0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Maailman korkein puurakennus Mjösa-torni loi uutta osaamista puurakennesuunnitteluun

Kuvaus

Mjösa-tornitalo puusta

Toimeksianto

puurakennesuunnittelu

Vuosi

Rakennustyöt 2017, Valmistui 2019

Maailman korkein puurakennus Mjösa-torni loi uutta osaamista puurakennesuunnitteluun

Mjøsa-järven rannalla kohoava 18-kerroksinen Mjösa-torni on ennätyksellisen korkea, kevyt ja linjakas puurakennus. Aivan uudenlaisen kohteen toteutus vaati kaikilta osapuolilta rohkeutta tehdä asioita toisin. Samalla saavutettiin uutta puurakennesuunnitteluosaamista.

Mjösa-torni sijaitsee Norjan suurimman järven, Mjøsan, rannalla Brumunddalin pikkukaupungissa noin 140 kilometrin päässä Oslosta. Tornin idean loi kiinteistökehitysyhtiö AB Investin perustaja Arthur Buchardt, joka omistaa rakennuksen poikansa Anders Buchardtin kanssa.

”Mjösa-torni osoittaa, mitä kaikkea on mahdollista tehdä puusta”, kiteyttää puurakentamisen asiantuntija Magne Bjertnæs Swecolta. Noin 11 300 neliön laajuinen, 18-kerroksinen ja 81 metriä korkea torni sisältää asuntoja, toimistoja, luksushotellin ja ravintolan kattoterasseineen. Rakennustyöt alkoivat vuonna 2017, ja kohde oli valmis jo keväällä 2019.

”Mjösa oli mielenkiintoinen, vaativa ja aikatauluiltaan erittäin tiukka projekti sekä samalla hieno esimerkki Swecon eri toimistojen välisestä yhteistyöstä”, Bjertnæs sanoo.

Vakaa tornitalo voidaan rakentaa puusta

Mjösa-tornin kantavana rakenteena on käytetty liimapuupilareita ja –palkkeja. Liimepuulevyt on toteutettu norjalaisen puutuotetoimittaja Moelven Limtren kehittämällä Trä8-järjestelmällä, joka mahdollistaa välipohjissa jopa 8-metriset jännevälit. Järjestelmä on ihanteellinen kohteissa, joissa on käytetty perinteisesti terästä ja esijännitettyä betonia.

”Liimapuurakenne mahdollistaa avoimet tilaratkaisut, samalla kun rakenne on korkeaan rakentamiseen riittävän jäykkä”, Bjertnæs toteaa. Korkeiden rakennusten haasteena onkin aina vakaus. ”Olemme oppineet projektissa paljon hoikkien ja keveiden puurakennusten dynaamisista ominaisuuksista.”

Vakauteen liittyviä haasteita ratkaistiin myös lisäämällä rakennuksen painoa. Ensimmäiset 10 kerrosta on toteutettu kokonaan puusta, mutta 8 ylimmän kerroksen välipohjat on tehty betonista. ”Hankkeesta saadut kokemukset ja osaaminen auttavat varmasti vähentämään eri osapuolten riskejä seuraavissa korkean rakentamisen projekteissa”, Bjertnæs sanoo.

Mjösa sisältää yli 2600 kuutiota puuta

Mjösa-torni on malliesimerkki tehokkaasta mutta samalla vastuullisesta kaupunkirakentamisesta. Kaikissa ratkaisuissa on huomioitu materiaalitehokkuus, pitkä elinkaari ja helppo ylläpito. Esimerkiksi kantavat puurakenteet ovat suojassa sateelta ja auringolta puujulkisivun ja lasielementtien takana.

Rakennuksessa on käytetty yhteensä noin 2 685 kuutiota puuta, ja runkorakenne valmistettiin mahdollisimman pitkälle tehtaalla hallituissa olosuhteissa. Välipohjat ovat yhdistelmä Moelven liimapuupalkkeja ja Kerto® LVL Q -levyjä. ”Kerto LVL on erittäin luja, kevyt ja mittatarkka materiaali nopeaan rakentamiseen”, kiteyttää Metsä Woodin teknisen asiakaspalvelun johtaja Jussi Björman.

Noin 74 metriä korkeat hissi- ja porraskuilut tehtiin Stora Enson CLT-elementeistä. Työmaavaiheessa noin kahdessa viikossa valmistui yksi kerros, ja kaikki 18 kerrosta saatiin valmiiksi 9 kuukaudessa. ”Puisten rakenneosien keveyden ansiosta emme tarvinneet raskaita koneita, ja rakennusaika lyheni 35–40 prosenttiin verrattuna betonirakentamiseen työmaalla”, sanoo Moelven Limtre AS:n johtaja Rune Abrahamsen.

Kuvat: Metsä Group

Lue lisää Swecon puurakentamisesta