Lahden virastotalon korkealaatuinen virtuaaliesittely ammattilaisille ja loppukäyttäjille

Virtuaalimalli tutustutti käyttäjät Lahden virastotalon korjaussuunnitelmiin

Senaatti-kiinteistöt tilasi Lahden virastotalon peruskorjaussuunnitelmista Swecon havainnollisen VirtualSite-mallin. Virtuaalitodellisuus herätti tilat henkiin ja antoi yli 70 käyttäjälle mahdollisuuden kommentoida tulevia ratkaisuja juuri oikeaan aikaan.

Senaatti-kiinteistöt on rakennusalalla edelläkävijä monessa asiassa, joista digitaalisuus on yksi. Vuoden 2022 alussa Senaatti aloitti Lahden virastotalon peruskorjauksen suunnittelun, ja eri käyttäjäryhmät haluttiin osallistaa uuden toimistokonseptin kehittämiseen riittävän varhain.

”Lahden virastotalo on meille ensimmäisiä yhteiskäyttöisiä virastotalohankkeita, ja siksi emme voineet esitellä konseptia tavanomaiseen tapaan aikaisempien kohteiden avulla”, kertoo Senaatin rakennuttajapäällikkö Juha-Pekka Peltonen. Hänestä pelkät havainnekuvat jättävät auki monia kysymyksiä, joihin päästään kiinni vasta työmaakäynneillä puoli vuotta myöhemmin.

Virtuaalimallin katselmustilaisuus avaimet käteen -palveluna

Senaatille oli ehdoton edellytys, että tilojen korkealaatuinen virtuaaliesittely onnistui Swecon avaimet käteen -palveluna. ”Se on minusta ainoa toimiva tapa”, Peltonen korostaa.

Esittelytilaisuudet järjestettiin yhdessä niin, että Senaatti sai keskittyä rauhassa tilojen esittelyyn, ja Sweco toimitti paikalle kaikki tarvittavat laitteistot ja ohjelmistot tietokoneista VR-laseihin. ”Lisäksi fasilitoimme tilaisuudet teknisesti, jotta käyttäjät pystyivät kiinnittämään huomion itse tiloihin eikä taustalla toimivaan tekniikkaan”, kertoo Swecon VDC-palvelujen tuote- ja myyntipäällikkö Niko Vironen. Käyttäjiä myös opastettiin virtuaalimallissa liikkumiseen, koska tilanne oli monelle uusi, ja heiltä kerättiin palautetta.

Virtuaaliesittelyyn valittiin yhdessä kolme mallitilaa. ”Koko rakennusta ei kannata mallintaa, jotta virtuaalikierroksen pituus pysyy käyttäjille kohtuullisena”, Vironen sanoo. Mallissa esiteltiin ensimmäisen kerroksen sisääntuloaula, ruokala, asiakkaiden odotustilat ja asiakaspalveluhuoneet. Lisäksi esittelymalliin valittiin yksi työskentelyalue ja neuvotteluhuone. Tiloista hahmottuvat realistisesti eri materiaalit, valaistus, kalustus ja värimaailma. ”Esimerkiksi puupinnat erottuvat betonisista ja maalatut pinnat viherseinistä.”

Virosen mukaan virtuaaliesittelyille on kaksi selkeää käyttökohdetta: ammattilaisten väliset tekniset katselmoinnit ja loppukäyttäjille suunnatut virtuaaliesittelyt. Ammattilaisten välisissä katselmoinneissa keskitytään rakenteen toteutukseen tai toimivuuteen, mutta käyttäjien kanssa tärkeämpää on virtuaalimallin käyttäjäystävällisyys. Virtuaalimalliin voidaankin liittää myös vaihtoehtoisia värimaailmoja, jotka vaihtuvat yhdellä klikkauksella. ”Myös mittakaavaa voidaan muuttaa mallin sisällä niin, että esimerkiksi päiväkodin tiloja tutkitaan lapsen näkökulmasta.”

Yli 70 käyttäjää antoi konkreettista palautetta tiloista

Kahden päivän aikana virtuaalimallissa vieraili yli 70 virastotalon tulevaa käyttäjää muun muassa Lahden TE-palveluista, Arasta, Kelasta ja Verovirastosta. Ketään ei tarvinnut houkutella laittamaan virtuaalilaseja päähän. ”Valtion työntekijät suhtautuivat uuteen teknologiaan todella avoimesti ja ennakkoluulottomasti”, Vironen kertoo ilahtuneena.

Tilan kokemus oli niin aito, että monet käyttäjät kävelivät ympäriinsä myös esittelytilassa, kokeilivat avata ovia tai tunnustelivat kokolattiamaton pehmeyttä jalan alla. Virtuaalimallin käyttö oli Senaatin Peltosellekin ensimmäinen kerta. ”Olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin sillä saatiin käyttäjät mukaan suunnitteluun ja päästiin kiinni asioihin, jotka olivat itsellenikin piirustusten pohjalta vähän epäselviä. Kokonaiskuva on nyt paljon parempi.”

Käyttäjiltä saatiin konkreettista palautetta esimerkiksi tilojen värimaailmasta ja ravintolan toteutuksesta uudenlaisena avoimena ratkaisuna. ”Se ei käynyt kunnolla ilmi paperikuvista”, Peltonen sanoo. Hänestä käyttäjien kanssa päästiin käsittelemään monia asioita, joille olisi ollut myöhäistä tehdä mitään työmaakierroksilla. ”Päätimme esimerkiksi poistaa työhuonekerroksista joitakin lasiväliseiniä, jotta käyttäjien toivomaa avointa tilaa saatiin lisää.”

Tilat palautuvat mieleen 360-kuvakierroksella

Swecon VirtualSite-palvelu mahdollistaa ohjatun kuvakierroksen tuottamisen virtuaalimallin pohjalta. Virastotalon käyttäjille lähetettiinkin palautepyynnön yhteydessä linkki Swecon SmartDrawings-palveluun, jossa käyttäjät pääsevät palauttamaan tilat mieleensä nettiselaimella. ”Jo noin 200 käyttäjää on tarttunut mahdollisuuteen ja tutustunut tiloihin palvelussa”, Vironen sanoo.

Kokemus kannustaa Senaattia virtuaalimallien käyttöön jatkossakin. ”Virtuaaliesittelyn hyödyt ovat sitä suuremmat, mitä erikoisemmasta tai spesifimmästä tilasta on kyse”, Peltonen sanoo. ”Mielessäni on jo yksi koulukotihanke, jossa tietyt toiminnallisuudet ja mittasuhteet ihmetyttävät käyttäjiä. Virtuaalimallista tulee varmasti olemaan paljon apua.”

 

 

Sweco luo edelläkävijänä uusia toimintapoja, ratkaisuja ja yhteistyötä digitaaliselle matkallesi

Tuotamme ratkaisuja kiinteistöjen, kaupunkien ja teollisuuden kestävään ja ilmastoälykkääseen suunnitteluun ja käyttöön. Tutustu ratkaisuihimme ja projekteihimme!

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.