Vihreä siirtymä rakennusautomaation suunnittelun silmin – ryhmäpäällikkö Sanni Siltala kertoo, missä mennään
Sweco on vihreän siirtymän edelläkävijä ja sen työntekijät, kuten Sanni Siltala, Rakennusautomaatioryhmän ryhmäpäällikkö, ovat keskeisessä asemassa tämän kehityksen vauhdittamisessa. Rakennusautomaation suunnittelu ja toteutus ovat merkittävä kestävämmän tulevaisuuden ajuri.
Vihreä siirtymä – paljon puhetta, tekoja kaivataan lisää
Sanni on tehnyt työuransa aikana huomattavan paljon selvityksiä energiatehokkuuden parantamiseen esim. energiakatselmusten muodossa. Näiden myötä hänelle on tullut hyvin selväksi, miten pienilläkin asioilla säästää energiaa ja rahaa.
”Uraa aloittavalle energiakatselmointien tekeminen kasvatti ymmärrystä kokonaiskuvasta – miten energia liittyy talotekniikan kokonaisuuteen, ja miten automatiikalla vaikutetaan energiakulutukseen”, Sanni kertoo ajasta, jolloin jo sähkötekniikan taitajana perehtyi energiapuoleen.
Vaikka kiinnostus ja yleinen tietoisuus energiakulutuksesta on kasvanut, moni asia vielä haastaa edistyksessä.
”Asiakkaiden kiinnostus on ehdottomasti kasvanut. Tässä koko talotekniikan yhtälössä meitä kaikkia haastaa sen ymmärtäminen, missä kohdassa näihin asioihin vaikutetaan, ja missä kohtaa on tehtävä ratkaisevia päätöksiä”, Sanni kertoo.
”Tässä meidän on pystyttävä auttamaan asiakkaitamme ja muita sidosryhmiä”, Sanni vielä lisää.
Suunnittelijat paljon vartijana
Suunnittelun näkökulmasta osaaminen ja aktiivisuus on vielä pienen ryhmän käsissä.
”Suunnittelun on pystyttävä tuomaan tarvittava tieto skenaarioista sekä asiakkaan vaatimuksista ja tavoitteista. Ja suunnittelusta yhä edelleen toteuttajalle, valvontaan ja sitten vielä loppukäyttäjällekin. Ketju on pitkä, eikä vielä katkeamaton”, Sanni kertoo omasta kokemuksestaan, ja vielä jatkaa: ”Asiat saattavat jäädä käytännössä usein puolitiehen.”
”Energiatehokkaita ratkaisuja on turha suunnitella ja tehdä, jos suunnitelmien mukaisuutta ei valvota toteutuksessa.”
”Valvontaan olisi tärkeä kiinnittää useammin huomiota. Eräässäkin kohteessa toteutusvaiheessa jätettiin pois suunnitellut energiamittarit suunnittelijalta kysymättä. Kun suunniteltuja energiamittareita ei tullutkaan, siinä on hyvin vaikea todentaa, toteutuuko energiatehokkuudelle asetetut tavoitteet”, Sanni kertoo konkreettisen esimerkin.
Myös suunnittelijoiden on oltava aktiivisia.
”Meidän on kommunikoitava muiden sidosryhmien, kuten rakennuttajien ja urakoitsijoiden, kanssa varmistaaksemme suunniteltujen vihreiden ratkaisujen toteutuminen käytännössä. Meidän on myös ymmärrettävä rakennusten kokonaisvaltainen toiminta, vaikka suunnittelisimme vain jotain osa-aluetta”, Sanni toteaa.
Miltä näyttää tulevaisuus uranäkökulmasta?
Vihreän siirtymän myötä talotekniikan ja rakennusautomaation osaajien työmahdollisuudet lisääntyvät ja urakehitys monipuolistuu. Asiakkaiden kiinnostus energiatehokkaisiin ratkaisuihin ja ympäristöystävälliseen rakentamiseen kasvaa jatkuvasti, mikä avaa uusia mahdollisuuksia suunnittelijoille.
”Odotan, että tilaajat yhä useammin vaatisivat hankkeissa enemmän.”
”Kehitys on tasaista – tulee esimerkiksi uusia laitteita sekä langattomuutta ja laitteista luettavan tiedon määrä kasvaa. Yhä kuitenkin odotan vielä hyppäystä seuraavalle tasolle”, Sanni kertoo.
”Emme ole vielä maailmassa, jossa laajemmin kohteissa huomioitaisiin vaikkapa kysynnän joustot ohjauksissa. Kyllä meillä suunnittelijoilla riittää vielä paljon työsarkaa”, Sanni vielä jatkaa.
Oman työnsä ja uransa Sanni näkee myös yhä jatkossa kehittyvän.
”Vaikka roolini ovat vuosien varrella muuttuneet, haluan pysyä jatkossakin tiukasti kiinni tekniikassa”, Sanni sanoo.
”Itseäni kiinnostaa myös valvontaan liittyvä työ. Haluan varmistaa, että tehdyt suunnitelmat saadaan toteutettua. Toisaalta myös energiamarkkinan yhdistyminen rakennusten käyttöön on kiehtovaa aluetta. Kiinnostavia mahdollisuuksia on paljon”, Sanni pohtii omaa uraansa.
Kuka Sanni Siltala?
Diplomi-insinööri Sanni on toisen Rakennusautomaatioryhmämme vetäjä.
Vuonna 2007 Swecolla kesätöissä aloittanut Sanni on tarttunut aktiivisesti tarjoutuneisiin työtilaisuuksiin.
Nykyisessä roolissaan hän pitää siitä, että pystyy vaikuttamaan siihen, miten suunnittelua tehdään.
Sannin vinkki ajoittain vauhdikkaaseenkin työhön on: ”Kysy, jos et tiedä. Pääset helpommalla.”
Vihreä siirtymä tarjoaa useita vaihtoehtoisia urapolkuja talotekniikan ja rakennusautomaation osaajille. Niin uraansa aloittaville kuin kokeneemmillekin.
Voit käydä totutustumassa sinua kiinnostaviin Swecon vihreän siirtymän avoimiin tehtäviin täällä.
Innostaisiko sinua työskennellä vihreän siirtymän parissa?
Käy katsomassa tarkemmin, millaisia työtilaisuuksia Swecolla on juuri nyt tarjolla.