Nokian Silta-kampus luo yhtenäisen koulutien lukion ja ammattiopiston opiskelijoille

Tampereen kaupungin Tilakeskus ja Nokian kaupunki yhdistivät voimansa Silta-kampuksella, jossa opiskelee niin lukiolaisia kuin ammattiopiston opiskelijoita. Uusi kampus on jo innostanut nuoria hakijoita opinpolulle.

Syksyllä 2022 toimintansa aloittanut Silta-kampus on osa Tredun, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Nokian kaupungin hanketta, jossa luodaan yhteistä toimintakulttuuria nuorten koulutien tukemiseksi. Hankkeen pääurakoitsijana toimi YIT kilpailutyöllä Iron Sky.

”Kilpailutyön ideat ja koko ajattelutapa herättivät tilaajassa toivottua kiinnostusta, ja onnistuimme luomaan toimintatarkoitukseensa sopivan työpaikan ja kampuksen”, kertoo YIT:n vastaava työnjohtaja Ari Jokinen tyytyväisenä. Työntekijöitä kampuksella on noin 100, ja alue tuo yhteen noin 500 lukiolaista ja 700 Tampereen seudun ammattiopiston (Tredu) opiskelijaa.

Hankkeessa käytettiin ranskalaista urakkamallia, jossa kustannukset määritetään jo hankintavaiheessa. YIT:n tarkka suunnittelunohjaus kannatti, ja kampus valmistui budjetissa ja aikataulussa koulutyön aloitusta varten. ”Se vaati koko tiimiltä aikaa, panostusta ja osaamista, onhan tämä mitä suurimmassa määrin yhteistyötä”, Jokinen sanoo. Hankkeen upeimpia saavutuksia on, että kampus on jo lisännyt Nokian lukion hakijamääriä. ”Onnistunutta kohdetta onkin aina mukava vetää ja esitellä.”

Monikäyttöinen sisä- ja ulkovalaistus

Yksi Silta-kampuksen erityispiirteistä on sen upean pääsisäänkäynnin valaistus. Tärkeintä oli valaistuksen monikäyttöisyys, jolloin valaistuksella luodaan myös arkkitehtuuriin uusia tasoja. Sama valopinta toimii sekä turvallisuutta luovana staattisena yleisvalaistuksena että erikoistilanteissa näyttävänä viestinnän välineenä.

”Valaistuksella voidaan viestiä globaaleista tai alueellisista tapahtumista, kuten paikallisen palloseuran peleistä”, kertoo Swecon sähkösuunnittelun projektipäällikkö Annika Seppälä. ”Käytössä on eri valaistusohjelmointeja myös esimerkiksi joulua ja itsenäisyyspäivää varten.”

Kaikissa sisätiloissa on DALI-ohjattu valaistus. Valotasoja muutetaan energiaa säästävästi. Lisäksi sähkösuunnittelussa keskityttiin eri tilojen sisäolosuhteisiin, joilla on suuri vaikutus oppilaiden ja henkilökunnan jaksamiseen ja viihtymiseen. Erityisen tärkeää se on kampuksella, josta löytyy niin lukion teorialuokkia kuin Tredun työsaleja. ”Esimerkiksi sähkötyölaboratorioissa on noudatettava monia valaistukseen ja turvallisuuteen liittyviä standardeja”, Seppälä sanoo.

Ilmanvaihto suljetaan öisin

Kampuksella on saavutettu A-energiatehokkuusluokka ja huomattavan hyvä E-luku 76. Suurimmat säästöt tulevat ilmanvaihdosta. ”Alusti asti koulu suunniteltiin niin, että ilmanvaihto on mahdollista sulkea öisin”, kertoo Swecon projektipäällikkö Jari Haavisto. Ensimmäisen vuoden ilmanvaihto on kuitenkin päällä vuorokauden ympäri, kunnes rakenteet ovat kuivat ja puhtaat. ”Se on tärkeä sisäilmaturvallisuustekijä, ja vuoden päästä ratkaisu säästää huomattavasti energiaa.”

Tilojen muunneltavuus oli tärkeää ottaa suunnittelussa huomioon, koska luokkakoot ja opiskelu saattavat muuttua tulevaisuudessa huomattavasti. Jo ennen rakennuksen valmistumista yksi varastotila muutettiinkin luokkahuoneeksi. ”Ilmanvaihdon kanavistoon on varattu mahdollisuuksien mukaan lisäkapasiteettia”, selittää Swecon LVI-suunnittelija Juuso Vuorela. Suuret IV-konehuoneet sijaitsevat arkkitehtonisen rakennuksen katolla sulautuen hienosti kokonaisuuteen. Kaikki IV-koneet ja -kanavat saatiin mahtumaan kauniin vinokaton alle, vaikka esimerkiksi haastavat ulkoilmasäleiköt vaativat koko suunnitteluryhmältä tiivistä yhteensovitusta. ”Saimme säleiköt oikealle korkeudelle, jolloin esimerkiksi lumisuojat toimivat oikein.”

Innovatiivisin suunnitteluratkaisu löytyy betonityötiloista. ”Ammattioppilaitoksissa toistuva ongelma on betonityötilojen viemärien tukkeutuminen”, Haavisto kertoo. Märkätyötilaan suunniteltiin saostuskaivo, jonka puhtaana pitäminen onnistuu helposti. ”Tarkoituksena on estää betonivettä tukkimasta viemärijärjestelmää.”

Tekniikkavalinnat peilaavat eri käyttäjien toiveita

Ari Jokisesta kampushankkeille on tunnusomaista, että monen eri toimijan tarpeita on pystyttävä yhdistelemään. Suunnittelijat noudattivatkin Silta-kampuksella Tredun ja lukion käyttäjien toiveita sekä lisäksi Tampereen Tilapalvelujen ja Nokian kaupungin suunnitteluohjeita.

”Lukion puolella kaukolämmöllä lämmitetty vesi kiertää pattereissa, mutta korkeassa keskiaulassa lämmityksestä huolehtivat siistinnäköiset kattosäteilijät”, Vuorela sanoo. Kattosäteilijät ovat käytössä myös korkeissa työhalleissa, jotta niissä voidaan ajaa trukeilla ja rekoilla. Seinien kiertoilmapuhaltimet vähentävät puolestaan kylmän ilman pääsyä sisälle, kun nosto-ovia availlaan.

Lisäksi kampuksella käytetään kahta eri lämpötilatasoa. Haaviston mukaan työhalleissa on luokkahuoneita viileämpää, jotta niissä jaksetaan työskennellä kaikkina vuodenaikoina. ”Mutta vaikka tekniikkaa on paljon, näyttävässä rakennuksessa sen pitää toimia huomaamattomasti.”

Hänestä hanke oli kaikin puolin opettavainen ja malliesimerkki aikatauluissa pysymisestä. ”Koko projektiryhmällä oli alusta alkaen sama päämäärä, mikä näkyy hienossa lopputuloksessa!”

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.