Energiatehokas asuinkerrostalo suunniteltiin puisista tilaelementeistä
As Oy Haagan Artturi on massiivipuinen pienkerrostalo, jonka suunnittelua ohjasi rakentamisen tehokkuus ja kestävyys. Pienikokoisella tontilla puukerrostalo oli nopea toteuttaa CLT-tilaelementeistä. Vähäpäästöiseksi lämmitysmuodoksi valittiin maalämpö.
Kesällä 2023 Etelä-Haagaan valmistunut As Oy Haagan Artturi edustaa modernia puuasuinrakentamista. Pienkerrostaloon kuuluu 11 asuntoa 4 kerroksessa. Tavoitteena oli luoda terveellinen ja energiatehokas asuinympäristö nopealla aikataululla, ja siksi kohde toteutettiin Timberpointin valmistamilla ulkopuolelta eristetyillä ja puuverhoilluilla CLT-tilaelementeillä.
”Jokainen kerros kasattiin seitsemästä moduulista, jotka tehtiin lähes valmiiksi jo tehtaalla”, kertoo Swecon ryhmäpäällikkö Susanna Friman. Työmaalla moduulit vain yhdistettiin teräsosilla ja niihin tehtiin tarvittavat talotekniikkakytkennät.
Frimanista runkoratkaisu sopi erityisen hyvin pikkuruiselle tontille, joka oli lohkottu viereisen kerrostalon tontista. ”Täydentämisrakentamisessa on paljon hyötyä siitä, että tilaelementit voidaan vain nostaa paikoilleen.”
Tilaelementtirakentaminen varmistaa laadukkaat sisäolosuhteet rakennuksen käyttäjille jo työmaalla. ”Elementit kasataan tehtaalla hallituissa olosuhteissa ja tuodaan työmaalle säältä suojattuina, joten niiden altistus sääolosuhteille on minimaallinen.”
Rakennesuunnittelun näkökulmasta tilaelementtien kokonaissuunnittelu vaatii omanlaistaan asennetta. Jotta isojen kokonaisuuksien liittäminen onnistuu työmaalla sujuvasti, detaljiikkasuunnittelun pitää olla hyvin tarkkaa. ”Kaikkiin osiin ei enää pääse käsiksi työmaalla, joten meidän on suunniteltava etukäteen moduulien lisäksi niiden kasausjärjestys ja kiinnitykset.”
Maaviileä on taloyhtiölle ilmaista energiaa
Swecon vastuulla oli rakennesuunnittelun lisäksi asuinkerrostalon LVI-, sähkö-, rakennusautomaatio- ja sprinklerisuunnittelu sekä pohjatutkimukset. Kohteelle laadittiin myös energiatodistukset, ja tavoitteena oli A-energialuokka.
”Modulaarisuus ei rajoittanut tekniikkavalintoja, ja tilaaja antoi meille muutenkin varsin vapaat kädet valita toimivimmat ratkaisut”, toteaa Swecon LVIJ-osaston päällikkö Risto-Matti Remes. Swecon asiantuntijat tekivät kohteessa olosuhdelaskentaa ja mallinsivat maalämpökaivojen tarpeen. ”Lämmitysmuodoksi valitulla maalämmöllä oli selvästi paras markkina-arvo.”
Kaksi maalämpökaivoa ja vesikiertoinen lattialämmitys pitävät huolen siitä, että niin asuin- kuin märkätilojen olosuhteet pysyvät miellyttävinä vuoden ympäri. Samalla järjestelmällä huolehditaan asuntojen viilennyksestä, millä on iso merkitys asukkaiden terveydelle ja viihtymiselle kuumina kesinä. Maaviileä on taloyhtiölle ilmaista energiaa.
”Jäähdytykseen käytetään samaa putkistoa kuin lämmitykseen, joten taloyhtiölle ei tule ylimääräisiä kuluja ja materiaalejakin säästyy”, Remes sanoo. Lisäksi kerrostalon katolla on aurinkopaneelit ja kaikissa pysäköintipaikoissa sähköautojen latauspisteet.
Puurakenteiden paloturvallisuuden takia koko rakennus liitettiin vesisprinklerijärjestelmään. Ilmanvaihtokoneet ovat asuntokohtaiset, ja asukkailla on käytössään huoneistonäytöt, jotka on liitetty rakennuksen rakennusautomaatiojärjestelmään.
”Asukkaat pääsevät ohjaamaan itse esimerkiksi ilmanvaihtoa ja lämpötilaa”, Remes kertoo. Huoneistonäytöistä voi seurata ulko- ja sisälämpötilojen lisäksi kylmän ja lämpimän käyttöveden kulutusta. ”Mitä enemmän omasta kulutuksesta tietää, sitä enemmän siihen haluaa vaikuttaa.”
Parvekekuva: Puurakentajat/Mika Huisman, Decopic