Assi – Ahveniston sairaala

Kuvaus

Ahveniston sairaala Assi on maailman inhimillisin sairaala

Yhteistyössä

Ahveniston sairaalan allianssin muodostavat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Skanska, Sweco ja arkkitehtityöyhteenliittymä Team Integrated, johon kuuluvat AW2-Arkkitehdit, Harris-Kjisik ja Sweco Architects.

Toimeksianto

Swecon arkkitehdit ovat osa arkkitehtuurista ja sisustussuunnittelusta vastaavaa Team Integratedia. Swecolle kuuluu myös rakennetekninen ja talotekninen suunnittelu, kosteudenhallinta, logistiikkasuunnittelu sekä käyttäjälähtöinen suunnittelu.

Vuosi

Valmistuu 2025, käyttöönotto 2026

Responsible consumption and production
Good health and well-being

Assi on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen hanke – Swecolaisilla laaja rooli maailman inhimillisimmän sairaalan suunnittelussa

Ahveniston sairaala eli Assi valmistuu arviolta vuonna 2025, mutta harjannostajaisia juhlitaan nyt syyskuussa 2023.

Hämeenlinnassa Ahveniston luonnonpuiston kupeessa on totuttu pelastusajoneuvoihin ja kukkulan laelle ohjaaviin sairaalakyltteihin, sillä nykyisen Kanta-Hämeen keskussairaalan päärakennus on ollut osa Ahveniston mäen maisemaa vuodesta 1979.

40 vuodessa sairaalarakennus on ehtinyt peruskorjausta vaativaan kuntoon ja erikoissairaanhoidon edistysloikka kiristänyt sairaalarakennusten ja niiden tekniikan vaatimuksia. Vanhan rakennuksen korjaamisen sijaan modernin sairaalan tarpeet on tarkoituksenmukaisempaa täyttää rakentamalla uusi keskussairaala.

Tyypillisesti sairaalahankkeissa puretaan osia vanhasta ja rakennetaan tilalle uutta tai jatketaan vanhaa lisäsiivellä. Nyt 74 000 neliön keskussairaala siirtyy uuteen paikkaan. Ahveniston sairaala Assi seuraa maailmalla moderniksi sairaalarakentamisen malliksi noussutta kampusmallia, jossa erilliset rakennukset kytkeytyvät toiminnallisesti toisiinsa. Suomen mittakaavassa Assi on ainutlaatuinen hanke, jolla on kunnianhimoinen tavoite: siitä tulee maailman inhimillisin sairaala.

”Haluamme, että ihmisten kohtaaminen olisi sairaalassa mahdollisimman sujuvaa. Tilat on suunniteltu niin, että myös asiakas kohtaisi sairaalan inhimillisenä paikkana. Lisäksi sairaalan pitää tietenkin toimia paremmin kuin nykyinen. Rakentamisen periaate on toimiva, turvallinen ja terveellinen rakennus”, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin projektijohtaja Petrus Kukkonen kertoo.

Laaja-alaisen suunnittelun keskiössä käyttäjä

Ahveniston sairaalan allianssin muodostavat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Skanska, Sweco ja arkkitehtityöyhteenliittymä Team Integrated, johon kuuluvat AW2-Arkkitehdit, Harris-Kjisik ja Sweco Architects.

Inhimillisyys ja asiakaskeskeisyys leimaavat hanketta, jossa käyttäjät on otettu mukaan suunnitteluun.

Tuemme allianssin projektinjohtoa käytännön toteutuksessa. Käyttäjien osallistaminen vaatii suunnitelmallisuutta, johtamista ja organisointia. Taustalla on ollut kymmeniä, ellei jopa sata aktiivista käyttäjää, kertoo Kaisa Narvio Swecolta.

Narvio on toiminut hankkeessa Swecon logistiikkasuunnittelun ja käyttäjälähtöisen suunnittelun projektipäällikkönä ja vastannut käyttäjien osallistamisesta yhdessä tilaajan kanssa.

Käytännössä jokin sairaalan toiminto, kuten kaihileikkaus, muutetaan käyttäjien kokemuksista neliöiksi, tilatarpeiksi ja varusteluetteloiksi. Sairaalan käyttäjä nähdään laajasti: potilaiden, hoitajien ja lääkäreiden lisäksi sellaisia ovat esimerkiksi laitoshuoltajat, vartijat, taksinkuljettajat ja kuljetusyritykset.

Asiakkaat, eli potilaat, ovat olleet mukana suunnittelussa alusta asti. Jokaisessa käyttäjäryhmässä on asiakasedustaja, jotta tarkastelemme tiloja ja toimintaa myös heidän näkökulmastaan, Kukkonen lisää.

Keskussairaala on valmis tulevaisuuden teknologiaan

Swecon talotekniikkasuunnittelusta vastaava Niko Purola kertoo, että sairaalaympäristö tukee digitalisaation edistämistä sekä pohjautuu tulevaisuuden palvelualustoihin ja tekniikkaan. Sairaalaan rakennetaan kattava 5G-verkko, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää potilaiden ja laitteiden paikannukseen.

”Talotekniset tilavaraukset ovat suurempia kuin aiemmissa verrokkihankkeissa. Vastaavaa ratkaisua ei valmistuneissa sairaaloissa vielä ole”, Purola kertoo.

Osana logistiikkasuunnittelua sairaalaympäristöön tuodaan teollisuudesta tuttua robotiikkaa, kuljettimia ja varastoautomaatteja. Assiin suunnitellaan yhtä Suomen korkeimmista varastoautomaateista, joka säästää arvokasta lattiapinta-alaa.

Sairaalahanke vastaa monimutkaisuudessaan pienen kaupungin suunnittelua. Matkan varrella pieni kaupunki elää ja saattaa kokea tila- ja käyttömuutoksia. Swecon vastaavan rakennesuunnittelijan Kimmo Fabrinin mukaan rakennesuunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota kantavien rakenteiden muuntojoustavuuteen ja tuleviin toimintoihin ja laitehankintoihin.

Poikkeusaika on osoittanut allianssin ketteryyden

Allianssihankkeessa riskit ja mahdollisuudet jakautuvat kumppanien kesken. Fabrinin mukaan jo lähtötilanne tekee yhteistyöstä avointa. Eri taustoista tulevat osapuolet ovat etsineet yhteiset toimintatavat ja työskentelyrytmin.

”Rakenneteknisessä suunnittelussa toimimme muiden suunnittelualojen ja erityisesti arkkitehtien taustatukena. Urakoitsijan ja kustannuslaskennan kanssa puntaroimme vaihtoehtoja toteutukselle löytääksemme järkevimmät rakenneratkaisut, mikä on ollut erittäin antoisaa”, Fabrin kertoo.

Sweco oli mukana jo Suomen ensimmäisessä sairaala-allianssissa Kainuussa. Kokemus oli tarpeen, kun allianssityöskentely siirtyi big roomista etämuotoon. Poikkeusaika ei kuitenkaan pysäyttänyt allianssin toimintaa, vaan suuren mittakaavan hanketta jatkettiin etänä.

Allianssi on näyttänyt vahvuutensa, kun osapuolet tuovat panoksensa kehitystyöhön. Syntyy ryhmädynamiikka, jossa ajatukset ja ideat lentävät. Kehitysvaiheessa oli haasteensa, mutta niihin haettiin innovatiivisia ratkaisuja. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta allianssin kohdalla se on ehkä vielä enemmänkin, Skanska Talonrakennuksen projektijohtaja ja allianssin projektipäällikkö Kari Sundelin kertoo.

”Onnistumisen edellytys on, että ymmärrämme tavoitteet yhdenmukaisesti ja pyrimme yhdessä saavuttamaan ne. Purjeisiin on löytynyt nyt hyvää tuulta. Meillä on toimiva, tilatehokas kokonaisuus. Kaikki odottavat, että suunnitelmat viedään toteutussuunnitelmiksi ja uusi sairaala lähtee rakentumaan vanhan viereen”, lisää Kukkonen.

Allianssin kehitysvaihe päättyi tammikuussa 2021, kun osapuolet allekirjoittivat sopimuksen toteutusvaiheesta. Näillä näkymin vuonna 2025 tontilla komeilee uutukainen, maailman inhimillisin sairaala, joka saadaan käyttöön vuoden 2026 aikana.

Lisätietoja sairaalasta https://ahvenistonsairaala.fi/

Kuvalähde: ASSI Allianssi / Integrated – työyhteenliittymä

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.