Hamburger Börs

Turun keskustan maamerkki Hamburger Börs uudistui huolella ja hallitusti

Turun keskustassa on tuskin montaa yhtä arvokasta ja kaupunkilaisille rakasta maamerkkiä kuin Kauppatorin laidalla jo vuodesta 1885 kohonnut Hamburger Börs. Uudistuneen Scandic-hotellin rakennetekniikassa luotettiin kustannustehokkaisiin ja järkevästi toteutettaviin ratkaisuihin.

Hamburger Börsin virallinen nimi on vuosikymmenten vieriessä vaihdellut, ja samalla tontilla on ollut monenlaista hotelli- ja ravintolatoimintaa. 1970-luvulla paikalta purettiin ensimmäinen jugend-tyylinen hotellirakennus, ja SOK rakennutti tilalle uuden. Kaikkein vanhin 1885 valmistunut osa on suojeltu. Börsin on omistanut vuodesta 1979 LähiTapiola.

Vuonna 2018 hotellin historia sai jatkoa, kun osia vanhasta Börsistä purettiin, vanhin osa peruskorjattiin ja paikalle rakennettiin lisäsiipi. Yli 270 huoneen lisäksi 10-kerroksiseen hotelliin kuuluu ravintoloita ja liiketiloja, pysäköintihalli ja kattobaari, joka sijaitsee yhdeksännessä kerroksessa ilmanvaihtokonehuoneen päällä. Korkean profiilin kohde toteutettiin YIT:n projektinjohtourakkana, jonka toteutussuunnitteluun valikoitui ennestään tuttu kumppani.

”Työt ovat hoituneet Swecon tiimin kanssa aina hyvin, eikä aikatauluista tai lisätyölaskuista ole tarvinnut taistella”, toteaa YIT Suomi Oy:n hankekehityspäällikkö Juha Kohonen. Hänen mukaansa Swecon rakennesuunnittelijoilta löytyy aina hyviä vaihtoehtoja. ”Saimme nytkin luotettavat ensimmäiset ideat, joiden pohjalta oli hyvä jatkaa eteenpäin.”

Uusi Börs perustettiin vanhoille paaluille

Kohteen sijainti tiedettiin alusta asti haastavaksi. Eerikinkatu oli rakentamisvaiheessa vilkkaasti liikennöity, ja vanhan Börsin ympäristöä lehtipuineen piti suojella tarkkaan. Työmaalla oli niukasti tilaa, ja savimaa hankaloitti perustusolosuhteita. Swecon rakennetekniikan osastopäällikkö Aki Luntamosta Börsin kaltaisessa kohteessa ei voinut lähteä kokeilemaan mitään liian uutta ja epävarmaa. ”Hyödynsimme hyviksi todettuja ja järkevästi toteutettavia ratkaisuja.”

Suurimmat kustannussäästöt syntyivät uudisrakennuksen runkoratkaisusta. Swecon ehdotuksesta runko toteutettiin pilari-palkkirakenteisina betonielementteinä. ”Alun perin runko oli suunniteltu teräsrakenteiseksi, mikä olisi ollut selvästi kalliimpi vaihtoehto”, Kohonen kertoo. Ratkaisu saatiin toimimaan, vaikka kantavia linjoja ei voinut toteuttaa aivan suoraviivaisesti ja huoneistojen välisiin betoniseiniin tarvittiin poikkeuksellisia ratkaisuja.

Eerikinkadun puoleinen vanha siipi purettiin perustuksiin asti uudisrakennuksen tieltä. Aikaa, rahaa ja materiaaleja säästyi, kun uudisrakennus voitiin perustaa vanhojen kaivinpaalujen päälle. ”Paalujen sijainnit eivät tietenkään olleet optimaaliset, joten uuden rungon kuormat ohjattiin perustuksiin paksun alapohjalaatan kautta”, Luntamo kertoo.

Vino peltikatto toteutettiin valmiina elementteinä

Börsin julkisivussa huomio kiinnittyy kauniiseen vinokattoon. Sen alla olevat puukattoelementit tehtiin valmiiksi YIT:n tehtaalla. Näin rakennus saatiin säältä suojaan vain neljässä päivässä. Vinokaton elementtisuunnittelussa hyödynnettiin Swecon puisten vesikattorakenteiden erityisasiantuntijoita. Kohosesta se oli iso plussa. ”Kaikki meni hienosti ja tuotti meille aikataulu- ja kustannussäästöjä.”

Vanhan Börsin peruskorjauksessa kiperin pähkinä olivat olemassa olevan terassin teräsrakenteet. Vanha terassi purettiin työmaan tieltä ja vietiin säilöön, mutta samalla vanhat teräsosat osoittautuivat niin kuluneiksi, ettei niiden käyttö ollut enää turvallista. ”Niin pääsimme suunnittelemaan terassille uudet kantavat teräsrakenteet vanhojen mukaan”, Luntamo kertoo. ”Lopputulos näyttääkin niin hyvältä, ettei moni arvaa rakenteita uusiksi.”

Häntä lämmittää nyt kävellä uudistuneen Börsin ohi ja nähdä lopputulos valmiina. Kohteesta on tullut kehuja jopa oman perhepiirin kriittisimmiltä jäseniltä. ”Börs on niin iso ja tunnettu maamerkki Turussa, että tätä kohdetta arvostavat jopa vaimo ja tyttäret!”

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.