Taloyhtiössä korjattiin linjasaneerauksen yhteydessä sotavuosien jälkiä

Taloyhtiössä korjattiin linjasaneerauksen yhteydessä sotavuosien jälkiä

Helsingin Kalliossa sijaitsevan Asunto-osakeyhtiö 3. linja 5:n perusparannus alkoi vesivahingon korjaustöillä. Matkan varrella urakka laajeni perusteelliseksi linjasaneeraus- ja ilmastointiremontiksi. Joka vaiheessa taloyhtiössä pidettiin mielessä tärkein: asumismukavuus.

Vuonna 1940 valmistunut kivitalo erottuu saman kadun kerrostaloista ainakin pyöreän sisäpihansa ansiosta. Toinen erityispiirre löytyy historiasta. Sotien aikaisten pommitusten jäljet näkyvät yhä talon ilmanvaihdon hormien kunnossa – ja sisäolosuhteissa. Poikkeuksellisella tavalla taloyhtiössä päädyttiin myös putkiremonttiin ja ilmanvaihtojärjestelmän modernisointiin.

”Vuonna 2016 viidessä märkätilassa sattui vesivahinko, ja niiden korjausten yhteydessä tutkimme putkistot huolella”, kertoo linjasaneerauksen suunnittelusta vastannut Dennis Murto Swecolta. Putkiremonttia ei ollut näköpiirissä vielä 10 vuoteen, mutta käyttövesiputkistoista löytyi pahoja syöpymiä. ”Ne olisivat voineet aiheuttaa lisävuodon milloin tahansa.”

Uutinen oli taloyhtiölle ymmärrettävästi ikävä yllätys, mutta faktat puhuivat puolestaan. Samalla yllätykset jatkuivat. ”Ilmanvaihtohormit olivat sodanaikaisten pommitusten takia poikkeuksellisen huonossa kunnossa, eikä ilmanvaihto ollut toiminut kunnolla vuosikymmeniin”, Murto sanoo.

Edellisen kerran ilmanvaihtoremonttia oli harkittu sisäilmaongelmien takia jo 15 vuotta sitten. Silloin remontti oli koettu liian kalliiksi. Nyt ilmanvaihto päätettiin pistää kuntoon muun remontin yhteydessä. ”Elintaso ja samalla asukkaiden vaatimukset ovat nousseet, joten nyt oli sopiva aika kiinnittää huomiota sisäolosuhteisiin”, kertoo projektinjohtaja Eino Rantala Ekosto Oy:stä.

Parempi sisäilma, asumismukavuus ja energiatehokkuus

Huolella toteutettuja ilmanvaihtoremontteja tehdään taloyhtiöiden linjasaneerausten yhteydessä harvoin. Myös Kolmannella linjalla aiottiin ensin koneellistaa vain poistoilmanvaihto.

”Lopulta taloyhtiössä päädyttiin nykyaikaisempaan ratkaisuun, ja myös raitisilma otetaan sisään koneellisesti. Lisäksi mukana on lämmön talteenotto”, Murto kertoo. Kaikki vanhat ilmanvaihtohormit puretaan ja rakennusaineiset kanavat korvataan nykyaikaisilla peltikanavilla. Samalla uudistuvat sähköjärjestelmät ja kaikkien 69 asunnon märkätilat.

Syksyllä 2020 asukkaat pääsevät nauttimaan remontin tuloksista. ”Asukkaiden kannalta sisäilma- ja asumisolosuhteet paranevat huomattavasti, samoin sähkönkäytön mahdollisuudet”, Rantala sanoo. ”Lisäksi lämmön talteenotto pienentää lämmityskuluja, eikä vesivahingoista tarvitse enää huolehtia.”

Keskinäinen luottamus auttoi ylittämään haasteet

Perusparannuksen suunnitteluun osallistui Swecolta iso porukka arkkitehti-, rakenne, LVI- ja sähkösuunnittelijoita. Myös tekninen valvonta kuuluu kokonaispakettiin. Neljän miljoonan euron urakassa suunnittelijoiden on erityisen tärkeää tukea urakoitsijan ja taloyhtiön tarpeita.

”Moninaisessa kohteessa kaikkea ei voitu tutkia etukäteen, ja siksi muutostöitä on tullut suhteellisen paljon”, Rantala kertoo. Suunnittelulta ja valvonnalta onkin vaadittu joustavuutta, jotta urakoitsija pysyy aikataulussa ja budjetissa. ”Jokaiseen tilanteeseen on etsitty ratkaisuja yhdessä, ja hyvin on suunnittelijoilta löytynyt tarvittavaa pioneerihenkeä!”

Myös taloyhtiön hallitus on panostanut hankkeeseen aikaa ja vaivaa. Päätöksenteko eri vaiheissa on merkinnyt ylimääräisiä yhtiökokouksia ja sujuvaa yhteistyötä.

”Kävimme jo aluksi taloyhtiön kanssa läpi, millaisilla periaatteilla projektissa edetään, ja kaikki isot linjat oli hyväksytty siinä vaiheessa, kun oli aika tehdä yksityiskohtaisempia päätöksiä”, Rantala sanoo. ”Asioita on edistänyt sekin, että taloyhtiön hallituksessa ja isännöinnissä on ollut mukana ihmisiä, joilla on asioihin laaja ymmärrys. Kun on luottamusta, kaikki sujuu hyvin.”

Rantala myös uskoo, että swecolaisten kyvyllä motivoida ihmisiä on ollut suuri merkitys. ”On todella tärkeää kertoa asioista sellaisella kielellä, että ihmiset saadaan mukaan. Ihmisiä ja heidän murheitaan pitää kuunnella. Pinnaansa tai toivoaan ei saa koskaan menettää!”