Näin menestyt nuorena osaajana työssä energiamurroksen parissa – Juulia ja Aleksi kertovat
Työssä energiamurroksen parissa ollaan usein uuden äärellä, kokemusvuosista riippumatta.
Nuorempana osaajana saatat ehkä tulla miettineeksi, riittääkö minun osaamiseni, tai millaisia odotuksia minuun saattaa kohdistua urani alkuvaiheessa?
Ammatillista onnistumista energiamurroksen äärellä ei ratkaise niinkään se, mitä jo osaat, vaan mitä olet halukas vielä oppimaan ja kuinka nopeasti.
Oppiminen työssä energiamurroksen parissa lähtee motivaatiosta ja omasta kiinnostuksesta
”Tällaisista hankkeista ei ole kenelläkään vielä paljoa kokemusta. Olemme uuden äärellä, mikä on kiehtovaa”, projekti-insinööri Aleksi Alamattila kertoo.
Aleksi aloitti projekti-insinöörinä Swecolla tammikuussa 2022. Sweco ei kuitenkaan ollut Aleksille entuudestaan tuntematon työpaikka.
Olimmehan tulleet puolin toisin tutuiksi Aleksin tehdessä meille P2X-ratkaisuihin liittyvän diplomityön vuonna 2021.
Aleksi näkee roolinsa työssään energiamurroksen parissa Swecolle juuri nyt äärimmäisen kiinnostavana. Sweco on vahva toimija energiamurroksen parissa.
”Mielestäni olemme suunnittelemassa, emme ainoastaan Suomen, vaan koko maailman tasolla hyvin tärkeitä energiamurroksen hankkeita. Kun ajatellaan esimerkiksi vihreää vetyä, hiilidioksidin talteenottoa ja synteettisten polttoaineiden valmistamista, ollaan ihan energiamurroksen etulinjassa”, Aleksi kertoo.
”Eipä ole viikkoa, ettenkö olisi oppinut jotain uutta!” komppaa vuonna 2020 prosessitekniikan DI:ksi valmistunut Juulia Isoaho.
Juulia on työskennellyt kiertotalous- ja energiahankkeiden parissa asiantuntijatehtävissä jo yli kaksi vuotta.
Hänelle todella motivoivaa työssä energiamurroksen parissa on esimerkiksi hankkeiden ja tehtävien monipuolisuus.
”Mikä hienointa, koen, että pystyn oikeasti vaikuttamaan vihreän siirtymän ratkaisuihin ja tukemaan täten kestävää kehitystä toimeksiantojemme kautta”, Juulia sanoo.
Swecolla energiamurroksen parissa työskentelevien asiantuntijoidemme päivittäin miettimät ja suunnittelemat asiat tulevat olemaan äärettömän tärkeitä meidän kaikkien kannalta tulevaisuudessa.
”Olemme ratkomassa teollisuudessa isoja haasteita ja kysymyksiä. Teknologiat ovat osittain uusia ja mittaluokat sekä kokonaisuudet saattavat olla ennennäkemättömiä”, Aleksi kertoo.
Pärjäänkö työssä energiamurroksen parissa, jos en tiedä kaikesta kaikkea?
Energiamurrokseen liittyvissä asioissa on vielä hyvin vähän absoluuttisia totuuksia. Suunnittelemme ja toteutamme jotain, mitä ei olla aiemmin tehty.
Mikä haastaa nuorta osaajaa teollisuuden energiamurroksen parissa työskentelyssä?
”Kyllähän tässä työssä pitää olla intoa oppia uutta”, Aleksi kertoo ja jatkaa: ”Joka päivä saattaa tarvita tietoa, mitä ei vielä aamulla tiennyt tarvitsevansa.”
Uteliaisuus ja into kaivaa tietoa pintaa syvemmältä ovat tässä työssä pärjäämiselle tärkeitä luonteen ominaisuuksia.
”Aika usein huomaa tietoa tarvitessa, että sitä ei välttämättä löydä vaikkapa aikaisemmista projekteista, kun vastaavaa ei ole vain aiemmin tehty. Työ saattaakin viedä jopa tieteellisten lähteiden äärelle, jotta löydät haluamasi”, Aleksi kuvailee.
Juulia puolestaan nostaa esille omien verkostojen rakentamisen merkityksen. ”Tietoa on myös usein saatavilla työkaverilla, tai vaikka jollain osaajalla ihan toisaalla.”
”Itseni on ehkä jopa hieman yllättänyt, miten laajasti osaamista Swecon sisällä on. Verkostoituminen on oikeasti auttanut minua paljon työssäni”, Juulia jatkaa.
Oman tietotaidon kasvattaminen ei ole ainoa asia, mihin pitää panostaa
Tietotaidon kartuttamisen rinnalla oman työn johtaminen työn suunnittelusta aikatauluttamiseen on tärkeä panostamisen alue. ”Projekteissa on deadlinet ja muita aikatauluja, jotka pitää viedä omaan työarkeen”, Juulia vinkkaa.
Nuoremman osaajan kannattaa tarttua tilaisuuksiin rohkeasti. Ei haittaa vaikkei aikaisempaa kokemusta olisikaan tarjolla olevasta tehtävästä tai projektista.
Nuorten osaajien etuna Swecossa on se, ettei kukaan meillä oleta sinun osaavan jo kaikkea. Sitä paitsi olemme kaikki yhteisellä oppimismatkalla! Ja tukea saa aina työkavereilta.
”Kun tunnistat omat kiinnostuksen kohteesi ja olet motivoitunut, tulet pitämään työstäsi eikä se tunnu väkinäiseltä. Alkuun voi olla hyvä kokeilla hyvin erilaisia tehtäviä tai osallistua erilaisiin projekteihin”, Aleksi kertoo.
Aleksin ja Juulian mukaan Swecolla kuunnellaan tosi hyvin, mitkä asiat meitä tekijöitä itseämme kiinnostaa.
”Esihenkilöni on kiinnostunut siitä, mitkä ovat urahaaveeni, ja millaista asiantuntijuutta minun tulisi kerryttää saavuttaakseni ne. Näin pääsen vaikuttamaan siihen, missä projekteissa olen mukana”, Juulia kertoo omasta kokemuksestaan.
Vaikuttavaa työtä energiamurroksen etulinjassa tuleville sukupolville
Suomen tavoite tällä hetkellä on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä, Euroopan unionin vuoteen 2050 mennessä.
Uudet teknologiat ovat tämän tavoitteen saavuttamisessa yksi avaintekijä. Yksi näistä on power-to-x (P2X) – eräänlainen energiavarasto, jonka perusidea on muuttaa sähköä toiseen muotoon ja tarvittaessa takaisin sähköksi.
Aleksi avaa näkemystään oman työnsä vaikuttavuudesta:
”Kun teemme asiakkaillemme selvityksiä, suunnitelmia ja laskelmia heidän päätöksentekonsa tueksi, olemme nimenomaan vaikuttamassa siihen, että parhaimmat ratkaisut pääsevät toteutukseen.”
Tällä on isoja vaikutuksia siihen, että pääsemme Suomessa eroon fossiilisista polttoaineista.
”Meidän työmme hiilikädenjälki on suuri.”
Swecolla aktiivinen rooli useissa energiamurrosta ja energian varastointia edistävissä hankkeissa
Sweco on mukana useissa energiamurrosta ja energian varastointia edistävissä hankkeissa.
Esimerkkeinä mm. Keliberin EPCM-kumppanuus Keski-Pohjanmaalle toteutuvassa litiumhankkeessa sekä rooli Ruotsiin rakentuvan Northvoltin akkutehtaan teollisessa allianssissa.
”Haluan kartuttaa osaamistani erilaisissa projekteissa. Tähän liittyvät omat tulevaisuuden tavoitteeni. Vaikka tiesin jo nuorena, että haluan nimenomaan työskennellä teollisuuden parissa, on tulevaisuudessa minulla avoinna paljon erilaisia mahdollisuuksia”, Juulia toteaa lopuksi.
Näkisitkö sinä itsesi töissä Swecolla energiamurroksen etulinjassa?
Millaisia urasuunnitelmia sinulla on? Mitä jos tulisit Swecolle edistämään energiamurrosta ja rakentamaan uraasi ilmastonmuutoksen taklaamisen pariin?
Energiamurros on kasvava uusi ala, joka tulee työllistämään lukuisia osaajia tulevina vuosina ja vuosikymmeninä sekä Suomessa ja ulkomailla.