0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Martti Talvela -kampus elävöittää Juvan keskustaa ja savolaista maaseutua

Martti Talvela -kampus elävöittää Juvan keskustaa ja savolaista maaseutua

YIT:n elinkaarihanke Martti Talvela -kampus yhdistää saman katon alle kaikki Juvan kunnan opetuspalvelut aina päiväkodista lukioon. Samalla kampus elävöittää keskustaa ja toimii kaikkien juvalaisten yhteisenä kylätalona.

Noin 6000 asukkaan Juvan kunta sai tammikuussa 2021 käyttöönsä uuden koulukampuksen, joka on nimetty paikallisen oopperalaulaja Martti Talvelan mukaan. Kampukselle on keskitetty kunnan kaikki opetus aina päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin. Kouluvuoden aikana tiloja käyttää päivittäin lähes 600 lasta ja nuorta. Uusi koulukampus onkin pienelle kunnalle tärkeä vetonaula.

”Toivottavasti houkuttelemme kuntaan lisää väkeä ja viestimme nykyisille asukkaille, että haluamme säilyttää kunnan elinvoiman ja panostaa nuorten ja lapsiperheiden elämään maaseudulla”, kertoo Juvan kunnan tekninen johtaja Vesa Kankkunen. Koulu toimiikin kaikkien kuntalaisten kylätalona, jonka moderni ruokala, liikuntasali ja auditorio mahdollistavat monenlaiset tapahtumat, elokuvateatteritoiminnan ja harrastuskerhot.

Käyttäjät ohjasivat arkkitehtisuunnittelua

Swecoon nykyään kuuluvan Linja Arkkitehtien pääsuunnittelija Juha-Pekka Niinimaa aloitti hankkeessa jo neuvotteluvaiheessa keväällä 2018. Suunnitelmaa kehitettiin yhdessä YIT:n, kunnan ja käyttäjien edustajien kanssa. ”Kaikki perusasiat saatiin neuvotteluvaiheessa jo hyvin kohdilleen, joten isoja muutoksia perusratkaisuun ei toteutusvaiheessa enää tarvittu.”

Vesa Kankkunen kertoo, ettei ole koskaan ennen ollut mukana hankkeessa, jossa käyttäjät olisivat saaneet vaikuttaa suunnitteluratkaisuihin yhtä laajasti. Toiveet myös näkyvät lopputuloksessa. ”Kukaan ei voikaan väittää, että arkkitehti olisi päättänyt, millainen kampuksesta tulee. Meitä kuunneltiin ja toiveemme otettiin huomioon kaikissa vaiheissa.”

Monimuotoiselle pihalle toteutettiin kunnan toiveesta laajasti eri-ikäisille sopivia leikki- ja liikuntavälineitä. ”Piha on niin mahtava, että tekisi itsekin mieli palata koulun penkille”, Kankkunen myöntää. Myös sisätilat ovat hänestä toimivan kompaktit. ”Tilatehokkuus on ihan eri tasolla kuin vanhoissa koulurakennuksissa.”

Kestävää ja turvallista koulurakentamista

Koulukampuksen rakennesuunnittelun aikataulu oli hyvin tiukka, kuten yleensäkin elinkaarihankkeissa. ”Aloitimme suunnittelun joulun maissa, ja jo maaliskuussa koulua piti päästä rakentamaan”, kuvailee Swecon rakennetekniikan erikoisasiantuntija Jouko Rossi. Rakenneratkaisuissa korostettiin toimintavarmuutta, turvallisuutta, kustannustehokkuutta ja pitkää käyttöikää. ”Onhan rakentajalla elinkaarihankkeissa 20 vuoden hoitovastuu.”

Swecon asiantuntijat nojasivat valinnoissa vuosikymmenten aikana karttuneeseen kokemukseen kestävästä koulurakentamisesta. ”Toteutimme ulkoseinät pilari-palkkielementteillä, jolloin jäykistäviä väliseiniä tarvittiin vain vähän”, Rossi sanoo. Väliseiniä voidaan helposti purkaa ja huonekokoja muuttaa. Valmiit elementit menivät työmaalla hienosti paikoilleen. ”Niinpä runkorakentaminen pääsi etenemään keskeytyksittä.”

Hanke toteutettiin Kuivaketju10-toimintamallilla. ”Reagoimme riskipaikkoihin ennakoivasti ja varmistimme, että rakenneratkaisut toimivat myös kosteusteknisesti ja rakennusfysikaalisesti”, Rossi korostaa. Kosteudenhallintaa helpotti, että vesikatto toteutettiin valmiina puuelementteinä. ”Näin rakennus saatiin nopeasti säältä suojaan.”

Koulukampus istuu kylän historialliseen keskustaan

Martti Talvelan koulukampus on Juvan kunnan suurimpia investointeja, eikä hankkeen merkitystä vähennä, että kampus sijoittuu aivan kylän historialliseen keskustaan vastapäätä vanhaa kivikirkkoa. ”Kampuksen arkkitehtuurin piti maastoutua ympäristöönsä ja olla kirkolle sopivassa suhteessa alisteinen, ja siinä myös onnistuttiin”, Kankkunen toteaa.

Arkkitehdit halusivat varmistaa, että rakennus näyttää koululta eikä kunnan virastotalolta. ”Koulun pitää olla lasten mittakaavaan suunniteltu ja helposti lähestyttävä”, Niinimaa sanoo. Rakennuksen etupiha on suunniteltu julkiseksi kaupunkitilaksi, ja pääsisäänkäynti on rinnetontilla toisessa kerroksessa. Tilaajan toiveena oli käyttää puuta jossain julkisivussa, ja pääjulkisivu onkin verhoiltu kauniisti harmaantuvalla lehtikuusella. ”Se luo yhteyden vanhan kivikirkon värimaailmaan.”

Kolmisiipinen rakennus jakaa eri toiminnot luontevasti eri osiin. ”Sakaramallin ansiosta etäisyydet kaikista tiloista keskusaulaan ja ruokalaan ovat lyhyet”, kertoo Swecoon nykyään kuuluvan Linja Arkkitehtien projektiarkkitehti Esko Pelkonen, joka on itsekin käynyt alakoulunsa Juvalla. Välituntipihat ovat rakennuksen toisella puolella ensimmäisen kerroksen tasossa. ”Kyläkoulun hengessä välituntialueet ovat kaikenikäisille yhteiset. Vain päiväkodille on rajattu oma alue.”

Kauniista koulukampuksesta on tullut kuntalaisille lyhyessä ajassa tärkeä paikka, jota ihastellaan ja kadehditaan naapurikuntia myöten. ”Kampuksesta on saatu pelkästään positiivista palautetta, eihän kunnassa ollut aikaisemmin esimerkiksi mitat täyttävää liikuntasalia”, Kankkunen sanoo. Myös tilojen muunneltavuus, kuten auditorion jakaminen neljään eri tilaan, on saanut käyttäjiltä paljon kiitosta.

Copy link
Powered by Social Snap