0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Projekti

TYS Aitiopaikka -opiskelija-asuntokortteli (Inspektorinkatu, Turku)

Toimeksianto

Arkkitehtisuunnittelu

Toteutusvuosi

2012-2018

Kestävät ratkaisut

560 aurinkopaneelia

TYS Aitiopaikka jatkaa kunnianhimoista opiskelija-asuntorakentamista Turussa

Arkkitehtikilpailuun perustuva opiskelija-asuntokortteli TYS Aitiopaikka jatkaa Turun ylioppilaskylän kunnianhimoista arkkitehtuuria. Tavoitteena oli täydentää uudella korttelilla olemassa olevaa kaupunkiympäristöä omaleimaisella tavalla.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) vuokraa noin 5000 opiskelija-asuntoa ympäri kaupunkia, ja ylioppilaskylä on Suomen suurin. Ensimmäiset rakennukset nousivat Aurajoen rantaan 1960-luvulla arkkitehtikilpailujen pohjalta. Kunnianhimoinen linja jatkui vuonna 2012, kun ylioppilaskylää laajennettiin uusilla asunnoilla, TYS Aitiopaikalla. Sweco (Optiplan) voitti arkkitehtikilpailun suunnitteluratkaisulla ”Kukka”.

”Arkkitehtiryhmämme suunnitteli ulkokehältään vaaleaksi rapatun ja sisäkehältään tummalla puulla verhoillun nelikerroksisen rakennuksen, joka kattaa koko korttelin”, kertoo Swecon arkkitehtien ryhmäpäällikkö Jari Antila. Vaikka uusi rakennus muodostaa entisten tapaan umpikorttelin, sen muotokieli on uudenlainen. ”Kortteli ei ole nelikulmainen, vaan se muodostuu yhdestä kaarevalinjaisesta rakennuksesta, joka polveilee kuin kukan terälehti.”

Suunnittelun haasteena oli saada mukaan riittävä määrä asuntoja niin, että varsin massiivinen kokonaisuus sopii ympäristöönsä kaupungin sisääntuloväylän ja ylioppilaskylän vieressä. Museovirasto on määritellyt ylioppilaskylän valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. ”Uuden 255 asunnon korttelin piti olla samassa mittakaavassa olemassa olevan kaupunkirakenteen kanssa ja täydentää sitä omaleimaisella tavalla.”

Rakennus luo viihtyisän reitin korttelin läpi

Koostaan huolimatta korttelin yleisilme on kevyt. Sen eri puolilta pääsee sisäpihalle kaarevia sisääntuloaukkoja pitkin. Laajan aukion sijaan sisäpihalla on neljä pienempää aluetta sekä esimerkiksi leikkipaikka ja ulkokuntosali.

”Viihtyisä ja suojaisa piha-alue lisää asukkaiden yhteisöllisyyttä ja tuottaa elämyksiä myös kaikille alueen läpi kulkeville”, Antila sanoo. Suunnittelijat tutkivatkin tarkkaan, miten ihmiset seudulla liikkuvat. ”Rakennuksen läpi pääsee yhä kulkemaan lyhintä reittiä korttelin toiselle puolelle. Myös autopaikoitus on sijoitettu rakennuksen taakse.”

Pitkän rakennuksen ulkokehällä on yhtenäinen parvekevyöhyke, joka tukee rakennuksen muotokieltä ja suojaa liikennemelulta. ”Parvekkeilta avautuu myös näkymiä kohti ylioppilaskylää.”

Aitiopaikka toteutettiin tarkasti kilpailutyön mukaisena

Energiatehokkuus oli yksi kilpailutyön tavoitteista, ja Aitiopaikka tuottaa nyt aurinkoenergiaa yli oman tarpeensa muille ylioppilaskylän rakennuksille. Aitiopaikan alla on myös maalämmön keruukenttä ja huoneistoissa lämmön talteenotto. Antila on ilahtunut siitä, miten TYS toteutti myös korttelin arkkitehtuurin viimeisen päälle kilpailuehdotuksen mukaan.

”Lopputulos toimii kokonaiskaupunkikuvallisesti ja toteuttaa samalla tilaajan toiveiden mukaista vau-arkkitehtuuria”, Antila kiittelee. Suunnittelijoiden näkemykseen tehtiin toteutuksessa vain pieniä kompromisseja. ”Esimerkiksi sisäseinissä hyväksyttiin jyrkät kulmat, koska ne jäävät parvekerivistön taa. Ratkaisu laski kustannuksia mutta säilytti rakennuksen ulkoarkkitehtuurin.”

Antilan mielestä TYS Aitiopaikka uudistaa hienolla tavalla opiskelija-asuntojen perinteistä rakentamistapaa Suomessa. ”TYSillä on korkeat ja kunnianhimoiset tavoitteet opiskelija-asuntojen rakentamisessa, ja sama ihailtava linja on jatkunut myös Aitiopaikan jälkeen.”