Hybridityöskentelyyn suunniteltu We Land saavutti korkeimman BREEAM-tason suunnitteluvaiheessa

Suomen ensimmäinen Outstanding-tason BREEAM-toimistotalo We Land vastaa modernin hybridityöskentelyn tarpeisiin. Swecon asiantuntijat vastasivat 14-kerroksisen toimistokohteen vaativasta ympäristösertifioinnista sekä rakenne- ja kosteusteknisestä laadusta.

NCC Property Developmentin, Helsingin kaupungin ja JKMM Arkkitehtien kehittämä 14-kerroksinen toimistotalo We Land valmistuu Helsingin Ruoholahteen vuonna 2024. Noin 2500 työntekijän toimistotalolle asetettiin alusta asti erittäin korkeat laatuvaatimukset.

”Halusimme luoda ekologisen toimistokonseptin, joka saavuttaa korkeimman mahdollisen BREEAM-sertifioinnin tason”, toteaa NCC Property Developmentin projektijohtaja Jussi Palmunen. Myös palvelutaso on korkealla. Käyttäjien toimintaa tuetaan muun muassa laajoilla aulapalveluilla, neuvottelukeskuksella sekä kaikille avoimilla ravintola- ja kahvilatiloilla.

Valmistuessaan We Land on aikaansa edellä, ja sen on valinnut pääkonttorikseen jo Deloitte ja Cargotec. ”Toimistokonseptimme vastaa työnantajien kysyntään ja tarjoaa joustavaa hybridityöskentelyä tukevia laadukkaita tiloja”, Palmunen toteaa.

Ensimmäinen Outstanding-tason BREEAM-sertifiointi

We Land saavutti suunnitteluvaiheen arvioinnissa korkeimman mahdollisen BREEAM-sertifioinnin tason ensimmäisenä toimistorakennuksena Suomessa. Pohjoismaissa saavutus on ensimmäinen vaativalla INC 2016 -ohjelmalla. ”Olemme onnistuneet ympäristötavoitteissa ja hiilijalanjäljen pienentämisessä suunnittelun ja rakentamisen aikana”, Palmunen sanoo.

Swecon BREEAM-asiantuntija Karoliina Lietonen on ollut mukana monien NCC:n kohteiden sertifioinneissa yli 10 vuoden ajan. ”NCC:lle on kertynyt arvokasta kokemusta, joka auttoi huomioimaan kaikki ne sadat asiat, joita Outstanding-tason saavuttaminen vaatii.”

Sertifiointiprosessi alkoi jo hankesuunnitteluvaiheessa. Toimisto sijoitettiin käytössä olevalle maaperälle, mikä säästää luontoa ja tukee biodiversiteettiä. Ekologi arvioi tontin nykytilanteen ja antoi suosituksia sen parantamisesta, esimerkeiksi viherkatoilla. Lisäksi jo suunnittelun alussa tehtiin ilmastonmuutokseen liittyvä riskianalyysi. ”Julkisivun säänkestävyyttä, sisätilojen lämpöolosuhteita ja hulevesien hallintaa on mietitty jopa 15 vuoden päähän”, Lietonen sanoo.

Vaatimusten toteutumista seurataan myös työmaalla. ”Käytössä on vain vihreää sähköä, ja jätteenhyödyntämisaste on 95 prosenttia”, Lietonen kertoo. Lisäksi kohteen julkisivu on tehty yli 90 prosenttisesti kierrätyskuparista, joka voidaan käyttää elinkaarensa lopussa uudelleen. ”Kupari onkin kohteessa ikään kuin lainassa, mikä tukee kiertotaloutta.”

Eniten BREEAM-pisteitä saatiin A-energialuokasta ja hiililaskentaa laajemmasta ympäristövaikutusten arvioinnista (LCA) aikana, jolloin se ei ollut vielä pakollista. ”NCC toimiikin ekologisen rakentamisen edelläkävijänä”, Lietonen sanoo. Lisäpisteitä saatiin julkisista liikenneyhteyksistä ja lähipalveluista, mikä edistää vähäpäästöistä liikkumista käytön aikana.

Rakennesuunnittelussa optimoitiin kustannustehokkuutta

We Landin rakenne- ja valmisosasuunnittelu toteutettiin Rambollin ja Swecon (Optiplan) yhteiskonsortiona. Tärkein reunaehto oli laaja elementointi. ”Rakentamisaikataulu oli todella tiukka, joten mahdollisimman suuri osa rakenteista haluttiin esivalmistaa tehtaalla”, kertoo NCC Buildingin suunnittelupäällikkö Ville Pulkkinen.

Stabiliteetin varmistamiseksi kohteessa tarvittiin myös paikallavalua. Korkein kuilu on tehty paikallavaluna 8. kerrokseen asti ja betonielementeistä siitä ylöspäin. Matalan osan kuiluissa on noudatettu samaa periaatetta: ne on paikallavalettu 1. kerrokseen asti. ”Teräsrungon sekä betonielementti- ja paikallavaluosien väliin tulikin paljon vaativia runkoliitoksia”, kertoo Swecon rakennetekniikan projektipäällikkö Anne Lindblad.

Rakennesuunnittelijat optimoivat kustannustehokkuuden lisäksi tilojen muuntojoustavuutta. ”Paras vaihtoehto tähän oli pilari-palkkirunko”, Lindblad sanoo. Aikaa säästyi, kun kaikki rakennesuunnittelijat sekä teräsrungon suunnittelusta vastanneet Peikko Finland ja Johacon käyttivät yhteistä Tekla-natiivimallia. ”Pystyimme seuraamaan toistemme tekemisiä reaaliajassa.”

Kosteudenhallinta korostui kellarikerroksissa

We Landin pysäköintitilat sijaitsevat kolmessa kellarikerroksessa jopa 10 metriä merenpinnan alapuolella. Siksi kellareihin piti suunnitella vedenpitävät maanpaineseinät ja tulvaseinät.

”Vedeneristysratkaisut ja -materiaalit valittiin huolella, koska katujen ympäröimän kohteen vedeneristystä on vaikea myöhemmin muuttaa”, kertoo Swecon kosteuden- ja puhtaudenhallintakoordinaattori Heli Hakamäki. Korkean rakennuksen runkovaihe kesti pitkään, ja siksi puoliväliin tehtiin väliaikainen vesikatto. ”Sen ansiosta sisätyöt voitiin aloittaa alimmissa kerroksissa nopeasti.”

Kosteuden- ja puhtaudenhallintapalaverit auttoivat seuraamaan tilannetta ja valmistautumaan yhdessä tulevaan. ”Aktiivinen koordinaattori teki intensiivistä yhteistyötä suunnittelun ohjauksen, rakennustöiden valvonnan ja työmaan kosteudenhallinnan kanssa”, Pulkkinen kiittelee.

Hakamäki ylistää puolestaan NCC:n tahtotilaa, joka heijastui kaikkien osapuolten asenteeseen. Rakennustöiden aikana noudatettiin tiukasti määriteltyjä toimintatapoja, ja ilmanvaihtotyöt tehtiin P1-puhtausluokan mukaisesti. Käytössä oli myös Kuivaketju10-toimintamalli ja M1-luokitellut materiaalit. ”Laadunvarmistusmenettelyjä noudatettiin todella säntillisesti.”

 

Kuva: NCC

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.