Finnish Design Shopin esteettinen logistiikkarakennus
Finnish Design Shopin uusi logistiikkakeskus Turussa on logistiikan helmi, jonka yhteydessä on upea showroom sekä toimistotilaa yhteensä noin 350 neliömetriä. Yhdessä NREP, Avanto arkkitehdit, Finnish Design Shop, YIT sekä Sweco kehittivät täysin uudenlaisen varastorakennuksen, jonka uniikki ja esteettinen lopputulos tehtiin tiiviissä yhteistyössä.
Asiakkaan tarkka visio arkkitehtonisesti näyttävästä julkisivusta ja sisustusarkkitehdin näkemys sisätiloista toivat projektiin aivan uudenlaisen lähestymisen. Omat reunaehtonsa projektille toi BREAAM-sertifikaatin sekä Turun kaupungin asettamat ympäristötoimet, joiden lopputuloksena syntyi varastorakennus, jollaista Suomessa ei ole aiemmin nähty. Uniikin logistiikkakeskuksen pääpintamateriaaleina käytetyt betoni, puu ja lasi olivat harkittuja valintoja Finnish Design Shopille ja ne tukivat vahvasti yrityksen brändiä ja skandinaavisesta designista koostuvaa, laajaa tuotevalikoimaa.
”Kyseessä on arkkitehtonisesti näyttävä rakennus keskellä vehreää luontoa. Julkisivuarkkitehdit suunnittelivat julkisivun, joka eroaa tavanomaisista varastorakennuksista umpipintojen sekä kolmiulotteisten puu- ja lasielementtien kohdatessa. Talo- ja rakennetekniikan panosta tarvittiin rakennuksessa logistiikkahallin lisäksi tiimityöskentelytiloja ja toiminnallisuuksia suunniteltaessa, kuten kuluttaja-, sekä yritysasiakkaita palveleva, viimeisen päälle sisustusarkkitehdin toimesta mietitty showroom,” kertoo Swecon osastopäällikkö Aki Luntamo.
Projekti eteni suunnitellusti yhteistyötä tehden tiukassa aikataulussa.
“Suuri yhteinen haaste projektille oli todella tiukka aikataulu. Käytännössä suunnittelu ja rakentaminen toteutettiin vuodessa, kun tavanomaisesti aika voisi olla kaksin- tai kolminkertainen projektista riippuen”, jatkaa Aki.
Kyseessä ei ollut pelkkä logistiikkahalli, vaan paljon suurempi kokonaisuus, jonka yhteydessä on useita toiminnallisuuksia pääkonttorista toimistotilaan. Tämä vaati tiivistä yhteistyötä eri alojen kesken.
“Yksi hyvä esimerkki tästä on aulan lattiaan upotetut puhallinpatterit, joita piti yhteensovittaa, jotta ne voitiin upottaa lattiarakenteisiin. Käytännön toteutus vaati tiivistä yhteistyötä LVI:n, rakennesuunnittelijoiden sekä urakoitsijan välillä. Samoin myös sähkötöiden ja automaation parissa.” Myös esimerkiksi vesikaton reikäsuunnittelussa tehtiin tiivistä yhteistyötä, kun TATE-suunnitelmat ja Palokonsultin savunpoistosuunnitelmat olivat alkutekijöissään ja reikätietoja tarvittiin rakennesuunnittelijalle laattojen tilauksia varten,” kertoo Swecon osastopäällikkö Santtu Meristö.
TATE-suunnittelu keskeisessä roolissa ympäristöä huomioidessa
Uuden logistiikkakeskuksen rakentamiselle omat reunaehtonsa asetti myös ympäristömääräykset Turun kaupungilta sekä BREEAM-sertifikaatti.
Sertifiointi vaikutti esimerkiksi valaistukseen ja sähkösuunnitteluun. “Huomio kiinnittyi erityisesti ulkopuolisen valosaasteen minimointiin. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että ulkovalaisimista ei synny häikäisyjä sisätilojen suuntaan tai että taivaan suuntaan ei valaista. Myös energiasuunnittelussa otettiin huomioon maalämmön hyödyntäminen sekä asennettiin aurinkopaneelit, joiden avulla on onnistuttu kattamaan kesäkuukausina kiinteistön sähkönkulutus lähes täysin.
BREEAM-sertifioinnin myötä myös sisäilmaolosuhteiden osalta tähdättiin korkealle – konkretian tasolla tällä tarkoitetaan suurempia ilmamääriä neuvottelu- ja työskentelytilan osalta, olosuhteiden seurantaa sekä säännöllisiä mittauksia hiilidioksiditasoista.
Suunnittelu ei rajoitu vain sisätiloihin – hulevesiä hillitään paremmalla LVI-suunnittelulla
Yksi keskeinen ympäristöön liittyvä osa-alue oli logistiikkakeskuksen piha-alueet ja hulevesien käsittelyyn liittyvät ratkaisut. Piha-alueelle rakennettiin öljy- ja hiekanerottimet sekä viivästyslouhikot, joiden avulla hillitään hulevesiä ja täten pienennetään ympäristölle aiheutuvaa eroosiota.
Tavoitteena BREEAM-ympäristöluokitusjärjestelmän toiseksi korkein Excellent-luokitus, joka on tähän mennessä myönnetty vain kahdelle logistiikkarakennukselle Suomessa.
Uusi logistiikkakeskus vastaa Finnish Design Shopin kasvaviin tulevaisuuden suunnitelmiin
Tulevaisuus haluttiin ottaa huomioon jo suunnittelu- sekä rakennusvaiheessa sillä logistiikkahallikokonaisuus vastaa Finnish Design Shopin jatkuvasti kasvavaan kysyntään, mutta tukee myös kovia kasvutavoitteita. Kun samasta rakennuksesta löytyy showroomin lisäksi verkkokaupan noutopiste ja toimistorakennus neuvotteluhuoneineen, pystytään kaikkia sidosryhmiä palvelemaan yhä paremmin ja tehokkaammin. Kasvutavoitteet tulevat vaatimaan entistä tehokkaampaa logistiikkaa, jonka toimivat tilat mahdollistavat.