Hangon Grand
Bulevardin ja Merikadun risteyksessä oleva tontti sijaitsee ehdottomasti Hangon edustavimmalla paikalla, jolla on myös upea historia. Tontilla sijaitsi aikaisemmin 1887 rakennettu Grand Hotel, joka kuitenkin tuhoutui tulipalossa 1925, eikä sitä rakennettu uudelleen. Sen jälkeen lumoavan näköalan äärelle sijoittuva rakennuspaikka on odottanut uutta tulemistaan. Tilaajan yhtiö oli luotu kehittämään Hangon rantavyöhykkeillä olevia, erittäin potentiaalisia, mutta vajaakäyttöön jääneitä kohtia. Grand Hotelin tontti oli yksi niistä. Kohteen tuli olla pääkaupunkiseudun varakasta väkeä houkutteleva edustava, upean miljöön ja merimaiseman täydellisesti hyödyntävä premium-tason asuinkohde.
Hangon Grandin arkkitehtuurissa liittyvät toisiinsa Hangon perinteinen puurakentamisen sopusuhtaisuus, nykyajan sovellus huvila-alueen nikkarityylisestä koristeellisesta detaljoinnista sekä nyansoitu rakennusmassan jäsentely polveilevaksi ja mittakaavaltaan ympäristöön sopivaksi parveketerassien, katosten ja muiden julkisivuaiheiden avulla.
Loistavan sijaintinsa ohella Hangon Grand toimii maamerkkinä kantakaupungin alkamisesta, lähestyttäessä Appelgrenintietä Hangon keskustaan. Suunnitelmassa on käytetty hyväksi kaavan suoma mahdollisuus rakennuksen ylimmän kerroksen kohottamisesta räystäslinjan yläpuolelle katujen kulmakohdassa, jolloin syntyy kulmaa korostava vertikaaliaihe. Toisaalta Bulevardin puolella rakennus on porrasmaisesti mataloitettu liittymään Bulevardi 3:ssa sijaitsevaan matalaan rakennukseen. Molemmat rakennukset ovat normaaleja porrashuoneelle ja hissillä varustettuja kerrostaloja. Lisäksi pohjakerroksessa Bulevardin puolella on liikehuoneisto. Kaikki asunnot ovat yksitasoisia ja esteettömiä.
Merikadun puolelta lähtökohtana on ollut asuntojen oleskelutilojen ja parvekkeiden avaaminen maksimaalisesti merinäköalan suuntaan, ilman että julkisivusta tulee täysin lasinen ja Hangon rakentamisperinteelle vieras. Julkisivuratkaisu on toteutettu samalla arkkitehtonisella keinolla, joka on juuri Hangolle ominaista; rakentamalla suurien, merelle avautuvien, parvekkeiden ja terassien eteen suojaava ”pitsikerros”, modernein keinoin. Sen takana kaikilla parvekkeilla on luonnollisesti avattava parvekelasitus.
Sen ohella, että palamattomasta ja säänkestävästä levystä rakennettu valosäleikkö liittää rakennuksen Hangon historialliseen rakentamisperinteeseen, ja yhdistää rakennuksen eriluonteiset julkisivut toisiinsa, se myös suojaa parvekkeella olijoita suorilta näkymiltä ja estää parvekkeelle sijoitettuja kalusteita toimimasta häiritsevästi kaupunkikuvassa.
Molempien rakennusten piha- ja päätyjulkisivut ovat vaakalaudoituksella verhotut, kuten Hangon vanhoissa kortteleissa on tehty. Puujulkisivujen maalaus on tehty vaaleilla värisävyillä, kummallakin talolla hieman toisistaan erottuvina. Pitsisäleiköt ja vuorilaudoitukset ovat valkoisia. Pihan puolella olevien makuuhuoneiden ikkunat ovat yleensä ns. ranskalaisia parvekeikkunoita karkaistulla lasikaiteella. Ne tarjoavat näkymän pihalle myös makuuhuoneen sängyn tasosta. Maantasokerroksessa ulkoverhoukseksi valittiin upea luonnonkivi, travertiini, jota on käytetty myös sisätiloissa porrashuoneiden lattioissa. Pihajulkisivulla sisäänkäynneille ja ensimmäisen kerroksen asunnoille suojaa antaa koko talon pituinen pergola, jossa viihtyvät köynnöskasvit.
Lähes kaikki asunnot on avattu suurin parvekkein merinäköalan suuntaan. Ainoastaan Bulevardin puoleisessa siivessä olevat 2 asuntoa avautuvat sisäpihalle, ilta-auringon suuntaan, Niillä on lisäksi näkymät Kirkkopuistolle itään.
Asuntojen oleskelu- ja ruokailutilat muodostavat avarasti toisiinsa yhdistyvän kokonaisuuden, joka samalla liittyy samassa tasossa koko asunnon levyiseen parvekkeeseen. Tämä on teknisesti mahdollista lattialämmityksen ansiosta. Ruokailutilassa on lisäksi leveät lasiovet, jolloin ruokapöytää voidaan kesäaikaan laajentaa parvekekaiteen ääreen. Suurimmissa asunnoissa päämakuuhuoneista on usein yhteys omaan kylpyhuoneeseen ja pukeutumishuoneeseen. Kaikissa asunnoissa on huoneistokohtainen sauna.