Kaksikielinen koti johdatti Markus Derryn kansainväliselle uralle

Markus Derry nauttii kansainvälisessä yrityksessä työskentelystä ja ihmisten johtamisesta: "Erimaalaisten kanssa kimpassa tekeminen on kivan erilaista. Itse tykkään oppia muiden maiden suunnittelukäytännöistä sekä kulttuureista. Tietenkin myös oppii, kuinka samanlaisia ihmiset ovat."

Parastaikaa Swecolla

Nimi: Markus Derry
Koulutus: Diplomi-insinööri, Aalto-yliopisto
Titteli: Yksikön päällikkö
Swecolla: 4 vuotta
Harrastukset: sulkapallo ja työmatkapyöräily

kaksikielisen kodin kasvatti

”Vanhempani tapasivat läpikulkumatkalla Ateenan katukahvilassa. Äitini oli reilaamassa ja isäni palaamassa Kuwaitista. Pikkuinen kahvila oli aivan täynnä, ja ainoa vapaa paikka, jonka englantilainen työmatkalainen löysi, oli äitini pöydästä. 

Ensimmäinen sanani oli englantia. Kaksikielisyydellä on varmaankin ollut jokin vaikutus, että hakeuduin kansainvälisiin tehtäviin.

Voisi ajatella, että betoni on betonia, eikä se tiedä, missä maassa ollaan. Kansainvälisyys tuo kuitenkin itselleni positiivista lisää työhön: erimaalaisten kanssa kimpassa tekeminen on erilaista. Itse tykkään oppia muiden maiden suunnittelukäytännöistä sekä kulttuureista. Tietenkin myös oppii, kuinka samanlaisia ihmiset ovat. 

Kansainvälisessä yrityksessä tykkään siitä, että saa käyttää kielitaitoa. Tietenkään kaikkien swecolaisten työssä tämä ei ole yhtä olennaista kuin itsellä. Olen Swecolla ollessani opetellut myös ruotsin kielen, en siksi että olisi ollut pakko, vaan koska halusin haastaa itseni.”

Swecolla maailma on avoinna


”Teemme paljon yhteistyötä Sweco-maiden välillä ja se on iso osa työtäni. Swecon tavoitteena on edistää yhteisiä hankkeita eri Sweco-maiden kanssa ja olen ollut puuhamiehenä perustamassa Swecolle kansainvälistä yhteistyöverkostoa rakennesuunnittelun asiantuntijoille.

Ensimmäinen kansainvälinen yhteistyöprojektini Swecolla oli Lundiin rakennettavan hiukkastutkimuslaitoksen suunnittelu ruotsalaisten kollegojen kanssa. Meitä tekijöitä oli Helsingistä, Tukholmasta ja Oulusta. Tällä hetkellä  suunnittelemme Tukholman metron laajennusta yhdessä ruotsalaisten ja puolalaisten kollegojen kanssa.

Olemme iso talo, ja asiakkaat odottavat kansainvälistä yhteistyötä. Maailma on avoinna. Meillä on tarjolla myös työvaihtoa, ja sitä pitäisi olla enemmänkin. Olen ollut auttamassa myös kollegoja, jotka ovat olleet kiinnostuneet työskentelemään muissa Sweco-maissa.”

Insinööristä ihmisten johtaja


”Minulla ei ole perheessä insinöörejä ja olin pitkään menossa lukion jälkeen kauppakorkeakouluun. Käänteentekevä hetki oli lukiossa, kun naapuri kysyi, haluaisinko tulla rakennustyömaalle kesätöihin. Sinä kesänä tajusin, että rakentamisala on minua varten. Päätin hakea Otaniemeen opiskelemaan.

Kun headhunter soitti syksyllä 2014, minun ei tarvinnut miettiä kahta kertaa. Tulin Swecolle osastopäälliköksi rakennetekniikan toimialalle, nykyisin olen yksikön päällikkö ja alaisiani ovat tiimien esimiehet. Tästä urapolusta ei kauheasti kerrota: insinööristä voi tulla myös yleisjohtaja.

Työelämässä olen pyrkinyt noudattamaan kahta kuulemaani neuvoa: hoida työsi loistavasti, se huomataan kyllä sekä mikäli vastaan tulee hyvä tilaisuus, tartu siihen. Minusta esimiestyö ei ole rakettitiedettä. Positiivinen asenne, avoimuus ja ihmisten kohtaaminen vievät jo pitkälle. Esimiehen on hyvä muistuttaa itseään, että toimii palveluammatissa.

Parasta työssäni on, kuinka opitaan ja onnistutaan yhdessä joukkueena. Tykkään ihmisten johtamisesta. Ylipäänsä itselleni työelämässä on tärkeää päästä vaikuttamaan.”

Aikuiset asettavat enemmän paineita tekemiselle, lapsille riittää yhdessä olo


”Vaikka en millään useiden kuukausien mittaisilla hoitovapailla olekaan ollut, olen hoitanut lapsia kotona aika paljon. Swecolla on aina onnistunut erilaiset työaikojen joustot: esimerkiksi kun vaimo luki pääsykokeisiin, pidin viisi viikkoa vapaata ja hoidin lapsia.

Haastavinta työn ja perheen yhdistämisessä on se, että kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen on välillä väsynyt. Illalla pitäisi kuitenkin riittää energiaa myös lapsille.

Poikien kanssa pompitaan trampoliinilla, leikitään legoilla ja tehdään pyöräretkiä. Puuhataan omalla pihalla ja keinutaan. Yleensä aikuiset asettavat enemmän paineita tekemiselle, lapsille riittää yhdessä olo. Joskus lastenohjelmien katsominen sohvalla on ihan ok.

Tärkein neuvoni kaikille on: älä lue iltaisin ja vapaa-ajalla työviestejä. Harvoin voit kuitenkaan saman tien ratkaista sähköpostissa tikittävää ongelmaa. Olen poistanut sähköpostin automaattisen synkronoinnin puhelimesta.

Parasta isyydessä on nähdä, kun lapset oppii uusia juttuja. Tuntuu hienolta, kun saa olla läsnä jakamassa lapsen iloa uuden oppimisesta. On tosi siistiä seurata, kun lapset leikkivät ja puuhaavat yhdessä. Aikuisilla olisi opittavaa luovuudesta, asenteesta ja välittömästä olemuksesta. Kun leikitään, niin leikitään – elämä on tässä ja nyt.”

Julkaistu 5.8.2019