Ratamokeskus-sairaala
Ratamokeskus-sairaala on Pohjois-Kymenlaakson uusi sote-keskus
Vanhan varuskunta-alueen lähelle Kouvolan Kotiharjuun valmistui vuoden alussa kauan odotettu sairaala Ratamokeskus. Saman katon alla tarjotaan esimerkiksi terveysasemapalveluja ja erikoissairaanhoitoa. Sweco osallistui monivaiheisen hankkeen projektinjohtoon ja rakennuttamiseen.
Tammikuussa 2022 Kouvolaan valmistui yli 180 000 asukasta Kymenlaaksossa palveleva tulevaisuuden sote-keskus, joka parantaa terveys- ja hyvinvointipalvelujen saavutettavuutta seitsemän kunnan alueella. Saman katon alla tarjotaan esimerkiksi erikoissairaalanhoidon ja terveysaseman palveluja sekä ympärivuorokautinen päivystys. Ratamokeskuksesta löytyvät myös monet Kouvolan seudun mielenterveys-, kuntoutus- ja päihdepalvelut.
”Ensimmäiset potilaat tulevat hammashoitolaan huhtikuun lopulla, ja parin viikon päästä siitä avautuvat ensimmäiset poliklinikat”, kertoo Kymsote-Kiinteistöt Oy:n projektinjohtaja Kai Heiskanen. Ratamokeskuksessa tulee työskentelemään noin 500 terveydenhoitoalan ammattilaista, joista moni on jo päässyt tutustumiskäynnille. ”Uusien tilojen valoisuudesta ja viihtyisyydestä on tullut paljon positiivista palautetta. Ja uusihan on aina uusi.”
Monivaiheinen hanke sai onnellisen lopun
Ratamokeskuksen suunnittelu käynnistyi ensimmäisen kerran jo vuonna 2015, jolloin alueelle oli tarkoitus rakentaa Kouvolan kaupunginsairaala. Hanke keskeytyi sote-uudistuksen takia, ja Kymsote-Kiinteistöt Oy käynnisti sen uudelleen vuonna 2017. Swecon rakennuttajakonsultti Ville Harviaisen mieleen ovat jääneet haastavat perustamisolosuhteet, joiden takia rakennus piti paaluttaa. ”Maarakentaminen oli teknisesti vaativa urakka, koska kostea ja humuspitoinen maa vaati lujittamista eli stabilointia.”
Kahteen vaiheeseen jaetun toteutuksen talonrakennusvaihe päätettiin muuttaa matkan varrella kokonaisurakasta yhteistoiminnalliseksi projektinjohtourakaksi. ”Se varmisti riittävän määrän urakkatarjouksia”, Harviainen sanoo. Lisäksi urakoitsijalla oli mahdollisuus ehdottaa suunnitelmiin kustannussäästöjä ja tehokkuutta tuottavia muutoksia. ”Erilaiset muutokset vaativatkin paljon selvitystyötä ihan rakennuksen vastaanottoon asti.”
Sairaala valmistui lopulta nopeasti ja järkevässä budjetissa. ”Töitä piti paiskia ihan tosissaan, jotta saimme sairaalan valmiiksi vain 3,5 vuodessa toteutussuunnittelun aloituksesta”, Heiskanen toteaa. Rakentaminen aloitettiin jo suunnittelun aikana ja paalutus ennen rakennusurakoitsijan valintaa. ”Näin saimme jokaisen kuukauden hyödynnettyä.”
Käyttäjien kanssa suunniteltu sote-keskus
Ratamokeskus on kooltaan ja toiminnoiltaan suuri sairaala, vaikka kaikki kuumat toiminnot onkin keskitytty Kouvolan sijaan Kotkaan. Vastaanotot sijaitsevat kahdessa alimmassa kerroksessa ja vuodeosastot seuraavissa. Viides kerros on pyhitetty kokonaan talotekniikalle. Moderni sote-keskus on kuitenkin paljon muutakin kuin vaativaa tekniikkaa ja automaatiojärjestelmiä.
”Kymsotellä potilas on aina ykkönen”, Harviainen korostaa. Sairaalan rakennuttaminen nojaa suureen määrään sääntöjä ja standardeja, mutta toteutuksen lähtökohtana olivat ennen kaikkea potilaiden ja henkilökunnan toiminnalliset tarpeet. ”Erityistä huomiota kiinnitettiin potilasturvallisuuteen.”
Tasapaino erilaisten näkemysten välillä löytyi yhteistyöllä. ”Olimme tilaajan projektinjohtajan kanssa yhteyksissä lähes päivittäin”, Harviainen sanoo. Käyttäjäyhteistyöhenkilöt välittivät tietoa vastuulääkäreiltä ja muulta henkilökunnalta suunnittelijoille ja rakennuttajalle. ”Se piti yhteydenpidon käyttäjiin yksinkertaisena ja helpotti työtämme projektinjohdossa huomattavasti.”
Myös Kai Heiskanen on tyytyväinen yhteistyöhön. ”Kukaan ei pysty tekemään näitä projekteja yksin, vaan rakennuttajakonsultin ja tilaajan yhteistyön on toimittava.”