Yhdessä kehitetyt konseptit helpottavat seitsemän koulun ja päiväkodin PPP-toteutusta Espoossa
Espoon kaupunki rakennuttaa muutamassa vuodessa 7 uutta koulua ja päiväkotia noin 4000 lapselle. Swecon rakenne- ja arkkitehtisuunnittelijat auttoivat YIT:tä kehittämään valmiita konsepteja, jotka mahdollistavat nopean toteutuksen ja tehokkaat yhteishankinnat.
YIT toteuttaa Espoon kaupungille seitsemän koulua ja päiväkotia PPP-mallilla (Public Private Partnership). YIT:n ja Meridiamin muodostama Kumppanuuskoulut-projektiyhtiö vastaa kohteiden suunnittelusta, rahoituksesta, luvitusprosessista ja rakentamisesta sekä ylläpidosta 20 vuoden ajan. Uusia tiloja saadaan muutamassa vuodessa noin 4000 lapselle ja nuorelle.
”Espoon kaupungin olisi varmasti ollut vaikea toteuttaa näin suurta määrää uusia kouluja ja päiväkoteja tässä aikataulussa ilman yhteishankintaa”, toteaa YIT:n projektipäällikkö Heikki Kurtti. Myös YIT:lle usean kouluhankkeen paketointi yhdeksi on ollut järkevä vaihtoehto, eikä jokaisessa kohteessa ole tarvinnut lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä. ”Kokonaisuus on ollut paremmin johdettavissa, työmäärän hallinta on ollut helpompaa ja lopputulos tasalaatuinen.”
Elinkaarikoulukonsepti yhdenmukaistaa rakennevalintoja
Sweco aloitti kaikkien kohteiden päärakennesuunnittelun vuonna 2019. Yhdessä YIT:n kanssa luotiin elinkaarikoulukonsepti, jota voidaan käyttää myös YIT:n tulevissa elinkaarihankkeissa. ”Pyrimme kehittämään konseptia koko ajan paremmaksi yhdessä suunnittelunohjauksen, työmaan ja ylläpidon kanssa”, kertoo Swecon projektipäällikkö Timo Pekkinen.
Rakennesuunnittelijat kehittivät PPP-kohteisiin rakennetyyppikirjaston, jossa määritettyjä perusratkaisuja sovelletaan kohteesta toiseen. ”Jokaisessa rakennuksessa on noudatettu samaa pilari-palkkirunkoa, vesikaton toteutusta ja julkisivudetaljeja”, Pekkinen sanoo. Ulkoseinissä käytetään kautta linjan kantavia kuorielementtejä sekä levy- tai tiiliverhoilua.
Heikki Kurtista erityisen tärkeää oli vesikaton puuelementtijärjestelmän suunnittelu ja kehittäminen. ”Sen ansiosta saamme jokaisen kohteen katon nopeasti vettä pitäväksi ja rakennukset vesitiiviiksi ilman pitkäaikaisia sääsuojatelttoja.”
Rakennetyyppikirjasto antaa ohjeet myös erilaisille ala-, väli- ja yläpohjarakenteille, vaikka jokaista ratkaisua ei tarvitakaan jokaisessa kohteessa. ”Esimerkiksi päiväkoteihin ei tule musiikkiluokkia eikä kouluissa tarvita nassikkapainitiloja”, Kurtti tarkentaa. Kustannuslaskentaa kuitenkin helpottaa, että samat detaljit toistuvat ja esimerkiksi väliseinä numero 5 on kaikissa kohteissa samanlainen. ”Näin voimme yhdistellä hankintoja käytännöllisellä tavalla.”
Arkkitehtisuunnittelu jaettiin kahdelle toimistolle
Laajan kokonaisuuden pää- ja arkkitehtisuunnittelu toteutettiin Lukkaroinen Arkkitehtien ja Swecoon nykyisin kuuluvan Linja Arkkitehtien yhteisvoimin. ”Kaikki seitsemän kohdetta suunniteltiin kerralla, mikä ei olisi onnistunut yhdeltä toimistolta”, toteaa Swecon oppimisympäristöjen suunnittelujohtaja Juha-Pekka Niinimaa. Sweco vastasi Perkkaan koulun ja nuorisotalon, Pohjois-Tapiolan yhtenäiskoulun sekä Kuitinmäen koulun suunnittelusta.
Espoon kaupunki odotti PPP-kohteilta esteettömyyttä, turvallisuutta ja käyttäjien yksilöllisten tarpeiden huomiointia. ”Niinpä kehitimme yhteistyössä YITn, arkkitehtien ja pedagogisen suunnittelijan kanssa toiminnallisen koulukonseptin, joka huomioi pedagogiset tavoitteet, tilatehokkuuden ja muuntojoustavuuden.”
Tilasuunnitelmat noudattavat Espoon Oppikylä-konseptia. Rakennusten sydämenä toimii ruokasalin ja aulan yhdistävä tila sekä siihen kytkeytyvä näyttämö, joka useissa kohteissa avautuu liikuntasaliin ja mahdollistaa näin isommatkin yhteiset tapahtumat. ”Usein aulaan liittyy myös jättiläisen portaiksi kutsuttu katsomoportaikko”, Niinimaa sanoo.
Ulkonäöltään jokainen koulu on suunniteltu osaksi ympäristöään. ”Kaikissa kohteissa on kuitenkin käytetty samoja aikaa kestäviä materiaaleja, kuten puhtaaksi muurattua tiiltä ja sementtikuitulevyjä”, Niinimaa sanoo. Myös pihakonseptia on muokattu kohdekohtaisesti ja elinkaarikestävästi. Lisäksi kaikkiin kohteisiin on tehty varaus aurinkopaneeleille ja valittu lämmönlähteeksi maalämpö.
Rakentaja on pidetty kartalla ennakoivasti ja avoimesti
PPP-kohteissa on noudatettu toimintamallia, jossa rakennesuunnittelua ohjaa projektipäällikön lisäksi suunnitteluaikatauluista vastaava henkilö. ”Suunnittelu ei olekaan myöhästynyt yhdestäkään deadlinesta”, Pekkinen kertoo tyytyväisenä. Myös Heikki Kurtin mielestä aikatauluista on pidetty kiinni viimeisen päälle. ”Se on tehnyt minun työstäni helppoa.”
Lisäksi jokaisessa kohteessa toimii nimetty projekti-insinööri, joka tuntee rakennuksen ja pystyy vastaamaan kaikkiin teknisiin kysymyksiin nopeasti. Swecon projekti-insinööri Marjo Tapio kertoo, että PPP-koulut ovat osa Espoon kaupungin Koulut kuntoon -ohjelmaa, ja siksi rakennusten rakennusfysikaalinen toimivuus varmistetaan Kuivaketju10:llä. ”Sillä oli rakennesuunnittelussa näkyvä rooli, ja kävimme suunnittelukokouksissa ratkaisuja läpi jatkuvasti kosteushallintakoordinaattorin kanssa.”
Heikki Kurtista asiat ovat pysyneet hyvin järjestyksessä, ja koko suunnitteluporukan kanssa on ollut todella kiva tehdä töitä. ”Minulle on tuotu tietoon oma-aloitteisesti ja etukäteen kaikki asiat, joista pitää keskustella, ja usein vielä ratkaisuehdotusten kera”, hän toteaa. Ongelmakohtiin on puututtu yhdessä, ennen kuin niistä on tullut varsinaisia ongelmia. ”Swecolaisten työtä onkin helppo arvostaa. Olen saanut jokaiseen asiaan ammattimaisen näkökulman.”
Marjo Tapion mielestä yhteishenki on hioutunut PPP-kohteissa koko projektiryhmän kanssa tasolle, jossa yhteydenpidon kynnys on matala ja työskentely yhdessä helppoa. ”Kommunikointi toimii, ja se on paljolti Heikki Kurtin loistavan suunnittelunohjauksen ansiota!”
Pohjois-Tapiolan yhtenäiskoulu, Perkkaan koulu ja päiväkoti sekä Nauriskasken koulu valmistuivat kesällä 2022 ajallaan. Vuoteen 2024 mennessä käyttäjille luovutetaan myös Nöykkiönniityn päiväkoti, Kilon koulu ja päiväkoti sekä Kuitinmäen alakoulu.
Havainnekuvat: Kuitinmäen koulu (yllä), Pohjois-Tapiolan koulu (keskellä tekstissä).