Turun toripaviljonkien teräsrunko jättää tilaa sirolle ja ilmavalle arkkitehtuurille
Palkitut Turun Kauppatorin paviljongit ovat hybridirakentamisen huippuesimerkki. Teräs- ja liimapuurakenteiset paviljongit jakavat torialuetta ja yhdistyvät saumattomasti pysäköintihallin maanalaisiin rakenteisiin. Molempien rakennesuunnittelu oli Swecon vastuulla.
Turun Kauppatorille valmistui vuonna 2022 kolme paviljonkirakennusta, joiden rakenteissa yhdistyvät ennakkoluulottomasti teräs, puu, betoni ja lasi. Paviljongit jakavat torin inhimillisen kokoisiin osiin kuin luonnonpuut, joiden katveeseen voi pysähtyä nauttimaan torin tunnelmasta ja palveluista. Paviljongeissa on muun muassa liiketiloja, ravintoloita ja kahviloita.
”Arkkitehtonisesti paviljongit ovat kaukana suoraviivaisesta betonirakentamisesta, ja siksi teräsrakenteiden kaikki mahdollisuudet oli mietittävä todella tarkkaan”, kertoo kohteen pääsuunnittelija Jari Tschernij Arco Architecture Companystä. Paviljonkien arkkitehtuurin suunnitteli Schauman & Nordgren Architects.
Paviljongit ja Toriparkki toimivat kokonaisuutena
Paviljonkirakennukset on sidottu rakenteellisesti ja toiminnallisesti Kauppatorin maanalaiseen pysäköintihalliin ja sen kansirakenteisiin. ”Siksi olikin hyvä, että vastasimme jo niiden rakennesuunnittelusta”, toteaa Swecon yksikönjohtaja Mikko Sirén.
Paviljongit huomioitiin aikaisemmin valmistuneen Toriparkin rakenneratkaisuissa, mikä auttoi Tschernijn mukaan yhteensovituksessa. Pysäköintihallin porrashuoneet, hissit ja maanalainen ilmanvaihtokanavisto saatiin soviteltua puuverhottujen paviljonkien suojiin huomaamattomasti.
”Myös valtavalle määrälle talotekniikkaa löydettiin toimivat läpiviennit parkkihallin jälkijännitettyyn yläpohjalaattaan, mikä osoitti Swecon eri tiimien osaamista ja yhteistyökykyä.”
Arkkitehtuuri toteutui teräs- ja puurakenteilla lähes täydellisesti
Tschernij pitää kohdetta kokonaisuutena erittäin vaativana. Jo kaavassa paviljongeille määriteltiin hyvin rajallinen tila ja koko. ”Näin hoikkaan rakenteeseen yhdistettynä se olisi hankala yhtälö isommassakin kohteessa.”
Jotta arkkitehtuuri saatiin toteutettua, rakenteissa hyödynnettiin monipuolisesti eri materiaaleja. Porrashuoneet ovat betonia, ja pääosa kantavasta rungosta on terästä. Lisäksi julkisivujen siro ja matala arkkitehtuuri toteutettiin yli 2000 liimapuupalkilla. ”Julkisivuverhoukset ovat liimapuuta, ja toimivan ratkaisun löytyminen vaati kahdeksan eri vaihtoehdon arviointia”, Sirén muistelee.
Hänen mukaansa vaativimpia paikkoja olivat jopa neljä metriä pitkät räystäsulokkeet ja kantavan rakenteen kokonaisjäykistys. Laajoissa lasiseinissä ei voinut käyttää jäykistäviä rakenteita. Teräsrakenteinen huopakatto sulautettiin seiniin kuin puunlatvus, ja matala yläpohjarakenne piti rakennusten kokonaisilmeen keveänä.
”Tiukkaan muotoon oli löydettävä tilaa talotekniikalle, ja siksi kattorakenteet suunniteltiin parametrisesti. Se mahdollisti rakenteiden muokkaamisen nopeasti sekä muotokielen että taloteknisten tarpeiden kannalta”, Sirén sanoo.
Tschernij nostaa hattua Swecon rakennesuunnittelijoille, jotka onnistuivat toteuttamaan teräksellä arkkitehtuurin sirouden ja ilmavuuden. Esimerkiksi ravintoloissa on näkyvillä vain neljä hoikkaa pilaria, jotka häivyttyvät mustansävyisinä lähes täydellisesti lasiseinien taa.
”Kun rakenteet pidettiin mahdollisimman matalina, talotekniikka oli haastava saada kokonaan piiloon liimapuuverhouksen taakse, mutta tässäkin teräksen monikäyttöisyys tuli todistettua.”
Vaikka projektissa riitti haasteita, niitä ratkottiin yhdessä tuumin. ”Pääsuunnittelijan näkökulmasta tilaaja, urakoitsijat ja suunnittelijat tekivät hankkeessa loistavaa ja arvokasta yhteispeliä, jolla asiat saatiin ratkaistua!” Tschernij kiittelee.
Uudistunut Kauppatori paviljonkirakennuksineen avautui alkusyksystä 2022. Turun Kauppatorin paviljongit on valittu Vuoden teräsrakenteeksi (2022) ja Puupäivän yleisöäänestyksen voittajaksi (2023).