Tapiola sai Tuultenrististä uuden lippulaivatoimiston
Pääkaupunkiseutu sai uuden uljaan lippulaivatoimiston, kun YIT:n Tuultenristi valmistui vaativaan sijaintiin Espoon Tapiolassa. Urakoitsija YIT:n ja Swecon rakennesuunnittelijoiden tiivis yhteistyö oli onnistuneessa hankkeessa avainroolissa. Toimitimme hankkeeseen myös LEED-konsultoinnin, EU-taksonomianmukaisuusohjauksen sekä CRREM-analyysit.
Tuultenristin toimisto valmistui Ainoa-kauppakeskuksen kupeeseen Espoon Tapiolaan kesällä 2023. Kaupunginosalleen ainutlaatuinen kohde on ensimmäinen osa YIT:n hybridikorttelia, johon on tulossa myös pysäköintilaitos ja asuntoja noin 700 espoolaiselle.
”Pääkaupunkiseutu sai Tuultenrististä lippulaivan, joka on tällä hetkellä Tapiolan uusin ja modernein toimistorakennus”, kertoo YIT:n projektipäällikkö Taru Yliluoma. Kohde on jo herättänyt käyttäjissään spontaania ihastusta muun muassa näköaloillaan ja valoisuudellaan.
Tuultenristi on toteutettu YIT:n Smart Building -konseptin mukaisesti, joten sen muuntojoustavuutta, käyttäjälähtöisyyttä ja energiatehokkuutta voidaan kehittää edelleen käytön aikana. Kohteen CO2-päästötaso määriteltiin rakentamisen alussa ja sitä seurattiin koko hankkeen ajan. Toimistolle on myönnetty LEED Gold -ympäristösertifikaatti.
Toimisto suunniteltiin vilkasliikenteisen tien päälle
Kun Sweco aloitti Tuultenristin toteutussuunnittelussa kesällä 2021, aikaa rakenneratkaisujen hiontaan oli vain reilu vuosi. Viisikerroksinen uudisrakennus suunniteltiin liikenteen vilkkaimpaan solmukohtaan olemassa olevan pihakannen päälle.
”Kohde tunnistettiin vaativaksi ihan alkumetreiltä asti, mutta onneksi meillä oli mukana todella hyvä tiimi. Sen kaksi tähtipelaajaa olivat ehdottomasti arkkitehti ja rakennesuunnittelija”, Yliluoma sanoo. Rakennesuunnittelijan rooli oli hänestä keskivertoa suurempi, koska aikataulu oli niin tiukka. Swecon rakennesuunnittelijoita ei kuitenkaan tarvinnut hoputtaa. ”He tiesivät itse koko ajan, mitä heiltä odotettiin, ja toimittivat suunnitelmat oikeaan aikaan.”
Kuormansiirtoratkaisu oli rakennustarkastajan ja kaupungin mielestä niin haastava, että suunnitelmille vaadittiin kolmannen osapuolen tarkastus. ”Toimiston pystykuormat siirrettiin kannen pystypilareille jälkijännitetyllä arinapalkistolla”, kertoo Swecon rakennesuunnittelun projektipäällikkö Christoffer Enberg. Rakennus oli suunniteltava samaan korkoon kannen ja Merituulentorin kanssa, koska muuten toimistosta ei olisi tullut esteetön. ”Matala korkotaso hankaloitti esimerkiksi vesi- ja lämmöneristyksen suunnittelua.”
Kansi on jäykistetty vain itä-länsisuunnassa, joten Tuultenristin eteläpäädyn porras- ja hissikuilu piti ulottaa kannen toisen päädyn vierestä maantasoon asti. ”Kuilu perustettiin massiiviselle paalulaatalle, joka on kiinni tulvarajassa ja Länsimetron tunnelin vesitiiviissä ponttiseinässä”, Enberg kertoo.
Turvallisuus rajasi nostoja ja elementtikokoa
Rakennesuunnittelijat ja urakoitsija kävivät asennussuunnitelmat läpi yhdessä erityisen huolella, koska kuusikaistaisen tien ylittävän kannen piti kestää mahdollinen elementin putoaminen.
”Simuloimme tarkkaan, että kansi kestää sysäysvoimia riittävästi ja nostot voidaan toteuttaa ahtaalla tontilla turvallisesti tuulisinakin päivinä”, Enberg sanoo. Nostoreittejä ja -korkeuksia rajoitettiin, jotta elementtien liikuttelu oli turvallista riittävän pitkiä matkoja. Lisäksi elementtien koko rajattiin puoleen normaalista, noin 5 tonniin.
Turvallisuus tuli esiin myös julkisivuverhoilussa. Kahdessa alimmassa kerroksessa on alumiinilevyjen lisäksi massiivisia keraamisia laattoja, jotka kiinnitettiin kevytrakenteisiin julkisivuelementteihin. ”Turvallinen kiinnitys tarkistettiin moneen otteeseen niin suunnittelun kuin rakentamisen aikana”, Enberg sanoo.
Tahtituotantona toteutettu Tuultenristi valmistui suunnitelmien mukaan noin vuodessa. Seuraavaksi hanke jatkuu pysäköintitalon ja asuinkerrostalojen rakentamisella, jossa on mukana Swecolta rakenne-, LVI- ja sähkösuunnittelijat.
Kuva: Arco/YIT