Kuvaus

Ryhmärakennuttaminen vastasi asukkaiden odotuksia Asunto-osakeyhtiö Helsingin Albatrossissa

Asiakas

Asunto-osakeyhtiö Albatrossi

Toimeksianto

Ryhmärakennuttamispalvelut

Toteutusvuosi

2021

Ryhmärakennuttaminen vastasi asukkaiden odotuksia helmikuussa 2021 valmistuneessa Asunto-osakeyhtiö Helsingin Albatrossissa

Ryhmärakennuttamiskohteena valmistunut Asunto-osakeyhtiö Helsingin Albatrossi on vastannut asukkaiden odotuksia. Jokainen koti on asujansa näköinen materiaaleja ja pohjaratkaisuja myöten. Maalämmöllä lämpiävän asuinkerrostalon yksityiskohdista huokuu kestävyys ja laatu.

Ryhmärakennuttaminen on vaihtoehtoinen tapa hankkia omistusasunto. Rakennuttajakonsultti etsii etukäteen sopivan tontin, huolehtii kaavamääräyksistä ja käynnistää suunnittelun. ”Siinä vaiheessa, kun aloitamme asukasryhmän kokoamisen, kohdetta on työstetty jo vuosia”, kertoo Swecon asiakaspalvelupäällikkö Rauni Kolehmainen. 

Ryhmärakennuttamisessa ei ole kyse asuntokaupasta, vaan osakkaaksi tullaan osakemerkinnällä, josta ei makseta varainsiirtoveroa. ”Osakkaat rakennuttavat kohteen itselleen, ja rakennuttajakonsultti johtaa hanketta”, Kolehmainen sanoo. 

Asukkaiden tukena ensitapaamisesta lähtien

Ryhmärakennuttaminen vastasi asukkaiden odotuksia helmikuussa 2021 valmistuneessa Asunto-osakeyhtiö Helsingin Albatrossissa. ”Asiat toteutettiin juuri niin kuin oli sovittu, ja muutoksetkin hoidettiin joustavasti”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Mika Suominen. 

Albatrossin tonttivaraus tehtiin vuonna 2015, ja asunto-osakeyhtiö perustettiin tammikuussa 2018. ”Kaikkien osakkeiden pitää olla merkitty ennen rakentamispäätöstä”, kertoo Swecon hankepäällikkö Sanna Pusila, jonka vastuulla oli projektin talous. Hän kehuu yhteistyötä taloyhtiön kanssa. ”Ihmiset olivat osaavia ja aktiivisia, ja heillä riitti kiinnostusta vaikuttaa asioihin. Heillehän taloa rakennetaan!” 

Sweco oli asukkaiden tukena ensitapaamisesta lähtien aina avainten luovutukseen asti. Suominen kiittelee erityisesti projektinjohtoa, asukasviestintää ja vastaavaa työnjohtajaa. ”Asiat hoidettiin pragmaattisesti ja asiallisesti, eikä meihin amatööreihin suhtauduttu missään vaiheessa ylimielisesti. Mikään kysymys ei jäänyt vastaamatta.” 

Ryhmärakennuttamisella tähdätään asumisen laatuun

Jokainen asukas sai valita asunnon kerroksen ja ilmansuunnan sekä räätälöidä kodin omannäköisekseen materiaaleja, keittiön kalusteita ja pohjaratkaisua myöten. Lisäksi osakkailla oli sananvaltaa talon yhteisiin tiloihin. ”Kahdeksanteen kerrokseen tulikin upea saunaosasto kerhotiloineen ja keittiöineen, ja alakerrassa on pesula”, Pusila sanoo. 

Suominen on vakuuttunut siitä, että ryhmärakennuttaminen nosti asuntojen laadun todella korkealle. ”Laatu näkyy kaikissa materiaaleissa, lattiasta kattoon ulottuvissa ikkunoissa ja lattialämmityksessä. Pattereita ei ole yhdessäkään asunnossa”, hän korostaa. 

Firan vastaava työnjohtaja Hannu Mönkkönen vertasi toteutusta 47 omakotitalon rakentamiseen, ja samanlainen kokemus on asukkailla. ”Välipohjat ovat paikallavalettuja, joten asunnot ovat niin hiljaisia, että tuntuu kuin asuisimme keskellä kaupunkia omakotitalossa.” 

Asukkaat vaikuttavat itse omaan energiankulutukseensa

Albatrossi on osa Helsingin Smart City -kaupunginosaa Fiksua Kalasatamaa. Taloyhtiössä harkittiin suunnitteluvaiheessa merilämpöä, aurinkopaneeleja ja jäteveden lämmön talteenottoa, mutta lopulta osakkaat päätyivät edulliseen ja kestävään maalämpöön. ”Ensimmäisen talven kovilla pakkasilla maalämpö riitti hyvin lämmittämään koko talon”, Kolehmainen kertoo. 

Asukkaat voivat myös itse vaikuttaa energiankulutukseensa. Käytössä on sähköpyörien latauspisteitä, ja jokaisessa asunnossa on IoTflow-kotiautomaatiolaitteet. ”Huoneistokohtaisen käyttöpaneelin ja mobiilisovelluksen avulla asukkaat voivat seurata omaa vedenkäyttöään ja energiankulutustaan sekä säätää lämpötiloja”, Kolehmainen kertoo. 

Korttelinsa viimeisenä valmistunut Albatrossi on alueelle kuin piste iin päälle. Kalasataman palvelut ovat vieressä ja maisemat asunnoista huikeat. ”Olohuoneen ikkunoista näemme yhtä aikaa meren, arkkitehti Reima Pietilän rakennuksia ja Johanneksenkirkon”, Suominen kuvailee. Talon eteen ollaan myös rakentamassa rantalaituria, johon odotetaan kesällä ravintolalaivoja.