SP stainlessin tuotantohalliin suunniteltiin uusi layout ja lisätilaa automatisoiduille hitsauslaitteille
SP stainlessin tuotantotiloissa Siilinjärvellä hitsataan jopa 12-metrisiä kappaleita, joten uusien tuotantolaitteiden lisääminen vaati olemassa oleviin tiloihin layout-muutoksia. Turvallisen ja tehokkaan sisälogistiikan suunnittelua tuettiin Matterport-kuvauksella.
Ruostumattomien ja haponkestävien materiaalien hitsaukseen erikoistuneella SP stainlessilla on tuotantotilat Savonlinnassa ja Siilinjärven Toivalassa. Toivalan-tuotantohallin sisälogistiikkaan oli tulossa muutoksia, kun toimintaa päätettiin tehostaa automatisoiduilla hitsauksen ja alkutuotannon laitteilla.
”Halusimme ulkopuolisen näkemyksen siitä, miten tuotantotilamme saataisiin paremmin hyötykäyttöön ja uudet laitteet sopimaan olemassa olevaan halliin”, kertoo SP stainless Oy:n kehitysinsinööri Hannele Ranta.
Tarvittavaa näkemystä tilankäytön tehostamiseen saatiin Swecon logistiikka-asiantuntija Henri Ahlqvistilta. Hän kävi ensin paikan päällä Toivalassa ja suunnitteli sitten kolme vaihtoehtoista toteutusta hallin hitsauspaikoista ja sorvausalueesta. Huomioon otettiin uusien tuotantolaitteiden tuoma muutos tilojen sisälogistiikkaan, materiaalivirtoihin ja prosesseihin. ”Muutos piti myös toteuttaa niin, ettei tuotanto kärsi tai hitsaussolujen määrä vähene.”
Tuotannon joustavuuden säilyttäminen oli tärkeää, koska kappalekoot vaihtelevat paljon ja hitsattavana on jopa 12 metriä pitkiä kappaleita. ”Tilaa tarvitaan riittävästi sekä käytäville että hitsaussolujen väliin materiaalien välivarastointia ja turvaetäisyyksiä varten”, Ahlqvist sanoo.
Rakennesuunnittelijat varmistivat lattioiden kantavuuden
Layout-suunnittelua tuettiin rakennesuunnittelulla. Swecon ammattilaiset ovat suunnitelleet Toivalan tuotantotilat, joten lattioiden kantavuus oli helppo tarkastaa piirustuksista.
”Meille olikin tärkeää, että saimme samasta talosta sekä layout-suunnittelun että rakennesuunnittelun”, Ranta korostaa.
Rakennesuunnittelijat tarkastivat laitteiden aiheuttaman pistekuorman. ”Uusien laitteiden petien alle tarvitaan riittävän kantavat teräslevyt, jotta kuorma jakautuu tasaisesti”, selittää Swecon rakennetekniikan projektipäällikkö Jukka Laitinen.
Matterport-kuvaus antoi tiloista mittatarkkaa tietoa
Layout-suunnittelua tuettiin Matterpot-kuvauksella, joka tuotti asiakkaalle ensimmäistä kertaa havainnollista 3D-kuvamateriaalia tuotantotiloista oikeassa mittakaavassa.
”Matterport-kuvaus helpotti suunnitteluvaihetta, kun eri vaihtoehtoja voitiin tarkastella realistisesti tietokoneen äärellä, eikä vain paikan päällä”, Ranta sanoo. Kokemus oli käyttäjille myös silmiä avaava. ”Kuvat näyttivät konkreettisesti, missä erilaista tavaraa tulee säilytettyä.”
Vaikka tuotantotilat olivat monimuotoiset, Matterport-kuvaus kesti vain 2–3 tuntia. Kamera otti 360-kuvia noin 100 pisteestä ja yhdisti ne street view -tyyppiseksi näkymäksi. Laitisen mukaan Matterport-kuvauksen kustannus jää murto-osaan laserkeilauksen kustannuksista ja sopii hyvin layout-suunnittelun tarpeisiin. ”Käsin mittaamiseen verrattuna mitään ei pääse unohtumaan.”
Hitsauspisteiden määrä ja turvallisuus paranivat
SP stainlessin tuotannon henkilöstö osallistui prosessiin aktiivisesti. He antoivat suunnittelijoille tärkeää palautetta siitä, mikä vaihtoehdoissa toimi ja mikä ei. Paras layout-vaihtoehto valittiin yhdessä. ”Olikin ilo tehdä yhteistyötä toimijan kanssa, jolla on vahva halu viedä asioita eteenpäin”, Ahlqvist toteaa.
Hannele Rannan mielestä prosessi eteni jouhevasti ja ulkopuolinen asiantuntija tarjosi hyviä vinkkejä siihen, miten layoutia kannattaisi muuttaa. Ensimmäinen uusi automatisoitu tuotantolaite asennettiin toukokuun 2023 alussa.
”Näyttää siltä, että pystymme jopa lisäämään hitsauspaikkoja”, Ranta sanoo tyytyväisenä. Myös suurten kappaleiden liikuttelu onnistuu edelleen siltanosturilla turvallisesti ja hitsaussolujen väliin jää riittävät varoetäisyydet. ”Lisäsimme hitsaussolujen väliin myös uudet läpitunkemattomat kiinteät suojaseinät, jotka varmistavat riittävän työskentelytilan ja turvallisuuden hitsatessa.”
Uudet koneet ja tehokkaampi tilankäyttö mahdollistavat SP stainlessille tuotannon kasvattamisen ja työskentelytapojen järkevöittämisen myös jatkossa.
Kuva: SP stainless Oy