Monitoimitalo Monikko yhdistää nuoret esittävän taiteen harrastajat

Vuosikymmenien odotus Nurmijärvellä päättyi, kun monitoimitalo Monikko avasi ovensa Klaukkalan urheilualueella. Arkkitehtonisesti silmiä hivelevä tapahtumatalo luo puitteet niin kunnan nuorisotiloille kuin eri-ikäisille esittävän taiteen ja kulttuurin harrastajille.

Nurmijärven kunnan monitoimitalo Monikko on suunniteltu tukemaan lasten ja nuorten aktiivista kulttuurielämää. Upea rakennus toimii myös koko kunnan tapahtumatalona ja esittävän taiteen areenana. Monitoimitalon ideaa alettiin pohtia kunnassa jo 30 vuotta sitten, kun nuorisolautakunta teki ehdotuksen Klaukkalan nuorisotila-uimahallista vuonna 1990.

”Alusta lähtien suunnitelmaan kuului myös esittävän taiteen sali, jollainen kunnasta puuttui”, kertoo jo eläkkeelle jäänyt kunnan nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvinen, jota pidetään monitoimitalon tulisieluna ja suurimpana puolestapuhujana. Hanke pysähtyi 90-luvun lamaan, ja sitä siirrettiin sittemmin useamman kerran, ennen kuin vuonna 2013 monitoimitalon idea sai uutta tuulta purjeisiin. Taloon päätettiin yhdistää myös Nurmijärven opisto, tanssiopisto ja musiikkiopisto. ”Ne täydentävätkin kokonaisuutta hienosti.”

Toiminnot soviteltiin kahteen kerrokseen

Swecoon nykyään kuuluva Linja Arkkitehdit tuli mukaan Monikko-projektiin vuonna 2013. Ensimmäiseksi eri toimijoiden näkemyksiä koottiin yhteen laajennetuissa käyttäjäkokouksissa, joissa ääneen pääsivät myös kunnan tiloja satunnaisesti käyttävät toimijat.

”Meidän tehtävämme oli kartoittaa toiveet ja yhdistää eri lajien harrastamisen reunaehdot korkealaatuiseen ja ajattomaan arkkitehtuuriin”, kertoo Swecon arkkitehti ja kohteen pääsuunnittelija Niko Ollila. Esimerkiksi tanssisaleissa erityishuomiota sai akustiikka, joustavat lattiapinnoitteet ja peilien sijoittelu.

Suunnittelun aikana rakennuksen kellarikerroksesta jouduttiin luopumaan pohjaveden haastavan korkeuden takia, ja eri toiminnot oli yhtäkkiä sovitettava kahteen kerrokseen. Samalla arkkitehtien piti huomioida rakennuksen sijainti avaran Klaukkalan urheilualueen kiintopisteenä. ”Julkisivuissa on käytetty kunnan toiveesta tehokeinona puuverhoilua.”

Monikkosali houkuttelee huippuesiintyjiä

Puupinnat tuovat näyttävyyttä myös rakennuksen sydämeen, Monikkosaliin. ”Esittävän taiteen salin erityispiirteenä on liikuteltava katsomo ja tilan käytön mukaan säädettävä akustiikka”, kertoo Swecon liiketoimintajohtaja Timo Koljonen. Näyttämöllä ja katsomon sivuilla on liikuteltavia akustisia elementtejä, joiden toinen puoli vahvistaa ja toinen puolestaan vaimentaa ääntä.

Harrastusryhmien lisäksi salissa on nähty monia nimekkäitä esiintyjiä aina suurista soittokunnista lasten konsertteihin, standup-koomikoihin ja Seela Sellan kaltaisiin teatteritähtiin. ”Monikkosalin akustiikkaa, näyttämön kokoa ja monikäyttöisyyttä on kehuttu valtavasti”, kertoo Monikon palvelupäällikkö Siv Jansson. Hänen mukaansa käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä tiloihin, vaikka kellarikerroksesta luopuminen muutti monien toimintojen sijainteja. ”Talo on itsessään hyvin kaunis, ja moni kävijä ihastuu sisään astuessaan talon upeaan interiööriin.”

Winha-Järviselle Monikko on äärimmäisen rakas rakennus. Hänelle on varattu Monikkosalin katsomosta ansaitusti oma paikka, ja myös rakennuksen torialue on nimetty Winhatoriksi. ”Parasta Monikossa on, että talosta todella tuli monikäyttöinen ja se on onnistunut kokoamaan nurmijärveläiset kulttuuriharrastajat yhteen”, hän toteaa. Näin talo mahdollistaa esimerkiksi tanssi- ja musiikkiopiston yhteisprojektit. ”Myös nuoret ovat tyytyväisiä saamiinsa tiloihin, vaikka ne ovatkin heistä vielä uudenkarheat ja siksi hieman kliiniset”, Winha-Järvinen naurahtaa.

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.