0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Pakilanpuiston uusi yläaste

Pakilanpuiston uusi yläaste ylistää muovitonta massiivipuurakentamista

Pakilanpuiston uudisrakentamisessa luotetaan massiivipuuhun. Halkosuontien peruskorjatun ala-asteen viereen valmistui uusi yläaste, jonka rakenteissa käytettiin yli 1500 kuutiota puuta. Lopulta Pakilanpuiston alueella tulee temmeltämään yli 1000 lasta ja nuorta.

Halkosuontielle Länsi-Pakilaan valmistui kesällä 2022 uusi yläaste peruskorjattavan ala-asteen viereen. Pakilanpuiston uuden puukoulun rungon tuoteosatoimitus oli Puurakentajat Groupin vastuulla. Yhtiö toteuttaa kustannustehokkaita ja hiilineutraaleja massiivipuurakennuksia vankalla ammattitaidolla ja -ylpeydellä. Sweco vastasi puurungon tuoteosasuunnittelusta.

”Työskentelytapamme ovat hioutuneet yhteen, ja siksi kaikki toimii”, toteaa Puurakentajat Rakennus Oy:n työpäällikkö Jyrki Huttunen. Erityiskiitoksen hän antaa projektipäällikkö Susanna Frimanille. ”Yleensä meidän on valvottava, että luvatut asiat tehdään, mutta Suskia ei tarvitse ikinä vahtia. Hän vetää projektit niin luotettavasti, ettei meidän tarvitse huolehtia.”

Pakilanpuiston puurakentamisella tuetaan Helsingin kaupungin hiilineutraaliustavoitetta, ja myös Huttusesta massiivipuurakentaminen on mahtava tapa rakentaa kouluja ja päiväkoteja: muovia ei tarvita runkorakenteissa lainkaan. ”Olennaista on käyttää kouluissa toimivia rakenteita, joiden ansiosta lapset voivat tiloissa hyvin.”

Massiivipuu kantaa ja koristaa

Pakilanpuiston puukoulussa on yhdistetty perinteistä koulurakentamista ja hillityn eleganttia arkkitehtuuria. Koulu on tehty lähes kokonaan puurakenteisena kattoelementtejä myöten. Puurungon rakennejärjestelmä on yhdistelmä kantavia seiniä ja pilari-palkkirunkoa.

”Pystyrakenteet ovat CLT-levyä ja liimapuuta, vaakarakenteet puolestaan CLT-laattoja ja kantavia deltapalkkeja”, Swecon Friman kertoo. Jäykistyksessä on käytetty CLT-seiniä, mastopilareita ja levymäisiä tasorakenteita. ”Vain perustukset ja alapohja ovat betonia, ja ulkoseinät on verhoiltu tiilellä. Puuta on käytetty yli 1500 kuutiometriä.”

Tiilen käyttö julkisivumateriaalina yhdistää uudisrakennuksen peruskorjattavaan ala-asteeseen. Rakennusten välillä on myös kevyen soljuva lasiseinäinen yhdyskäytävä. Frimanin mukaan kiinteitä väliseiniä tarvittiin vain koulun näyttämörakenteessa ja keittiössä. Muuten tilat ovat avoimia ja muuntojoustavia. Hienoimpia paikkoja on kaksi kerrosta korkea aulatila. ”Se on kannateltu tyylikkäillä puisilla A-kehillä, joiden alapaarteena toimii teräksinen vetotanko.”

Haasteena kolmen vierekkäisen harjakaton tuuletus

Pakilanpuiston kouluun kuuluu kolme vierekkäistä ”laivaa”, joista jokaisella on oma harjakatto. ”Erityistä olikin sääsuojan valtavuus, kun kolmilaivaisesta koulusta rakennettiin ensin yksi puoli, sitten toinen ja lopuksi keskimmäinen osa kiinteän sääsuojan alla”, Huttunen sanoo. Viimeinen osa rakennettiin peruuttamalla sääsuojasta ulos.

Keskimmäinen harjakatto on kahden muun keskellä sumpussa, joten yläpohjan vedenpoiston ja tuuletuksen varmistaminen oli haasteellista. ”Mietimme yläpohjan kosteusteknisen ja rakennusfysikaalisen toimivuuden tarkkaan, ja myös puisten vesikattoelementtien suunnittelu oli poikkeuksellisen vaativa tehtävä”, Friman myöntää.

Talotekniikkaputkituksia on ullakolla niin paljon, että kattorakenteen kantosuuntaa oli käännettävä puolivälissä. ”Osa kattoelementeistä kantaa nyt katon harjalta ja ulkoseinän päältä lappeen suuntaisesti, mutta toisessa päädyssä kantavat palkkilinjat on vaihdettu toisinpäin, eli elementit kantavat lapetta vastaan.”

Rakenneratkaisuja hiottiin yhdessä

Kiperimmätkin paikat onnistuttiin ratkomaan yhteistyössä hankkeen päärakennesuunnittelija Ideastructuran, Puurakentajien ja Swecon kesken. ”Meillä kaikilla oli sama näkemys kohteen vaatimus- ja laatutasosta, ja siksi kaikista asioista oli helppo sopia”, Friman kertoo.

Myös suunnittelunohjaus toimi hänen mielestään allianssihankkeessa hienosti, ja säännölliset viikkopalaverit ja aikatauluseuranta pitivät kokonaisuuden jämptisti hallinnassa. ”Niinpä myös työmaa eteni saumattomasti ilman suurempia yllätyksiä tai hikkoja.”

Halkosuontien uusi koulurakennus otettiin käyttöön keväällä 2022. Samassa rakennuksessa toimivat myös nuorisotilat, ja iltaisin ja loma-aikoina koulu palvelee monipuolisesti alueen asukkaita. Pääurakoitsija NCC jatkaa Pakilanpuiston kehittämistä Elontielle rakentuvassa päiväkodissa. Lopulta koulukeskuksen alueella hyörii yli 1 000 lasta ja nuorta.

Kuvat: Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä ja Arkkitehdit Rudanko+Kankkunen

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.