Systeemisen muutoksen tekijä
Nimi: Laura Ylimäki
Koulutus: Diplomi-insinööri, teknillinen fysiikka, Aalto yliopisto
Titteli: vanhempi asiantuntija
Gaialla: 9 vuotta
Harrastukset: perheen kanssa luonnossa liikkuminen, jooga
Laura Ylimäki yhdistää konsultin työssään Gaialla teknillistä fysiikkaa ja organisaatiopsykologiaa. Tärkein motivaattori Lauralle on maailman muuttaminen. Gaia on osa Swecoa.
Fysiikan loogisuus viehätti jo lukiossa
”Rakastin jo lukiossa fysiikkaa, sitä kuinka loogista se oli ja kuinka se selitti maailmaa. Minua viehättää edelleenkin, kuinka fysiikalla saadaan ratkaistua kompleksisia ongelmia ja selkeytettyä monimutkaisia asioita. Kannustankin kaikkia, joiden aivoja kiehtoo ratkaista maailman ongelmia lukemaan fysiikkaa. Se ei sulje pois niin sanottuja pehmeämpiä ammatteja vaan antaa valmiuksia moneen. Kun ymmärtää tekniset mahdollisuudet, voi olla tekemässä systeemistä muutosta.
Vanhempani kannustivat aina opiskelemaan. Isä työskenteli laivantarkastusalalla ja pystyi preppaamaan fysiikan ja matikan läksyissä. Ehkä äitini ja isäni olivat silti hieman yllättyneitä, kun lähdin opiskelemaan teknillistä fysiikkaa ja energiatieteitä.
Tiesin jo aikaisessa vaiheessa, etten ala tutkijaksi vaan haluan soveltavamman ammatin. Opiskeluaikana kiinnostuin myös työpsykologiasta ja organisaatioiden kehittämisestä. Moni ihmetteli, miksi nämä asiat kiinnostivat minua ihan hulluna. Myöhemmin konsulttimaailmassa ymmärsin, että tämä on juuri oikea kombo: tarvitaan nimittäin myös ihmisymmärrystä, jotta saadaan aikaan systeemisen tason muutos.
Toinen uraani ohjaava tekijä oli vaihtovuosi Etelä-Koreassa paikallisessa huippuyliopistossa KAISTissa, jossa ymmärsin kestävyysteemaan kokonaisvaltaisuuden – ja sen, mitä halusin tehdä työkseni.”
Systeemistä muutosta valmennuksen keinoin
”Gaia oli työpaikka, johon olin aina halunnut, mutta en tiennyt, että sellainen oli olemassa. Tulin Gaialle suoraan koulun penkiltä ja olen viihtynyt jo yhdeksän vuoden ajan. Nykyään työskentelen vanhempana asiantuntijana ilmastodisruption parissa, eli käytännössä autan yrityksiä esimerkiksi tekemään ilmastotiekarttoja ja mietimme, miten saavuttaa hiilineutraalius.
Teen myös valmennuksellista työtä. Moni yritys tietää jo periaatteessa, että kestävyys- ja vastuullisuusasiat tulee huomioida, mutta vaikein kysymys on usein, miten ne saadaan käytännön toimintaan mukaan ohjaavaksi tekijäksi. Kyse on koko organisaation ja johdon oivalluttamisesta sekä strategia- ja merkitysprosesseista – niissä kuljen asiakkaiden mukana.
Parhaita hetkiä on, kun asiakas ymmärtää, että vastuullisuus on kasvun lähde ja olemassaolon tarkoitus. Olemme silloin saaneet aikaan kiinnostavan koulutusohjelman sijaan suuremman mindsetin muutoksen. Silloin tunnen, että olemme kaikki samassa veneessä ratkaisemassa ongelmaa.”
Yhteisten tavoitteiden saavuttamista, ei oman uran optimointia
”Me uskomme, että teemme maailmasta parempaa paikkaa ja itselle se on vahva sitouttava tekijä. Vaikka työ on monesti arkista puurtamista, vaikutus on aina omien arvojen mukainen. Lisäksi työn tekeminen on hirvittävän kivaa! Meitä yhdistää uteliaisuus ja halu tehdä jotain ihan uutta.
Minulle on arvokkaampaa, että olemme kaikki yhteisten ja asiakkaan tavoitteiden äärellä eikä se, että meistä jokainen tavoittelisi oman uransa ja menestyksensä optimointia. Mielestäni uralla menestyminen ja kasvaminen tulee onnistuneiden projektien sivutuotteena. Hyvässä työyhteisössä rakennetaan ihmisten vahvuuksien päälle ja uskotaan aitouteen, että tullaan omina itsenään ja päästään loistamaan.
Vaikeinta työssä on ajanhallinta ja töiden järjestely, oman kapasiteetin tarkastelu ja rajan vetäminen johonkin kohtaan. Joskus myös on aidosti järkyttävän vaikeita projekteja, jolloin aivot meinaavat nyrjähtää.”
Reflektointia lasten maailman kautta
”Olen kotoisin Turun Hirvensalosta ja muutin opiskeluaikana Espooseen. Nykyään asun Vantaalla perheeni kanssa. Meillä on 4- ja 6-vuotiaat lapset. Touhuamme paljon ja harrastamme yhdessä, mikä on hyvää vastapainoa konsulttityölle. Tiedekerhon, uimakoulun ja jääkiekon lisäksi teemme metsäretkiä ja tarkastelemme maailmaa yhdessä.
Käyn parhaillaan Brain based coaching -valmennusta, jossa opitaan valmentavaa johtamista, luodaan tilaa ajattelulle, joka tuo positiivisen muutoksen ja vahvistetaan tunnetaitoja. Lapset toimivat tässä myös oivana peilinä; heidän kauttaan voi reflektoida sekä maailmaa että ihmisten kehittymistä. Heiltä oppimaani voin soveltaa myös työelämässä.
Minulle tärkeintä elämässä on perheeni hyvinvointi, maailman muuttaminen sekä itseni kehittäminen; se, että näen oman kasvuni ihmisenä ja ammattilaisena. Töissä hankkiudunkin usein aivan uudenlaisiin projekteihin mukaan, eli teen siis sitä mitä haluaisin osata, enkä vain sitä mitä jo osaan. Jotain tästä omasta ajattelusta on ilmeisesti valunut lapsillenikin, kun toinen yhtenä päivänä tokaisi: ei haittaa vaikka mä en tätä vielä osaa, mähän voin opetella!”
Kiinnostaako työskentely Swecolla? Katso avoimet työpaikkamme!