0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

”Viisaus asuu joukossa, ei johtajan päässä”

Swecon infratoimialan johtaja Juho Siipo pääsi esihenkilöuralle nuorella iällä ja on sen jälkeen halunnut kehittää itseään ihmisjohtajana. Swecolla Juho haluaa omalla esimerkillään luoda välittävää työkulttuuria, jossa kaikilla saa joskus olla huonoja päiviä ja omista fiiliksistä saa puhua.

Nimi: Juho Siipo
Titteli: toimialajohtaja, Infra
Koulutus: Diplomi-insinööri, ympäristö- ja yhdyskuntatekniikka, EMBA
Swecolla: 7 vuotta
Harrastukset: Pyöräily, hiihto, vapaalasku, purjehdus

Laumaeläin Keski-Pohjanmaalta

”Olen jonkinlainen laumaeläin. Kaverit ovat olleet minulle lapsesta saakka tosi tärkeitä ja halusin liikkua porukassa ja harrastin esimerkiksi partiota. Vielä aikuisenakin ihmiset ovat minulle se polttoaine tekemiseen ja jaksamiseen, ja lienee minussa vähän keittiöpsykologin vikaakin. Toiset ihmiset kuormittuvat ihmisten kanssa vuorovaikutustilanteissa, mutta minulla on toisinpäin: saan energiaa muista ihmisistä. Ikinä ei ole sellainen olo, etten haluaisi tavata kollegoja tai asiakkaita, vaikka olisi vaikeitakin aiheita käsiteltävänä.

Olen kotoisin Keski-Pohjanmaalta Kannuksesta, rautatien varrelta. Kannuksen lukiossa meillä oli Kalevi-niminen matematiikan opettaja, jolla on jonkinlainen osa siihen, että hain TKK:lle (Teknilliseen korkeakouluun) opiskelemaan. Hän ripusti luokan seinälle Hesarista leikattuja Nokian rekrytointi-ilmoituksia matkapuhelinbuumin aikaan ja vannoi, että jos menette opiskelemaan sähkötekniikkaa, teillä on varma työpaikka. Minä sitten hain ja pääsinkin sähkötekniikkaan, mutta inttivuonna aloin miettiä, että oikeastaan minua kiinnostaa liikenne ja liikkuminen. Siksi vaihdoin ympäristö- ja yhdyskuntatekniikan puolelle ja sillä tiellä ollaan.

Asumme vaimoni kanssa Siuntiossa pienellä tilalla, ja meillä on tallissa muutama islanninhevonen. Vaimo ratsastaa ja kilpailee – minä olen lähinnä tallirenki. Ei tästä tilasta elantoa saa, vaan maalla asuminen on enemmänkin rakkaudesta lajiin. ”

Ei valmiita vastauksia vaan kuuntelemista ja vuorovaikutusta

”Pääsin sattumalta jo aika nuorena esihenkilöksi, eikä tehtävä niin sanotusti suoraan pystymetsästä ollut helppo. Näin jälkikäteen ajattelen, että se oli kyllä pieni onnenpotku. Uusi rooli pakotti luomaan johtajaidentiteetin, joka ei pohjautunut pomottamiseen – olihan tiimini alaiset reippaasti vanhempia, kokeneempia, jopa alansa guruja. Omaksuin palvelevan, mahdollistavan ja valmentavan johtamisen tavan. Siinä pestissä myös huomasin, että olen ihmisten johtaja – en niinkään projektien, asioiden ja numeroiden.

Valtaosassa suomalaisista yrityksistä johtaminen käytännössä pohjautuu edelleen aika vahvasti teollisen kauden johtamisoppeihin ja rakenteisiin: kontrolliin, hierarkiaan tavoitteiden valuttamiseen yläpuolelta. Tämä on kuitenkin muuttumassa yhä enemmän itseohjautuvampaan ja luottamukseen perustuvaan johtamiskulttuuriin   itse ainakin ajattelen, että viisaus asuu joukoissa joilla on oikea tieto päätösten tekemiseksi käytettävissä eikä yhdessä johtajassa. Minulle johtaminen on enemmän mahdollistamista ja kuuntelemista kuin valmiiden vastausten antamista. Ylipäänsä ajattelen, että ihminen on aina lähtökohtaisesti luottamuksen arvoinen.

Jos jonkun vinkin esihenkilöille haluaisin antaa, kannustaisin jokaista tutkimaan ja kehittämään itseään, esimerkiksi lukemalla, itsereflektiolla tai vaikkapa hankkimalla mentorin. Työkaluja ja keinoja on rajattomasti. Pitää olla kiinnostunut kehittämään itseään johtajana ja ennen kaikkea olemaan valmis uudistumaan muuttamalla omia aiempia käsityksiä ja näkemyksiä.

Vapautta ja vastuuta – mutta myös tukea ja yhteisiä pelisääntöjä

”Meidän porukka arvostaa Swecon liiketoimintamallia, jossa liiketoiminnallinen valta ja vastuu on viety kaikille organisaatiotasoille, lähelle asiakasta. Ihmiset kokevat, että heidän on aidosti hyvä olla töissä, kun projekteissa ja omassa työssään saa vastuuta, oman kantokyvyn mukaan. Uskon, että ihminen on luovimmillaan, kun pääsee itse vaikuttamaan miten, missä ja kuinka tekee projektia ja asiakkaalle parasta mahdollista lopputulosta. Esihenkilöiltä saa puolestaan tukea, sparrausta oikeasta suunnasta ja yhteisiä toimintamalleja, jotka auttavat itsenäisessä asiantuntijatyössä.

Sweco on kasvanut Suomessa vahvasti yrityskauppojen kautta ja tällöin yrityskulttuuri rakentuu peruslähtökohdiltaan samankaltaisten, mutta kuitenkin erilaisten kulttuurien sulautumisesta. Kun toissa vuonna saimme yrityskaupan myötä 270 uutta kollegaa infratoimialalle, halusimme pitää molempien kulttuurien hyvistä puolista kiinni. Määritimme koko infratoimialan henkilöstön kanssa yhteisen suunnan tavoitekulttuurille. Millaisessa työpaikassa viihdymme, haluamme työskennellä, millaista toimintaa ja johtamista arvostamme. Mielestäni jengi arvosti osallistavia keskusteluita ja oivalluksia, joita saimme yhdessä ja se näkyy nyt meillä arjessa.”

 

Laita itsesi likoon

”Minusta on tosi tärkeää, että johto ja esihenkilöt ovat oikeasti läsnä ihmisten arjessa, kollegoina. Näen johtamisen mahdollistamisena ja valmentamisena – vaikutetaan omaan tai toisten ajatteluun niin, että asioita tehdään eri tavalla, paremmin, tehokkaammin, helpommin kuin ne olisi tehty ilman johtamista.  Johtajan on myös laitettava itsensä likoon ja oltava aito ja empaattinen. Tämä ei ole kaikille helppoa, tittelin, aseman tai vaikkapa numeroiden taakse piiloutuminen on monesti helpompaa.

Meillä kaikilla on hyviä ja huonoja päiviä ja jokaisella elämäntilanteet vaihtelevat. Myös minä nukun välillä huonosti, koen riittämättömyyden ja joskus hetkittäin myös tarpeettomuuden tunnetta. Omalla esimerkilläni kannustan muitakin puhumaan tunteista. Kun olen puhunut omista fiiliksistäni avoimemmin, on syntynyt keskustelua: moni muukin tuntee samoin. Se on tehtäväni johtajana: altistaa itseäni muiden fiiliksille ja vaikka kritiikillekin. Sitä kautta syntyy luottamusta.

Mielestäni on tosi tärkeää uskaltaa olla väärässä, muuttaa omaa toimintaa ja tehdä tarvittaessa uusia päätöksiä. Perinteisesti ajatellaan, että kun on johtaja, tietää kaikki oikeat vastaukset. Itse olen ymmärtänyt, että saan ja voin olla useinkin väärässä, enkä tiedä lähellekään kaikkea, vaan parhaat päätökset ja niihin sitoutuminen syntyy, kun asioita pohditaan porukalla ja kaikki tulevat kuulluksi. Erilaiset näkökulmat ja toisten haastaminenkin sopivalla tavalla tekee meistä vahvempia ja parempia.

Haluan sydämestäni kiittää swecolaisia aktiivisesta ja ennakkoluulottomasta suhtautumisesta asioihin. Koronapandemiankin aikana olemme pärjänneet paremmin kuin hyvin. Jengi aidosti välittää toisistaan ja se näkyy myös henkilöstökyselyn tuloksissa. Pitää nostaa myös hattua siitä, että johtoa uskalletaan haastaa: palautetta ja tosi hyviä tiukkoja kysymyksiä tulee, mutta myös ratkaisuehdotuksia. Mielestäni se kertoo siitä, että porukka välittää työpaikastaan ja toisistaan. Mulle se on kaikista tärkein viesti.”

Kiinnostaako työskentely Swecolla? Katso avoimet työpaikkamme!

 

Tutustu myös muihin Parastaikaa Swecolla juttuihin!

Oletko kiinnostunut työskentelemään Swecolla?

Ole meihin yhteydessä!
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.