Osallistamisprojekti antoi potilaille äänen Vanhan Vaasan sairaalan arkkitehtuurikilpailutöiden arvioinnissa

Vanhan Vaasan sairaalan historialliselle alueelle on suunnitteilla uudisrakennus, joka luo turvallisen ja viihtyisän ympäristön niin potilaille kuin henkilökunnalle. Käyttäjät pääsivät arvioimaan arkkitehtuurikutsukilpailun ehdotuksia Swecon järjestämissä työpajoissa.

Vanhan Vaasan sairaala on erityistason hoitoa, asiantuntijapalveluja ja mielentilatutkimuksia tuottava valtion mielisairaala. Toinen valtion mielisairaaloista sijaitsee Kuopion Niuvanniemessä. Molemmissa hoidetaan oikeuspsykiatrisia potilaita ja vaikeahoitoisia psykiatrisia potilaita.

”Haluamme luoda kuntoutumista ja toipumista tukevan ympäristön, joka on viihtyisä, toimiva ja turvallinen niin potilaille kuin henkilökunnalle”, kertoo sairaalan johtava lääkäri Pirjo Takala.

Senaatti-kiinteistöt, Vanhan Vaasan sairaala ja Suomen Arkkitehtiliitto järjestivät kesällä 2022 arkkitehtuurikutsukilpailun uudisrakennuksen suunnittelusta. Senaatti-kiinteistöjen asiakaspäällikkö Jari Auerin mukaan uudisrakennuksen pitää sopia historialliselle ja osittain suojellulle sairaala-alueelle, jonka vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvulta. ”Lisäksi uudisrakennuksen pitää tukea psykiatrisen hoidon monia toiminnallisia vaatimuksia.”

Toiminnallisen suunnittelun suurin haaste oli, ettei referenssikohteita juurikaan ole. Lisäksi hoitoajat ovat pitkiä, keskimäärin 6–8 vuotta. ”Sairaala on monelle potilaalle ainoa koti pitkän aikaa, ja siksi kilpailutöiden arviointiin haluttiin osallistaa myös potilaita ja henkilökuntaa”, kertoo Swecon projektinjohdon ja rakennuttamisen ryhmäpäällikkö Kaisa Narvio. Henkilökuntaa kuultiin laajasti. ”Suunnitteluun osallistui eri ammattiryhmiä niin osastoilta kuin tukipalveluista.”

Kilpailuehdotuksia arvioitiin puolueettomasti työpajoissa

Viittä kilpailuehdotusta arvioitiin puolueettomasti neljässä työpajassa, joista yksi oli suunnattu potilaille. Jokaisesta ehdotuksesta käytiin läpi samat asiat, kuten kulkuyhteydet ja tilaratkaisut. Kaikissa työpajoissa oli sama selkeä runko, aikataulutus ja kysymysten asettelu. ”Varmistin ehdotusten tasapuolisen käsittelyn vetämällä kaikki työpajat tarkasti saman käsikirjoituksen mukaan”, Narvio kertoo.

Henkilökunta oli valinnut työpajoihin osallistuvat potilaat huolellisesti, jotta heillä olisi mahdollisimman laaja kokemus psykiatrisen hoidon eri vaiheista ja tiloista sekä oma halu osallistua. Potilaiden tukena työpajassa oli myös tuttua henkilökuntaa.

Osallistujien intimiteetin suojaamiseksi potilaat saivat käyttää työpajoissa nimimerkkiä tai jättää esittäytymisen väliin. Narviolle olikin uusi kokemus, ettei hän tiennyt työpajojen osallistujista mitään etukäteen. Erityisesti häntä ilahdutti potilaiden myötätunto ja välittäminen toinen toisiaan kohtaan. Potilaat myös tunsivat uudisrakennuksen tontin perusteellisesti aina aurinkoisimmista paikoista tuulisimpiin kohtiin. ”Tällainen tieto on hyvin tärkeää piha-alueiden suunnittelussa.”

Senaatti-kiinteistöjen asiakaspäällikkö Jari Auerin mukaan Narvion työskentelyä oli työpajoissa ilo katsella. ”Hän vei asioita eteenpäin tehokkaasti niin, ettei käyttäjistä tuntunut, että heille syötetään sanoja suuhun. Hän piti myös meidät tilaajana ajan tasalla, muttei vaivannut turhaan.”

Pirjo Takala on saanut työpajoista vain myönteistä palautetta. ”Työpajat koettiin meillä todella mielekkääksi tavaksi työskennellä. Narvio tuntee selvästi psykiatrisen hoidon kentän.”

Käyttäjien toiveet näkyvät voittajatyössä

Käyttäjien toiveet näkyvät voittajaksi valitussa ”Huomassa”-ehdotuksessa, jonka kehitystä jatketaan seuraavaksi muun muassa käyttäjäpalautteen mukaan. Potilaat ja henkilökunta korostivat toiveissaan samoja asioita, kuten ulkoilumahdollisuuksia ja tilojen turvallisuutta. ”Meitä ei vain kuunneltu, vaan myös kuultiin”, Takala sanoo tyytyväisenä.

Uudisrakennus tukee käyttäjien hyvinvointia ja turvallisuuden tunnetta arjessa monin keinoin. Kaikilta osastoilta pääsee ulkoilemaan maantasosta joustavasti omille piha-alueille. Jokainen potilas saa myös oman huoneen, ja käytössä on yksilö- ja ryhmäliikuntaa tukeva monitoimisali sekä osastoilla rauhoittumiseen tarkoitettu aistihuone. Uudisrakennukseen sijoittuu myös sairaala-alueen valmistuskeittiö ja henkilöstön ruokasali.

Swecon asiantuntijoiden työ Vanhan Vaasan sairaalan alueella jatkuu seuraavaksi muiden rakennusten käyttötarkoitusten suunnittelulla. ”Muodostamme tiekartan pitkälle tulevaisuuteen”, Narvio sanoo.

 

Kuva: Lukkaroinen Arkkitehdit

Ole yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.