• Onnellisuuden puitteita

Arkkitehti Henri Lautamäen missio jokapäiväisessä työssään on luoda laadukasta, toimivaa ja kaunista arkkitehtuuria, sillä se luo hänen mielestään puitteet ihmisille olla onnellisia tietyssä paikassa. Swecolle Henri haki töihin, sillä ison talon edut, projektit – kuten isot sairaalahankkeet – ja kansainvälisyys kiinnostivat helsinkiläistynyttä nuorta arkkitehti.

Nimi: Henri Lautamäki
Titteli: ArkkitehtirnKoulutus: Arkkitehti 2018, Tampereen Teknillinen Yliopisto
Swecolla: 2 vuotta
Harrastukset: ulkoilu, retkeily, historia, elokuvat

Arkkitehti haaveiden ammatti

”En muista, mistä idean tai vaikutteen tarkalleen ottaen sain, mutta jo 8-vuotiaana tiesin haluavani isona arkkitehdiksi. Oli aika sitä ennen, jolloin haaveilin formulakuskin tai merikapteenin urasta, mutta aikaisessa vaiheessa ne jäivät pois. Ehkä se tuli siitä, että tykkäsin lapsena piirrellä ja suunnitella taloja ja erilaisia mekanismeja. Legot olivat tietty myös ihan ykköslelu. Ei ollut vaikeuksia lukiossakaan valita kirjoitettavia aineita, kun mietin vain sitä, mistä saa pisteitä arkkitehtiosastolle TTY:lle.

Olen syntynyt Seinäjoella, mutta suurimman osan elämästäni olen asunut Tampereella. Esikouluikäisenä asuimme myös muutaman vuoden Kanadassa vanhempieni ja sisarusteni kanssa isän työn perässä. Muutama vuosi sitten kaipasimme vaimoni kanssa maisemanvaihdosta ja niin päätimme muuttaa Helsinkiin, vaikka Tampereellekin olisi voinut töiden puolesta jäädä ja muutenkin. Asumme nykyään Punavuoressa.”

Kansainvälisiä mahdollisuuksia

”Työskentelin Tampereella parissa arkkitehtitoimistossa opintojen ohessa, ja tuolloin pääsin tekemään asuntosuunnittelua sekä julkisia kohteita. Valmistumisen jälkeen halusin kuitenkin nimenomaan hakea Swecolle, koska minua kiehtoi ison talon tarjoamat mahdollisuudet isoihin projekteihin. Erityisesti halusin sairaalasuunnittelun pariin, sillä se on tosi monipuolista ja ennen kaikkea haastavaa. Olen tällä hetkellä mukana Kymenlaakson sairaala-alueen suunnittelussa. Ajattelen, että sairaalatkin – tai juurikin sairaalat – voivat olla alueensa näyttäviä maamerkkejä. Ne tunnistetaan kaukaa.

Swecolla työskentelee viitisenkymmentä arkkitehtia Suomessa, Euroopan laajuisesti 1 300. Kansainvälisyys on kiehtonut minua aina ja opiskeluaikana olin myös Dresdenissä vaihdossa. Mahdollisuus tehdä joskus myös kansainvälisiä projekteja oli myös yksi syy, miksi hain Swecolle töihin. Minua voisi kiinnostaa työskennellä jossain Swecon toimistoista muualla Euroopassa. Tämän tyyppisiä toimistovaihtoja Swecolla järjestetään. Toki myös tehdään kansainvälisiä projekteja yhdessä muiden Sweco-maiden arkkitehtien kanssa, kukin omalta työpisteeltään.

Itselleni iso juttu on ollut se, että pääsin viime vuonna mukaan Young Talents -koulutusohjelmaan, johon valitaan noin 10 ihmistä vuosittain Swecon sisältä. Vuoden kestäneessä ohjelmassa pääsi syväsukeltamaan toki yritykseen mutta ennen kaikkea itseensä. Vaikka kiireisestä asiakastyöstä tuntien nappaaminen koulutuksille ja harjoituksille voikin tuntua joskus vaikealta, tiedän, että ne on parhaiten sijoitetut tunnit itseeni ja osaamiseeni.”

Pohjoismainen funktionalismi ja jugend ihailun kohteina

”Ammatillinen tavoitteeni ja missioni jokapäiväisessä työssä on tehdä toimivaa ja kaunista rakentamista. Hieno rakennus on kestävä, paikkaansa sopiva ja paikalleen ainutlaatuinen. Se saa ihmisen heti tajuaan, missä kohtaa kaupunkia hän on. Laadukas arkkitehtuuri luo puitteet sille, että ihmiset voivat olla siinä ympäristössä ja rakennuksessa onnellisia.

Ammatillisena haaveena minulla on toimia joskus tulevaisuudessa pääsuunnittelijana ja olla mukana isoissa julkisissa hankkeissa, kuten vaikkapa konserttitalon tai museon suunnittelussa.rnrnMinulla ei ole yksittäisiä esikuvia tai idoleja arkkitehtuurissa, ei mitään yksittäistä asiaa, jota fanittaisin täysillä. Mielestäni monet arkkitehdit ovat luoneet älyttömän upeita juttuja. Erityisesti arvostan, jos joku pystynyt rakentamaan jotain älyttömän mielikuvituksellista ja samalla kuitenkin toimivaa. Ei mikään helppo rasti.

Jos minun pitäisi valita yksi lempityylisuunta, niin se olisi kyllä jugend – se on mielettömän kaunista ja sitähän löytyy valtavasti Helsingin keskustassa. Hyvin kauniita yksityiskohtia, joita ei nykyarkkitehtuurissa enää käytetä. Todella upea olisi, jos voisi jotenkin yhdistää parhaat puolet pohjoismaisesta funktionalismista ja jugendista modernilla otteella.”

Kiinnostaako työskentely Swecolla? Katso avoimet työpaikkamme!

Oletko kiinnostunut työskentelemään Swecolla?

Ole meihin yhteydessä!
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.