0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Vaasan Liisanlehto on Suomen energiatehokkain Prisma

Osuuskauppa KPO:lle valmistui keväällä uusi Prisma Vaasan Liisanlehtoon. Suomen energiatehokkaimman Prisman katolla on yli 2000 aurinkopaneelia. Myös turvallisuus on huippuluokkaa sprinklerijärjestelmän, oman sammutusvesialtaan ja etävalvonnan ansiosta.

Suomen vanhimman alueosuuskauppa KPO:n ensimmäinen myymälä avattiin Kokkolaan jo vuonna 1905. Nykyään toimintaa on 36 kunnan alueella, ja Vaasaan avautui maaliskuussa kaupungin toinen Prisma. Liisanlehdossa on modernien myymälätilojen ja oheispalvelujen lisäksi 300-paikkainen ravintolamaailma sekä 1000 pysäköintipaikkaa autoille ja yli 200 pyörille. Parkkihallista löytyy kätevästi myös verkkokaupan noutopiste. KPO:n historian suurin hanke mahdollisti Prisman toimintojen laajentamisen, mistä on haaveiltu jo 20 vuotta.

”Vaasan ensimmäisen Prisman myynti on neliöihinsä nähden Suomen suurimpia, mutta sitä ei voitu enää laajentaa tontilla”, kertoo taustoista Swecon sähkösuunnittelun suunnittelupäällikkö Mika Toivoniemi, joka on tehnyt yhteistyötä KPO-Kiinteistöt Oy:n kanssa yli 10 vuotta. Yhteisiä hankkeita on meneillään Pohjanmaalla säännöllisesti. ”Tunnemmekin toistemme tavat hyvin, ja meillä on paljon sisäistä tietoa siitä, miten KPO haluaa kohteitaan toteuttaa.”

Prisma Liisanlehto oli valmistuessaan Suomen energiatehokkain Prisma ja energiankäytön suhteen hiilineutraali. ”Kokonaisenergiankulutus on vuodessa alle 100 kilowattituntia per neliö, mikä on alle puolet vastaavien hypermarkettien keskikulutuksesta”, kertoo KPO-Kiinteistöt Oy:n kiinteistöjohtaja Mika Mikkola. Prismaa lämmitetään aurinkopaneeleilla ja 20:llä parkkihalliin poratulla maalämpökaivolla. Kun yhtälöön lisätään hukkalämpöjen talteenotto, energiantarpeesta noin puolet tuotetaan paikallisesti. Uusiutuvaa energiaa saadaan myös S-ryhmän oman energiayhtiön tuulivoimasta ja varmuutta kovimmille pakkasille kaukolämmöstä.

Lisäksi Liisanlehdossa on huomioitu ympäristövastuullisuus ja kiertotalous. Liito-oraville on luotu tontille metsäsaareke, ja tontilta puretun vanhan betonitehtaan materiaaleja on hyödynnetty Vaasassa Ratakadun rakenteissa. Tontilla onkin onnistuttu kierrättämään noin 150 000 kuutiota kiviaineksia ja 50 000 kuutiota kiviä, mikä on vähentänyt kuorma-autoliikennettä tuhansilla kuormilla.

Järeät talotekniikkajärjestelmät tietomallinnettiin

Swecon sähkö- ja sprinklerisuunnittelijat olivat mukana jo Liisanlehdon ensimmäisissä big roomeissa, joissa haarukoitiin tulevia tekniikkavalintoja ja tilavarauksia. Noin 38 000 bruttoneliön myymälä sisältää useita järeitä järjestelmiä, jotka mallinnettiin kattavasti kohteen tietomalliin.

”Kartoitimme suunnittelun alussa Prisman tehontarpeet, ja pelkästään kylmätekniikalle varattiin noin 1000 ampeeria ja IV-tekniikalle noin 600”, Toivoniemi kertoo. Lisäksi sähköautojen latauskapasiteetin kasvattamiselle on tehty mittavat järjestelyt tulevaisuuden tarpeita varten, muun muassa varaputkituksilla ja mahdollisuudella kokonaan uuden muuntajan kytkentään.

Prisman sähkönsaanti varmistetaan 20 kilovoltin keskijänniteliittymällä ja kahdella 1600 kilovolttiampeerin muuntajalla, joista yksikin pystyy syöttämään suuren osan kiinteistön vaatimasta sähköstä, esimerkiksi toisen muuntajan huollon aikana. Lisäksi alueen energiayhtiö syöttää Prismalle sähköä kahden sijaan kolmella muuntopiirillä. ”Sähköjärjestelmän toimintaa valvotaan etänä, ja sähköä voidaan syöttää sähkökatkon sattuessa nopeasti eri muuntopiirin kautta”, Toivoniemi sanoo.

Hänen mukaansa kaikki Liisanlehdon sisä- ja ulkovalaistus on toteutettu ledeillä, ja valaistusta ohjataan DALI-järjestelmällä ja siihen liitetyillä liiketunnistimilla. Myös valaistusaikoihin kiinnitetään huomiota, ja myöhemmin on mahdollista ottaa käyttöön päivänvalotunnistimia. ”Myymälävalaistuksen voimakkuutta voidaan säätää yhden valaisimen tarkkuudella, vaikka valaisimia on toista tuhatta. Parkkihallissa puolestaan valaistusta voimistetaan tai himmennetään rivi kerrallaan.”

Oma 450-kuutioinen sammutusvesiallas

Prisman automaattinen sammutusjärjestelmä toteutettiin perinteisenä sprinklerijärjestelmänä, johon kuuluu lähes 5000 sprinklerisuutinta ja 17 kilometriä putkia. Vesilähteenä toimii rakennuksen kellarikerrokseen sijoitettu 450 kuution kokoinen sammutusvesiallas, joka täytetään kaupungin vesijohtoverkostosta.

”Sprinklerikeskustilaan on sijoitettu myös hälytysventtiilit laitteineen sekä sammutusjärjestelmän paineenkorotuspumppaamo”, kertoo Swecon sprinklerisuunnittelun projektipäällikkö Tomi Leppälä. Sprinklerikeskustila saatiin suunniteltua halutun kokoisena, mikä edesauttaa järjestelmän käyttöä jatkossa huomattavasti. ”Laajennusvarakin on huomioitu valmiiksi.”

Muuta paloturvallisuutta parantavaa tekniikkaa on koneellinen savunpoisto, savunpoistoluukut ja automaattinen paloilmoitin. ”Poistumistiesimulointien mukaan harvennettu paloilmoitin järjestelmä riittää takaamaan turvalliset poistumisajat”, Toivoniemi sanoo. Lisäturvaa antaa kattava kamera- ja kulunvalvonta, joka on liitetty SOK:n keskitettyyn etävalvontajärjestelmään.

Koneelliseen savunpoistoon valittiin suuret 18,5 kilowatin sähkömoottorit, jotta katolla säästyttiin monilta läpivienneiltä. Kattopintaa jäi näin yhdelle alueen suurimmista aurinkopaneelikentistä. Yli 2000 paneelia peittävät katolta noin 10 000 neliön alueen. ”Myös aurinkoenergian tuotto on suurta, ja puolet siitä ohjataan suoraan Prisman kylmälaitteille”, Toivoniemen kertoo. Paneelit on sijoitettu poikkeuksellisesti itä- ja länsisuuntaan.

Toivoniemen ja Leppälän mielestä paras luottamuksen osoitus ja kiitos hyvästä työstä on, että yhteistyö KPO:n kanssa on jatkunut jo uusien projektien parissa. Swecon sähkö- ja AV-suunnittelijat ovat mukana Original Sokos Hotel Royal Vaasan peruskorjauksessa. Tavoitteena ei ole mitään vähempää kuin tehdä siitä Suomen energiatehokkain hotelli.

 

Ole yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.