Antti Hult viihtyy luonnon keskellä. Sen vuoksi hän muutti kahdeksan vuotta sitten perheineen Äkäslompoloon ja työskentelee ympäri vuoden etänä: ”Onhan se aikaa säästävää ja ekologisempaakin, kun ei aina aja palavereihin.”
Nimi: Antti Hult
Koulutus: diplomi-insinööri, Teknillinen korkeakoulu (nyk. Aalto-yliopisto)
Työ: johtava palokonsultti
Swecolla: 2 vuotta
Harrastukset: vapaalasku, hiihtäminen, maastopyöräily, ulkoilu yhdessä perheen kanssa
Digitalisaatio on tehnyt etätyön mahdolliseksi, mutta etätyö vaatii myös vastuuta itsestään
”Digitaalisten työkalujen myötä on tullut mahdolliseksi, että ihminen voi asua siellä, missä hän voi hyvin ja tuntee olonsa hyväksi, ja pääsee tekemään työkseen sitä, mistä tykkää, mitä osaa ja mihin on kouluttautunut.
Työnantajan on kuitenkin voitava luottaa siihen, että teen työni sovitusti. Asiakkaalle tehtävä projekti on keskiössä. On oleellista, että pystyn kantamaan vastuun omasta työstäni ja annetuista projekteista. Sen puitteissa oman ajankäytön suunnittelu on vapaata.
Minulle tämä työskentelytapa sopii parhaiten, sillä pidän luonnossa liikkumisesta, tunturimaisemasta, talviurheilusta, ja haluan ulkoilla yhdessä perheeni kanssa.
Pohdin kyllä usein, että eihän tällainen järjestely välttämättä kaikille sovi. Esimerkiksi tietoteknisistä haasteista ei saa tehdä ongelmaa, vaan on itse löydettävä menetelmät, joilla välimatka muuhun projektitiimiin kutistuu. Suunnittelukohteet kun ovat pääasiassa tuhannen kilometrin päässä Etelä-Suomessa, eikä siellä voi käydä kovin usein, koska se tulee kalliiksi ja vie aikaa.”
Motivaatio työhön syntyy itsenäisyydestä ja monipuolisista hankkeista
”Olen mielestäni tehokkaampi ja tavoitteellisempi työssäni, kun asun täällä kaukana muista ja teen töitä etänä. Kukaan ei pääse keskeyttämään. Työn flown saa helpommin päälle, kun saa työskennellä omassa rauhassa.
Palokonsultin työt ovat moninaisia ja vaihtuvia, ja työ vaatii itsenäisen tutkijan, jopa salapoliisin otetta. Vaikka ala on säädeltyä ja paloturvallisuusnormeihin perustuvaa, asetukset eivät kuitenkaan aina ole kaikenkattavia; usein on selvitettävä monenlaisia teknisiä asioita, tulkita asetuksia ja olla luova.
On kehitettävä omaa osaamistaan ja mietittävä asioita kohdekohtaisesti, turvallisuus etunenässä.”
Työkaverit suhtautuvat etätyöskentelyyn positiivisesti
”Kannattaa ehdottomasti olla Swecolla töissä. Hankkeet ovat kiinnostavia ja monipuolisia, koska näin isossa suunnitteluyrityksessä on monenlaisia projekteja. Kehityn ammatillisesti, kun pääsen niin moneen mukaan. Swecolla olen päässyt heittäytymään sellaisiin tehtäviin, joissa täytyy etsiä uutta tietoa myös ulkomaisista verrokkikohteista. Esimerkiksi nyt parin viime vuoden aikana on tullut korkearakentamisen kohteita myös työpöydälleni. Samoin teollisuuskohteiden palokonsultointi on mielenkiintoista ja monipuolista.
Siitä myös annan kaikille swecolaisille pelkkää positiivista palautetta, kuinka hyvin projektitiimit suhtautuvat etätyöskentelyyn ja Skype-yhteydellä hoidettaviin palavereihin.
Mielestäni tämä lisää myös työn tehokkuutta, kun jää kosolti matkustelua pois. Onhan se ekologisempaakin, ettei tarvitse koko ajan ajella palavereihin.”
Elämä on tässä ja nyt
”Vietimme puolisoni kanssa talvet Äkäslompolossa jo kauan aikaa sitten. Puolisoni oli jo silloin täällä töissä ja minä olin hoitovapaalla lasten ollessa pieniä. Kun esikoinen meni kouluun, oli päätettävä, missä asumme, sillä pendelöinti Helsingin ja Äkäslompolon välillä ei enää kävisi laatuun. Totesimme tuolloin, että tämä on meille mukavaa elämää, joten aloimme miettiä, miten tämän voisi tehdä mahdolliseksi pysyvästi.
Toki ensin piti miettiä, olenko valmis heittäytymään tällaiseen elämään, koska oman uran kannalta ei ollut silloin selvää, miten työn ja elämän pohjoisessa voi yhdistää.
Kahdeksan vuotta sitten teimme rohkean päätöksen. Ei ole mennyt diplomi-insinöörin koulutus hukkaan, vaan voin yhdistää oman ammattitaitoni ja elämän tunturin juurella!”
3.6.2019