909 valmistuneen jugendtalon historiassa linjasaneerauksia on takana jo yksi ja toinen aloitettiin vuonna 2016 osana suunnitelmallista kiinteistön ylläpitoa. 

”Putkiremontti voi tuntua osakkaista kuin talvisodalta, mutta kun se on ohi, kalliit vesivahingot ja muut yllätykset loppuvat ja vedenkulutus laskee”, toteaa taloyhtiön isännöitsijä Ari Friman REIM Isännöinti Oy:stä. Linjasaneerauksen ansiosta taloyhtiön vakuutusmaksu on pienentynyt ja vakuutuksen kattavuus parantunut. ”Asukkaiden on myös kevyempi hengittää, kun esimerkiksi märkätilat on uusittu ja talon arvo muutenkin palautettu.” 

Historia käsin kosketeltavasti läsnä

Swecon vastuulla oli linjasaneerauksen hanke- ja toteutussuunnittelu sekä projektinjohto ja valvonta. Frimanin mielestä kokonaisvaltainen vastuu ei tuonut ristiriitoja, vaan asiantuntijat pelasivat avoimin kortein. ”On vain upeaa, että samasta talosta löytyy nyt takuuaikanakin valtava määrä linjasaneerauksen dokumentteja ja kuvia hyvin säilytettyinä.” 

Taloyhtiössä toteutettiin laaja linjasaneeraus, joka sisälsi kylpyhuoneiden peruskorjauksen, lämmitysverkoston tasapainotuksen sekä tele- ja sähkötöitä, kuten uuden ovipuhelinjärjestelmän. ”Teimme paljon myös ilmanvaihdon tehostamiseen liittyviä selvityksiä ja avasimme 1970-luvulla umpeen muurattuja korvausilmareittejä, joiden paikantaminen vaati hieman salapoliisityötä”, kertoo Swecon projektinjohtaja Panu Lallukka. 

Samalla rakennuksen julkisivu saatiin pidettyä ennallaan. ”Vaalimme myös porrashuoneita, ja uudesta tekniikasta huolimatta ne säilytettiin vanhaa vastaavina”, Lallukka sanoo. Historia onkin Tehtaankadulla käsin kosketeltavasti läsnä. Asunnoista löytyy arvokkaita kakluuneja, ja taloyhtiössä asuu edelleen talon rakentamisessa mukana olleen rakennusmestari Wilho Lekmanin lapsenlapsi Risto Leka. ”Pyrimme kunnioittamaan myös suvun elävää perintöä.” 

Yksilölliset asunnot vaativat runsaasti rakennesuunnittelua

Yli 100-vuotiaassa rakennuksessa riittää rakennekerrostumia, ja kaikki huoneistopohjat ovat ehtineet muuttua moneen kertaan. Esimerkiksi märkätiloja on siellä, missä niitä ei alun perin ollut. ”Asunnot ovat hyvin erityyppisiä, ja siksi jokainen 49 huoneistosta ja 3 liiketilasta tutkittiin ja korjattiin yksilöllisesti”, Lallukka kertoo. 

Linjasaneerauksen aikana huomioitiin myös osakkaiden toiveet ja tehtiin laajoja osakasmuutoksia, kuten erotettiin aiemmin yhdistettyjä huoneita ja yhdistettiin erotettuja. Asuntoihin rakennettiin myös höyrysaunoja. Rakennesuunnittelua olikin keskivertoa enemmän. ”Kun kantavia rakenteita muutettiin, muuttuivat monet vanhat välipohjaratkaisut, joissa oli käytetty aikansa hengen mukaisesti esimerkiksi ratakiskopalkkeja.” 

Vaikka kokonaisuus oli vaativa, linjasaneeraus valmistui hallitusti ja budjetissa. Isännöitsijä Ari Friman antaakin sen suunnittelusta ja valvonnasta täyden kympin. ”Mukana oli päteviä ja aktiivisia nuoria kavereita, jotka tukivat toinen toistensa osaamista ja selvittivät tarpeen mukaan asioita laajemminkin ison talon sisällä.” 

Myös taloyhtiössä toteutusta on arvostettu ja kiitelty. ”Yhtään ikävää palautetta ei ole tullut, vaan linjasaneeraus sai yhtiökokouksessa kiitettävän arvosanan. Kaikki meni teknistaloudellisesti nappiin”, Friman sanoo. ”Taloyhtiön tyytyväisyydestä kertoo sekin, että projektipäällikölle pidettiin kiitoslounas urakan päätteeksi!”