Kulttuurikasarmi yhdistää elokuva- ja ravintolaelämykset saman katon alle
Helsingin linja-autoaseman tarina sai jatkoa, kun suojeltuun rakennukseen suunniteltiin monipuolinen viihde- ja kulttuurikeskus. Kulttuurikasarmi tarjoaa elokuvaelämyksiä, tapahtumatiloja ja ravintolapalveluja keskellä Kamppia. Sweco vastasi kohteen rakenne-, LVI– ja sähkösuunnittelusta.
Helsingin vanhan linja-autoaseman tiloihin valmistui syksyllä 2023 uusi viihde- ja kulttuurikeskus Kulttuurikasarmi. Rakennus oli tyhjillään keskellä Lasipalatsikorttelia, kun Kulttuurikasarmi Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja hankkeen isä Ari Tolppanen sai ajatuksen elokuvakeskuksesta.
”Rakennuksen ohi kävellessäni vuonna 2015 ajattelin, että sille pitäisi tehdä jotakin, ja ensimmäiseksi mieleeni tuli tietenkin elokuvateatteri”, Tolppanen kertoo. Esikuvana oli hänen aikaisempi elokuvakeskusprojektinsa Nordia, joka toimi Yrjönkadulla vuoteen 2000 asti. ”Sijainnin takia linja-autoasemaan liittyi vieläkin enemmän mahdollisuuksia.”
Vuonna 2019 rakennukseen alettiin suunnitella maanalaisia elokuvateatteritiloja. Sitten kokonaisuuteen lisättiin ylimmän kerroksen tapahtumatilat, maan tasoon ravintolakerros ja liittopilari- ja teräspalkkirakenteinen Lasipaviljonki pihakannen päälle.
”Kulttuurikasarmi sai lopullisen muotonsa tarkkojen laskelmien ja markkina-analyysien pohjalta, ja lopulta se toteutettiin ehkä 14. piirustusten mukaan”, Tolppanen muistelee. Sweco oli mukana alusta asti. ”Tiedostimme, miten keskeisiä LVI- ja sähkötekniikka sekä maanalaisten tilojen rakennetekniikka olivat lopputuloksen kannalta, ja Sweco on luotettava talo.”
Kulttuurikasarmin alle kaivettiin 10-metrinen kuoppa
Swecon osastopäällikkö Harri Makkosen mukaan kohteen sijainti ydinkeskustassa oli itsessään poikkeuksellinen. Ratkaisuissa piti varautua esimerkiksi Pisararata-tunneliin, jossa lähijunat kulkevat mahdollisesti tulevaisuudessa keskustan ohi. Myös peruskorjaus oli laaja. ”Pystyyn jäivät vain suojellut ulkoseinät, etäpään puuvälipohjat ja vanha käytöstä poistettu pönttöuuni.”
Rakennuksen alle kaivettiin ja louhittiin noin 10 metriä syvä kuoppa, ja vanhoja muurattuja ulkoseiniä jatkettiin maan alla paikalla valetuilla teräsbetoniseinillä. ”Vanhoja ulkoseiniä piti tukea työmaa-aikana porapaalutorneilla ja vaakatuennoilla”, Makkonen kertoo. Vesikatto uusittiin kevytrakenteisena ja kannatettiin uusilla teräskehillä. ”Räystäskorko pysyi ennallaan.”
Talotekniikka ei muuta suojeltuja julkisivuja
Kaikki eri toiminnot piti saada mahtumaan noin 4000 neliöön, ja siksi kohteessa tehtiin paljon teräsrakenteiden ja talotekniikan yhteensovitusta. ”Talotekniikan näkökulmasta yksikään neliö ei ole samanlainen”, kuvailee Swecon sähkö-, tele- ja turvatekniikan yksikönjohtaja Niklas Lind.
Helsingin kaupunki otti kantaa suunnitteluratkaisujen kaupunkikuvallisiin vaikutuksiin, ja tekniikka piilotettiin rakennuksen ulkopuolella täysin. Ilmanvaihto, savunpoistopuhaltimet ja muu tekniikka naamioitiin vanhoilta savupiipuilta näyttävien tekniikkapiippujen sisään.
Tekniikkatarpeiden monipuolisuudesta kertoo, että kohteessa on useita keittiöitä, ja elokuvasaleissa ja lämpiössä on käytössä DMX-ohjattu efektivalaistus. ”DALI-ohjattu valaistus sisältää varaukset kaiken kaikkiaan noin 60 erilaiselle valaisimelle”, Lind kertoo. Turvallisuudesta huolehditaan kulunvalvonta-, kamera- ja ryöstöhälytysjärjestelmillä. Paloilmoitusjärjestelmä ohjaa hätävalaistusta ja elokuvasalien tekniikkaa maan alla. ”Järjestelmä pysäyttää elokuvat tarvittaessa automaattisesti.”
Energialaskenta varmisti Lasipaviljongin sisäolosuhteet
Kulttuurikasarmissa on käytössä kaukolämpö ja -kylmä, ja kaikki hukkalämmöt otetaan talteen. Nestekiertoinen lämmön talteenotto kattaa niin ilmanvaihtojärjestelmän kuin keittiöiden huuvat. Sisäolosuhteet varmistettiin energiasimuloinnilla, koska jäähdytystarve on suuri täysissä teattereissa maan alla ja Lasipaviljongissa, kun kesäaurinko lämmittää tiloja.
Tolppasella on rakenne- ja talotekniikasta vain hyvää sanottavaa. ”Rakennus toimii, ja olosuhteiltaan vaativassa Lasipaviljongissa on talvella lämmin ja kesällä viileä.”
Kulttuurikasarmi otettiin käyttöön 17. marraskuuta 2023, ja se on saanut kävijöiltä ylistävän vastaanoton. ”Onnistuimme yhdistämään 200-vuotiaaseen rakennukseen hyvin sopivan uudisosan ja kaikkiin kolmeen kerrokseen monipuolista toimintaa”, Tolppanen toteaa. Hän arvioi elokuvateatterin katseluolosuhteet parhaiksi mahdollisiksi: salit ovat riittävän kaivamisen ansiosta mittasuhteiltaan juuri oikeat. ”Kerran käytyään ihmiset tuntuvat palaavan aina uudelleen, ja myös tapahtumatilamme ovat erittäin suositut.”