Kampin perhekeskus kokoaa neuvola- ja sosiaalipalvelut saman katon alle
Kampin perhekeskus kokoaa neuvola- ja sosiaalipalvelut saman katon alle
Kamppiin on suunnitteilla yksi Helsingin kaupungin terveys- ja hyvinvointikeskuksista, ja siksi myös lasten, nuorten ja lapsiperheiden sosiaali- ja neuvolapalvelut haluttiin samalle alueelle. Olemassa olevan virastotalon remontti mahdollisti perhekeskuksen avaamisen nopealla aikataululla.
Kampin perhekeskus aloitti toimintansa Helsingin ydinkeskustassa sitä varten remontoidussa virastotalossa syksyllä 2021. Saman katon alla tarjotaan nyt kattavat sosiaali- ja terveyspalvelut noin 8000 perheelle. Toimintoja yhdistettiin Töölön, Laakson ja Viiskulman neuvola-alueilta.
”Perhekeskukselle tarvittiin tilat nopealla aikataululla lähelle suunnitteilla olevaa Kampin sote-keskusta”, kertoo Helsingin kaupungin projektinjohtaja Juha Leoni. Hänestä vuonna 1986 valmistuneen virastotalon ilme muuttui peruskorjauksessa selvästi valoisammaksi, ja tilojen viihtyisyys on saanut kiitosta myös kaupunkilaisilta.
Swecon arkkitehti Markus Makkosen mukaan värimaailmaan otettiin inspiraatiota virastotalon alkuperäisestä ilmeestä, mutta modernilla otteella. Vastaanottohuoneiden kokoa ja toimintoja mietittiin yhdessä käyttäjien kanssa. Tavoitteena oli monikäyttöisyys ja muuntojoustavuus. ”Myös sisustusta ja kalustusta voi myöhemmin muuttaa, mikä lisää työssä viihtymistä.”
Heti ensimmäisessä kerroksessa asiakkaita on vastassa aulakahvilan lämmin tunnelma. Viihtyisyyttä lisäävät kadulle antavat suuret ikkunat ja eri eläinten mukaan nimetyt odotustilat. ”Lasten huomio kiinnittyy kuitenkin usein aulan pronssiseen taideteokseen, sarvikuononpoikaseen, jolla voi vaikka ratsastaa”, Makkonen arvelee.
Sisätilat purettiin toiminnallisuuden varmistamiseksi
Yleissuunnittelussa keskityttiin toiminnallisiin muutoksiin, eikä kantavien rakenteiden vahvistuksia tarvittu. ”Sen sijaan sijainti Helsingin keskustassa toi omat haasteensa työmaan vaiheistukseen ja logistiikkaan”, toteaa Swecon projektinjohdon ja rakennuttamisen projektipäällikkö Juuso Erkkilä. Meluavia työvaiheita ei voinut kokonaan välttää, mutta yhteistyö sujui naapurikiinteistöjen kanssa ilahduttavan kitkattomasti.
Yllätyksiäkin tuli vastaan vain vähän, mikä on Erkkilän mukaan tilaajan tekemän fiksun päätöksen ansiota. ”Kesken hankkeen kaikki sisätilojen väliseinärakenteet päätettiin purkaa, ja samalla kohteesta luotiin inventointimalli.”
Makkonen kiittelee tilaajan omien arkkitehtien ja suunnittelunohjauksen tietämystä terveydenhoitoalan vaatimuksista. ”Mietimme yhdessä erityisesti tilojen akustiikkaa, koska yksityisyydensuojan kannalta on tärkeää, etteivät äänet kantaudu vastaanottotiloista käytäville tai toisiin huoneisiin.”
Hankkeen erikoisuutena oli, että peruskorjaus jaettiin kahteen urakkaan niin, että Sweco vastasi sisätilojen perusparannuksen suunnittelusta ja toinen yhtiö julkisivusaneerauksesta. ”Kahden urakan risteyskohdat toimivat hyvin, ja kaikki saatiin ratkaistua hyvässä yhteishengessä ja aikataulussa niin kuin oli sovittu”, Leoni sanoo tyytyväisenä.
Tiukka tavoiteaikataulu piti
Hankkeen aikataulu oli ehdoton, koska perhekeskuksen avaamiselle oli annettu tarkka päivämäärä. Yleissuunnittelu aloitettiin toukokuussa 2020, ja purkutöihin piti päästä käsiksi jo syksyllä. Aikataulu varmistettiin asettamalla urakoitsijan määräaika taktisesti seuraavan kesän juhannukselle.
”Näin saimme 1,5 kuukautta lisäaikaa muutosten varalle”, Erkkilä sanoo. Lisäksi hankkeessa käytettiin erityistä vastaanottomenettelyä. ”Talotekniikan urakoiden vastaanotto ja toimintakokeet aloitettiin jo helmikuussa 2020 ja niitä jatkettiin viikoittain koko hankkeen ajan.”
Leonin mielestä aikataulussa pysyminen olikin hankkeen hienoimpia saavutuksia. ”Onnistumisen arvoa lisää, että liikkeelle lähdettiin niin hirveän nopeasti ja suunnitteluun oli niin vähän aikaa.”