Seinäjoen keskussairaalan M-talon sähkö- ja valaistustekniikka tukee turvallista toipumista

Seinäjoen keskussairaalan yhteyteen valmistui uusi Mahdollisuuksien talo, joka kokoaa saman katon alle erilaisia mielenterveys-, hyvinvointi- ja kuntoutuspalveluja. M-talon sähkö– ja valaistustekniikalla edistetään toipumista, turvallisuutta ja tilojen energiatehokkuutta.

Seinäjoen keskussairaalan yhteyteen Kyrkösjärven rannalle valmistui syksyllä 2021 seitsemän kerroksinen M-talo, joka kokoaa saman katon alle kaikki Törnävän sairaala-alueen psykiatriset palvelut. ”Törnävän 100 vuotta vanhat rakennukset olivat talotekniikan osalta tiensä päässä, ja sairaalassa oli odotettu jo vuosia pääsyä uusiin kaikille yhteisiin tiloihin”, kertoo Seinäjoen Terveysteknologiakeskuksen suunnittelukoordinaattori Heidi Kaipio.

Mahdollisuuksien talona tunnetun uudisrakennuksen hengestä kertoo, että erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon palvelujen lisäksi rakennuksessa on muun muassa sairaalakoulu, kirjasto, kahvila ja vuokrattavia kokous- ja saunatiloja. Ulkomuodoltaankin M-talo on lempeälinjainen. ”Alkuun keraamiset julkisivusauvat vaativat totuttelua, mutta nyt erikoisenmuotoinen rakennus tuntuu kauniilta katsella”, sanoo M-talon kiinteistönhoitaja Teemu Pirttinen.

Molemmat uskovat, että eri puolilta Seinäjokea kootut palvelut parantavat psykiatrisen ja päihderiippuvuushoidon saavutettavuutta sekä madaltavat kynnystä hakea apua. ”Mielenterveyspalvelut ovat vihdoin samassa paikassa muiden hyvinvointipalvelujen kanssa.”

Valaistuksella tuetaan toipumista ja työhyvinvointia

Sähkötekniikalla on M-talossa monta tärkeää tehtävää, ja siksi kaikki toiminnalliset tilat käytiin läpi tilaajan suunnittelukoordinaattorin ja henkilökunnan edustajien kanssa. ”Useiden käyttäjäryhmien huomiointi potilashuoneissa ja yhteisissä tiloissa vaati syvällistä keskustelua”, sanoo Swecon talotekniikan kehityspäällikkö Mikko Malinen. Käyttäjien kanssa mietittiin yhtä lailla erikoissairaanhoidon vaatimuksia kuin taukotilojen toiminnallisuutta.

Lisäksi M-talossa on huomioitu, että fyysinen ympäristö voi tukea toipumista ja työhyvinvointia. Tiloissa on hyödynnetty luonnonläheisiä materiaaleja ja värejä sekä taidetta. Kaikissa yhden hengen potilashuoneissa on omat wc- ja suihkutilat sekä toipumista tukeva ja rauhoittava oranssi iltavalaistus. Myös valaistuksen ohjauksesta on otettu kaikki irti.

”Koko rakennuksessa on DALI-pohjainen valaistuksenohjausjärjestelmä, ja valaistusta ohjataan päivänvalo- ja läsnäolotunnistimilla sekä vuorokaudenajan mukaan”, Malinen sanoo. Valotehoa voidaan myös lisätä helposti esimerkiksi siivouksen ajaksi. ”Lisäksi talossa on toteutettu energiaoptimointi ja käytetty vain energiatehokkaita ledejä.”

Moderni turvatekniikka kulkee mukana

Psykiatrisen sairaalan monimuotoisuus oli kokeneellekin sähkösuunnittelijalle silmiä avaava kokemus. ”Yhtään tilaa ei voinut suunnitella samalla sapluunalla, vaan mietimme kaikki ratkaisut tilakohtaisesti käyttäjien kannalta”, Malinen sanoo.

Jotta potilashuoneet säilyvät viihtyisinä ja kodinomaisina, kaiken sähkötekniikan on oltava huomaamatonta, mutta helposti saatavilla. Rakennukseen laadittiin langaton avunpyyntö-, paikannus- ja kamerajärjestelmä, jonka ansiosta moderni turvatekniikka kulkee kaikkialle henkilökunnan mukana. Samalla sähkösuunnittelijat varmistivat, mitä tiloja saa ja ei saa lain mukaan valvoa. ”Näin varmistettiin potilas- ja henkilöturvallisuus sekä yksityisyydensuoja.”

Tekniikan hyödynnettävyyden kannalta on tärkeää, että eri järjestelmät on integroitu yhteen, jolloin ne juttelevat sujuvasti keskenään. ”Se oli kimurantti tehtävä niin suunnittelijan pöydällä kuin työmaalla”, Malinen myöntää. Siinä kuitenkin onnistuttiin, ja nyt esimerkiksi palonilmoitusjärjestelmä siirtää tietoa automaattisesti hoitajakutsujärjestelmään, kulunvalvontaan ja äänentoistojärjestelmään.

AV-tekniikka onkin M-talossa huipputasoa. Tele-tekniikka ehti kehittyä pitkän sairaalahankkeen aikana, ja alussa suuren suurilta vaikuttaneet vaatimukset pystyttiin lopulta toteuttamaan viimeisen päälle. ”Se varmisti käyttäjien toivomat toiminnallisuudet, kuten Teams-palavereihin osallistumisen sujuvasti eri neuvotteluhuoneista”, Malinen kertoo.

Teemu Pirttisen mielestä M-talon sähkötekniikka ja kiinteistöautomaatio ovat aivan eri tasolla kuin aikaisemmissa tiloissa. ”Voimme esimerkiksi seurata sisäolosuhteita huonekohtaisesti.”