Taidelukio Lumit
Taidelukio Lumit tukee esittävän taiteen opiskelua ja harrastamista
Taidelukio Lumit jatkaa pitkää erikoislukioiden perinnettä Kuopiossa. Arkkitehdin visiosta pidettiin kiinni kaikissa valinnoissa, ja Kuopion keskustaan saatiin monipuolisesti lukiolaisia ja muita esittävän taiteen harrastajia tukevat tilat.
Elokuussa 2022 valmistuneen Taidelukio Lumitin paikalla on toiminut Suomen vanhin erityislukio jo vuodesta 1968 asti. Uutta taidelukiota suunniteltiin kaupunkiin yli puoli vuosikymmentä, ja lopputuloksena Kuopion keskustaan saatiin modernit ja monimuotoiset tilat lähes 600:lle musiikin, tanssin ja ilmaisutaidon lukio-opiskelijalle.
”Tavoitteenamme oli rakentaa keskeiselle paikalle koko tontin täyttävä rakennus, joka toimii osana Musiikkikeskuksen ympärille rakentuvaa Kuopion soiva ja sykkivä sydän -kokonaisuutta”, kertoo Tilakeskuksen rakennuttaja Hilkka Laakso. Lumit sijoittuu arvokkaalle paikalle Kuopionlahdelle. ”Alue tulee olemaan monikäyttöinen koulutuksen, kulttuurin ja kaupunkielämän tapahtumapaikka.”
Lumit tarjoaa muuntojoustavia tiloja lukiolaisten lisäksi muille ilmaisutaiteen harrastajille ja esiintyville taiteilijoille, ja kaikkien kaupunkilaisten käytössä on muun muassa näyttävä ruokala, kahvila ja neuvottelutiloja. ”Yhteistyö tulee olemaan tiivistä myös Musiikkikeskuksen kanssa.”
Vaativia studio- ja teatteritiloja
Lumitin jokaisen rakenneratkaisun piti tukea tilojen monipuolista käyttöä. ”Tiloille asetettiin alusta lähtien erittäin korkeat esteettiset ja toiminnalliset vaatimukset, eikä arkkitehdin visiosta juuri tarvinnut tinkiä”, kertoo Swecon vastaava rakennesuunnittelija Eemeli Tikkanen. Arkkitehtuuri teki rakenneteknisestä kokonaisuudesta vaativan, ja erikoisratkaisut alkoivat jo maarakennusvaiheessa. ”Kohde on paalutettu, ja alin kerros on osittain maan alla.”
Korkeat ja avarat tilat saatiin aikaan pilari-palkkirungolla, joka on jäykistetty betoniseinillä. Urakoitsijan valinnan jälkeen osa paikalla valettavista rakenneosista muutettiin elementtirakenteisiksi, mikä vaati paljon muutossuunnittelua. ”Saimme elementtisuunnittelusta pääurakoitsija NCC:ltä erittäin hyvää palautetta”, Laakso toteaa tyytyväisenä.
Kun lukion perusneliöt toteutettiin kustannustehokkaasti, budjetissa jäi varaa toiminnallisille erityisvaatimuksille ja arkkitehtonisille yksityiskohdille. Esimerkiksi ensimmäisestä kerroksesta kohoaa valolyhty aina vesikatolle asti. Myös liikuntasali on näyttävä kokonaisuus, ja keskellä koulua on massiivinen katsomoportaikko esiintymislavoineen. ”Kun portaikon korkeat siirtoseinät ovat kokonaan auki, katsoja näkee koko koulun läpi”, Tikkanen kertoo.
Kansallisesti erityislaatuisin tila on Black Box -teatteri, jonka kaltainen löytyy vain Helsingin Taideyliopistosta. ”Alun perin teatteri piti toteuttaa irrallisena rakennuksena, mutta lopulta se suunniteltiin liikuteltavaksi lohkoksi, jonka korkeus on noin 11 metriä”, Tikkanen sanoo.
Hilkka Laakso pitää erityisen haastavina myös bändi- ja esiintymistiloja sekä äänitysstudioita, joista osa toteutettiin huone huoneessa -tiloina. ”Musiikkilinjan tiloille asetettiin erittäin korkeat akustiikka- ja esitysmekaniikkavaatimukset, ja käyttäjäpalaute on ollut hyvää. Akustiikka toimii eikä äänivuotoja ole ollut.”
Kosteudenhallinnassa pelattiin varman päälle
Laaja rakennus erikoisratkaisuineen oli haastava kokonaisuus kosteudenhallinnan kannalta. Se oli kaupungille kuitenkin ihan ykkösasia. ”Halusimme, että paikan päällä on koko ajan asiantuntija, joka tietää, valvoo ja opastaa kaikkia muita”, Laakso korostaa.
Swecon kosteuden- ja puhtaudenhallintakoordinaattori Anssi Kinnunen pääsi varmistamaan Lumitissa monia tavanomaisesta poikkeavia rakenneratkaisuja. Kosteusteknisesti haastavia olivat esimerkiksi arkkitehtonisten lasiseinien, pellitysten ja tiilimuurausten liitokset. ”Laadukas sisäilma syntyykin pienistä detaljeista suunnittelu- ja työmaavaiheessa.”
Korttelin kokoisen rakennuksen sääsuoja rakennettiin välitukien varaan, mikä vaatii tarkkuutta sääsuojauksen ja rakennustöiden vaiheistuksessa. Rakennesuunnittelijat tekivät kohteessa virtauslaskelmat, joilla varmistettiin vesikaton ja ullakon poikkeava tuuletus. ”Lisäksi lattiarakenteisiin asennettiin etäluettavat anturit, joilla seurataan rakenteiden kuivumista”, Kinnunen sanoo. Rakentamisen puhtausluokkakin on korkein mahdollinen, P1.
Valvonnassa nojattiin vankkaan kokemukseen
Hilkka Laakson mielestä kokonaisuuden hallintaa tuki, että Sweco vastasi myös rakennus-, LVI- ja sähkötöiden valvonnasta. ”Tieto siirtyi erittäin tehokkaasti, kun valvojat pystyivät käymään asioita helposti yhdessä läpi, jakamaan näkemyksiä ja tukemaan toinen toisiaan”, Laakso toteaa. Swecon valvojakaarti olikin kohteen vaatimusten mukaisesti poikkeuksellisen ansioitunut, ja valvojien yhteenlaskettu työkokemus nousi 130 vuoteen.
Laakso on erittäin tyytyväinen myös suunnitteluryhmän ammattitaitoon kohteessa, jonka moninaiset erityisvaatimukset vaativat erityisosaamista. Suunnitelmat valmistuivat ajoissa, ja kysymyksiin löytyi aina nopeasti vastauksia. ”Eemeli Tikkanen toimi suunnittelussa myös todella ennakoivasti ja kävi läpi asioita etukäteen läpi, mikä auttoi myös muiden opastamisessa.”
Swecon tiimin mielestä koko projektiryhmällä oli erittäin hyvä henki ja tekemisen meininki, vaikka aikataulu tiukkenikin loppua kohti. ”Yhdessä pystyimme puristamaan hankkeen aikataulussa läpi hyvässä yhteishengessä, mistä suurin kiitos kuuluu Hilkalle!”
Swecolta mukana laaja osaajajoukko: rakenne- ja elementtisuunnittelu, kosteuden- ja puhtaudenhallintakoordinointi, määrälaskenta sekä rakennustöiden, LVI-töiden ja sähkötöiden valvonta.