0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Hanasaari

Kuvaus

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus (Hanaholmen)

Toimeksianto

Kosteuden- ja puhtaudenhallinnan asiantuntijatehtävät

Toteuttaja

Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

Asiakas

Senaatti-kiinteistöt

Vuosi

2016–2017

Senaatti-kiinteistöt hallitsi sisäolosuhteita systemaattisesti Hanasaaressa

Senaatti-kiinteistöjen omistama ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus vihittiin käyttöön vuonna 1975. Arkkitehti Veikko Malmion suunnittelemassa merenrantakiinteistössä on runsaasti erilaisia tiloja, kuten 66 hotellihuonetta, auditorioita, ravintola ja saunaosasto. Hanasaari on ensimmäisiä kohteita, joissa Senaatti-kiinteistöt alkoi kiinnittää systemaattista huomiota sisäolosuhteiden hallintaan. 

”Olimme miettineet jo vuosia keinoja torjua sisäilmariskejä, ja siksi kiinnitimme hankkeeseen kosteudenhallintakoordinaattorin”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Markku Inkeroinen. Hänen mukaansa kolmannen osapuolen näkemys auttaa varmistamaan sisäolosuhteiden kannalta oikeanlaiset suunnitelmat ja toteutuksen. ”Kolmas osapuoli luo avoimuutta myös tilojen käyttäjien suuntaan, kun koko tuotantoketju dokumentoidaan.” 

Kosteus- ja sisäilmateknisenä asiantuntijana Sweco varmisti peruskorjauksen onnistumisen aina tilojen käyttöönottoon asti. ”Tarkkailimme tilojen ja pintojen puhtaustasoa ja varmistimme mittauksilla, että kaikki rakenneliittymät ovat tiiviit”, kiteyttää Swecon projektipäällikkö Miika Virtanen. 

Tänä päivänä Senaatilla on nollatoleranssi sisäolosuhdeongelmille kaikissa omistamissaan yli 9000 rakennuksessa. ”Keskitymme sisäolosuhteiden ennakointiin kiinteistöjemme koko elinkaarella”, Inkeroinen sanoo. ”Kun kosteudenhallinta on systemaattista, riskeihin voidaan puuttua ajoissa ja nopeasti.” 

Puhtaat ja turvalliset tilat keskuksen käyttäjille

Kallioluonto on Hanasaaressa läsnä merinäköalan lisäksi keskuksen tiloissa. Aulassa rantakallio on osa vesitaideteosta. ”Varmistimme, että kallio puhdistetaan eloperäisestä materiaalista huolella ja vedenpoistojärjestelmä toimii oikein”, Virtanen kertoo. 

Alakerrassa on kaksi saunaa ja uima-allas. Tilojen puurakenteet olivat kärsineet kosteudesta riittämättömän ilmanvaihdon takia. Peruskorjauksessa rakenteita korjattiin uusilla ilmatiiviillä kerroksilla. Vaativia märkätiloja löytyi myös hotellihuoneista. 

”Jokaisessa huoneessa on oma kylpyhuone, joten kosteuden tuotto on käytön aikana suurta”, Virtanen kertoo. Vedeneristys oli tehtävä jokaiseen tilaan huolella, eikä laatu saanut lipsua. Eri osuuksiin tehtiinkin mallitöitä, jotka tarkastettiin merkkiainekokeilla ennen asennusta. Pienissä tiloissa myös ilmanvaihdon säätäminen ja paine-erojen hallinta oli vaativaa. ”Poistoilmaa tarvitaan paljon, mutta huoneet eivät saa alipaineistua.” 

Toisissa tiloissa alipaineistusta voitiin hyödyntää kosteuden- ja puhtaudenhallinnassa. ”Kolmesta suunnasta meren ympäröimän Hanasaaren julkisivulinja on monimuotoinen, ja joidenkin ulkoseinien ja kallion välissä on ilmatiloja. Kaikki ilma- ja ryömintätilat päätettiin alipaineistaa, jolloin ilmaa tai kosteutta ei pääse kulkeutumaan huoneisiin”, Inkeroinen sanoo. 

Senaatin kanssa solmittiin puitesopimus ja luja kumppanuus

Yhteistyö Senaatti-kiinteistöjen kanssa sujui hyvässä yhteisymmärryksessä, ja tällä hetkellä Senaatilla on Swecon kanssa puitesopimus kunto- ja sisäilmatutkimuksista sekä sisäilman varmistuskonsultoinnista kaikkialla muualla paitsi Itä- ja Etelä-Suomessa. 

”Lisäksi kumppanuutemme kattaa edellisen puitesopimuksen aikana alkaneita projekteja pääkaupunkiseudulla”, Inkeroinen sanoo. Yksi niistä on Merikasarmin peruskorjaus Katajanokalla. ”Swecon asiantuntijat ovat kommentoineet suunnitelmia alusta lähtien ja ottaneet kantaa purkutöiden yhteydessä esiin tulleisiin asioihin. Yhteistyömme jatkuukin laajalla rintamalla.”