Rastaalan koulun peruskorjaus suunniteltiin sisäilma- ja kosteusteknisen kuntotutkimuksen pohjalta
Rastaalan koulun peruskorjaus suunniteltiin sisäilma- ja kosteusteknisen kuntotutkimuksen pohjalta
Rastaalan koulun Alatalossa Espoossa havaittiin muutama vuosi sitten sisäilmaongelmia. Swecon asiantuntijat toteuttivat tiloissa kattavat sisäilma- ja kosteustekniset kuntotutkimukset, ja tulosten perusteella koulu on nyt peruskorjattu ja turvallinen pienille koululaisille.
Rastaalan koulua Espoon Karakalliossa käy noin 650 alakoululaista uudella ja vanhalla puolella. Kun vuonna 1956 rakennetun Alatalon käyttäjiltä alkoi tulla huolestunutta palautetta sisäolosuhteista, Sweco toteutti kohteessa sisäilma- ja kosteusteknisen kuntotutkimuksen.
”Osa henkilökunnasta havaitsi joissakin tiloissa kellarin hajua ja sai puutteelliseen sisäilman laatuun liittyviä oireita”, kertoo Espoon kaupungin sisäilmapäällikkö Elisa Vene.
1950-luvun rakennuksista ei ole yleensä saatavilla tarkkoja lähtötietoja, joten kuntotutkijoilta vaaditaan aikakauden erityispiirteiden tuntemusta. ”Tämän ikäisissä rakennuksissa vauriot löytyvät yleensä kosteudelle herkistä rakenteista ja orgaanisista rakennusmateriaaleista, kuten kerroksellisissa välipohjissa olevista muottilaudoista ja täyttömateriaaleista”, kertoo Swecon Sanna Pohjola. Hän katselmoi tilat, laati tutkimussuunnitelman ja raportoi tuloksista.
Pitkään jatkunut kosteus oli vaurioittanut rakenteita
Rakenteiden kunto käytiin läpi lattiasta kattoon. ”Avasimme rakenteita ja otimme näytteitä, joilla selvitettiin rakenteiden mikrobiologinen kunto”, Pohjola sanoo. Vaurioita löytyi muun muassa vanhoista keittiötiloista, joissa rakenteisiin oli kehittynyt kuivalahoa ja rakennuslahottajasieniä. ”Rakenteet olivat kuivat, mutta mikrobivauriot viittasivat kauan jatkuneisiin kosteuspitoisuuksiin.”
Kohteessa tehtiin myös ilmamäärä- ja kosteusmittauksia sekä ilmatiiveystutkimuksia. Lisäksi selvitettiin ilmanvaihdon toimintaa ja IV-kanavien puhtautta. ”Sisätilojen alipaineisuuden seurauksena epäpuhtaudet pääsivät siirtymään sisäilmaan rakenteiden ilmavuotokohtien kautta”, Pohjola kertoo.
Espoon kaupunki oli tyytyväinen konsulttien toimintaan. ”Aikataulut pitivät hyvin, ja pyyntöihimme kiireellisistä tutkimuksista vastattiin heti”, Vene toteaa. Tilaajaa tiedotettiin saman tien myös lisätutkimustarpeista. ”Näin varmistimme, että tilat tutkitaan tarpeeksi kattavasti.”
Käyttäjät ovat tyytyväisiä peruskorjattuihin tiloihin
Swecon asiantuntijat esittelivät kuntotutkimusten tulokset käyttäjien infotilaisuuksissa muun muassa oppilaiden vanhemmille. Elisa Veneestä onkin parempi, että tuloksista kertoo kolmas puolueeton osapuoli.
”On uskottavampaa, kun tulokset esittelevät konsultit, jotka ovat perehtyneet lähtötietoihin, laatineet tutkimussuunnitelman ja tutkineet rakennuksen. Heillä on paras tieto, ja me luotamme heihin.”
Swecon asiantuntijat suosittelivat muun muassa uusimaan välipohjarakenteita, poistamaan kellaritiloista muovimattoja ja tekemään tiivistyskorjauksia. Ennen peruskorjausta tilat olivat vielä hetken toiminnassa, ja koko sen ajan seurattiin sisäilmanlaatua, paine-eroja ja mikrobikantaa. ”Myös ilmanpuhdistimet olivat osassa tiloista käytössä koko ajan”, Pohjola sanoo.
Vuonna 2018 Alatalossa aloitettiin vuoden kestänyt peruskorjaus, jossa purettiin muun muassa lattiat, märkätilat ja sisäkattojen rappaukset. Kaikki välipohjat, sisäpinnat ja ilmanvaihtokoneet uusittiin, ja kellarin ulkoseiniä tiivistettiin. Uusista tiloista ei ole tullut valituksia.
”Se on sisäilma-asioissa aina hyvä merkki!” Vene kertoo tyytyväisenä