0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Suojeltu oppilaitoskokonaisuus muuntui klassisiksi arvoasunnoiksi

Käyttötarkoituksen muutos jatkoi suojeltujen arvorakennusten elämää Bulevardi 31:ssä Helsingin kantakaupungissa. Swecon rakennesuunnittelijat auttoivat muokkaamaan vanhoihin opetus- ja laboratoriotiloihin yksityiskohdiltaan uniikkeja Lumo-vuokra-asuntoja.

Kiinteistösijoittaja Kojamo peruskorjasi Bulevardi 31:een 77 klassisen tyylikästä Lumo-vuokra-asuntoa. Pohjana toimi kaksi suojeltua arvokiinteistöä: arkkitehti Onni Tarjanteen suunnittelema laboratoriorakennus vuodelta 1877 ja Johan Sigfrid Sirénin Uusi kemia, joka rakennettiin vuonna 1940 sodassa tuhoutuneen rakennuksen tilalle. Kemian rakennuksissa on toiminut muun muassa Teknillinen korkeakoulu ja viimeisimpänä Metropolia-ammattikorkeakoulu.

Molempia rakennuksia on laajennettu vuosikymmenten mittaan siipiosilla ja lisäkerroksilla, ja niitä yhdistää puolipyöreä portaikko. Kojamon rakennuttamisen yksikönjohtaja Toni Kankareen mukaan Bulevardi 31:n rakennushistoria, suojeluarvot ja sijainti vaativat rakennesuunnittelijoilta kokemusta vastaavanlaisista kohteista.

”Kumppanivalinnalla varmistimme, että rakennesuunnittelussa riittää osaamista ja resursseja. Swecon rakennesuunnittelijoilla oli kohteeseen oikeanlainen lähestymiskulma, ja he perehtyivät rakennuksen historiaan riittävästi ennen suunnittelua.”

Suojellut yksityiskohdat luovat uniikkeja asuntoja

Kemian rakennukset sijaitsevat korttelin sisäpihalla vastapäätä Abrahaminkadulla olevaa päärakennusta. Punatiilinen Vanha kemia jää Uuden kemian taakse. Uudemmassa osassa huomiota herättävät tiiviit ikkunarivit. ”Väliseinien paikkaa ei voinut siirtää edes 30 senttiä, tai päädyttiin ikkunan puolelle”, kertoo Swecon korjausrakentamisen osastopäällikkö ja kokenut arvorakennusten rakennesuunnittelija Henrik Svartström.

Yksityiskohtien määrä oli niin suuri, ettei rakenneratkaisuja voinut monistaa kerroksesta tai asunnosta toiseen. Ainoita molempia rakennuksia yhdistäviä piirteitä oli maanvarainen alapohja. Uniikit yksityiskohdat näkyvät erityisesti yhdessä Uuden kemian asunnossa. Suojeltuun puiseen kasettikattoon ei saanut tulla läpivientejä eikä siihen voinut kiinnittää väliseiniä.

”Siksi käytimme mastoväliseiniä, jotka kiinnitettiin kattoon ulokeliitoksilla ja jäykistettiin 90 asteen kulmilla”, Svartström kertoo. Väliseinien ja katon väliin jäävä tyhjä tila täytettiin maalatulla kalustelevyllä ja kirkkaalla lasilla, joka päästää valoa huoneesta toiseen.

Uuden kemian kaksoislaattavälipohja tyhjennettiin vanhasta muottitavarasta, ja samanlainen puhdistus tehtiin Vanhan kemian tiilisille kappaholveille. Svartströmin mukaan holvit saatiin jätettyä pääasiassa näkyviin. ”Alakatot rakennettiin vain tiloihin, joissa kulki talotekniikkaa.”

Uuden kemian kantava runko on muuten tiiltä, mutta uusien ullakkoasuntojen runko tehtiin teräksestä korkean paloluokituksen takia. Vanhassa kemiassa käytettiin mahdollisuuksien mukaan puuta. ”Runko on tehty kertopuupalkistosta, ja porrashuoneessa alakatto on peitetty paloturvallisuussyistä kolmella kipsilevykerroksella”, Svartström sanoo.

Yksiön kokoisia ullakkoterasseja ja teräsparvekkeita

Vanhan kemian yli neljän metrin huonekorkeus mahdollisti joihinkin asuntoihin parvien rakentamisen, ja sisäpihan puolella osassa asunnoista on tyylikkäät teräsparvekkeet. ”Ne on tuettu vetotangoilla, joilla voimakomponentit saatiin siirrettyä helpommin talon runkoon”, Svartström sanoo.

Uuden kemian ullakolta löytyvät ylellisimmät huoneistot. Asunnoissa on viisi huonetta ja noin 30-neliöiset kattoterassit. Yhden terassin lämmöneristyksessä käytettiin tyhjiöeristeitä, koska muunlaiset eristeet eivät olisi mahtuneet tilaan, jossa katon korkeutta ei saanut muuttaa. Toisen nurkkahuoneiston suurimpana haasteena oli jäykistys.

”Terassinpuoleiset ulkoseinät olivat lähes pelkkää lasia, mutta vesikaton muoto ei saanut muuttua tuennasta huolimatta”, Svartström kertoo. Ulkoseiniin kohdistuvat vetävät voimat saatiin hallintaan vetotangolla, joka kiinnitettiin harjan kattotuoliin ja suunnattiin kolmion muodossa pilarien väliin.

Muuten rakenteiden vahvistuksia tarvittiin Svartströmin mukaan vain vähän. ”Vanhan kemian siiven rikkinäistä vesikattoa tuettiin teräspalkeilla, mutta muuten laboratorio- ja opetustilojen rakenteellinen kantavuus oli sellaisenaan asuntorakentamiseen riittävä.”

Ensimmäiset onnekkaat asukkaat pääsivät muuttamaan historialliseen rakennukseen loppuvuodesta 2023. Hyvää palautetta on tullut sijainnin lisäksi asuntojen ainutlaatuisuudesta. Esimerkiksi kerroskorkeus poikkeaa valtavirrasta.

”Lopputulos on todella hieno, ja vuokralaisten kommentit kertovat, että olemme onnistuneet”, Kankare toteaa tyytyväisenä.

 

Havainnekuva: Kojamo Oyj

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.