Ympäristön huomioiminen suunnittelussa voi vaikuttaa positiivisesti hankkeen taloudellisuuteen
Vihreä siirtymä näkyy jo suunnittelussa ja rakennusteollisuudessa.
Suunnittelussa ympäristön huomioiminen ei kuitenkaan ole vielä prioriteetti…
Ympäristöluokitusjärjestelmät, kuten BREEAM, LEED, WELL ja RTYL, tarjoavat keinoja arvioida rakennusten ja hankkeiden kestävyyttä ja ympäristöystävällisyyttä. Ne asettavat selkeät vaatimukset ja tarjoavat puitteet kestävän suunnittelun ja rakentamisen tukemiseksi.
”Sertifikaatit edistävät kestävää kehitystä ja ohjaavat kohti ympäristöystävällisempää rakentamista”, toteaa ympäristöasiantuntijamme Marianna Hilakari.
Haasteena on sertifikaattien priorisointi hankkeissa. Ajoittain arvioitsijan työtä, kun sertifikaatin osalta pitäisi edetä mutta osapuolilla on muita tehtäviä ja hankkeita, mitkä menevät heillä sertifikaatin edelle”, Marianna ilmaisee huolensa.
Ja lisää: ”Sertifikaattien hakemista ei aina myöskään ennakoida riittävästi. Usein myös aikataululliset ja taloudelliset tavoitteet ovat suunnittelussa ja rakennushankkeissa korkeammin priorisoituja.”
…mutta se voisi hyvin olla
BREAAM-sertifikaatin positiivinen vaikutus rakennushankkeen taloudelliseen puoleen näkyy usein pitkällä aikavälillä. Kun puhutaan sertifikaatin vaatimusten toteuttamisen kustannuksista, on tärkeää ymmärtää, että BREEAM-sertifikaatti tarkastelee rakennuksen koko elinkaarta.
”Vaikka tietyt vaatimukset saattavat aiheuttaa aluksi lisäkustannuksia, ne voivat tuoda säästöjä ja muita taloudellisia hyötyjä pitkällä tähtäimellä.”
”BREEAM-sertifikaatissa on vaatimuskokonaisuus, jossa tehdään koko rakennukselle varhaisessa vaiheessa elinkaarikustannusanalyysi sekä komponenttitason kustannusanalyysi, joissa voidaan vertailla materiaalien ja talotekniikan elinkaarikustannuksia”, Marianna kertoo.
Ja vielä lisää: ”Tämä auttaa suunnittelijoita sekä rakennuttajia tekemään taloudellisesti kestäviä päätöksiä ja valintoja rakennushankkeen eri vaiheissa, jolloin tuodaan lisäarvoa niin rakennuttajille kuin loppukäyttäjillekin – vähennetään esimerkiksi energiankulutusta ja ylläpitokustannuksia sekä parannetaan rakennuksen käyttäjien kokonaishyvinvointia.”
Kaikkien on osallistuttava
Ympäristöasioiden huomioimisen on tulevaisuudessa oltava yhä keskeisemmässä osassa suunnittelussa ja rakentamisessa.
”Jokainen alalla työskentelevä voi omalla panoksellaan edistää ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä – tämä ei ole vain tiettyjen asiantuntijoiden vastuulla.”
”Tavoitteena tulisi olla ympäristönäkökulman integroituminen osaksi suunnittelua siten, että energiatehokkuus ja luonnonvarojen säilyttäminen ovat automaattisesti mukana eri suunnittelualojen työssä”, Marianna sanoo.
”Rakentamisen ympäristövaikutusten minimointi tulee vahvemmin osaksi suunnittelua ja hankkeiden toteutusta.”
”Uskon, että kiinnostus ympäristöluokitusten käyttöön eri rakennustyypeissä tulee lisääntymään. Hankkeissa pyritään sertifikaattien perusvaatimusten lisäksi myös entistä enemmän innovatiivisiin ratkaisuihin ja lisäarvon tuottamiseen ympäristön kannalta”, Marianna toteaa.
Kuka Marianna Hilakari?
Marianna valmistui Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2019, perehtyen energia- ja ympäristötekniikkaan. Vaikka alan koulutus vielä tuolloin haki muotoaan, Marianna tunsi sen vetovoiman ja halusi työssään omistautua ympäristöalan haasteiden ratkaisemiselle.
Jo ensimmäisistä työvuosistaan lähtien Marianna on työskennellyt ympäristösertifikaattien parissa.
”Työtä oppi tekemällä, kuten niin monesti on”, Marianna toteaa opiskelun jälkeisistä ensimmäisistä työvuosista.
Tänään Marianna on sekä BREEAM- että LEED-sertifikaatteihin pätevöitynyt arvioitsija ja WELL-sertifioinneissa avustava asiantuntija.
”Sweco on mahdollistanut kattavasti kouluttautumiseni eri ympäristöluokitusjärjestelmiin. Oma osaamiseni on laajentunut ja työnkuvani monipuolistunut. Sen myötä olen päässyt mitä erilaisempiin hankkeisiin mukaan”
Brittien kehittämä BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) on yksi maailman johtavista rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmistä. Se arvioi rakennusten kestävyyttä ja ympäristövaikutuksia eri osa-alueilla, kuten energiatehokkuudessa, materiaalivalinnoissa, vedenkulutuksessa, jätehuollossa ja ympäristön laadussa. BREAAM-sertifikaatti osoittaa, että rakennus täyttää tietyt ympäristöystävällisyyteen liittyvät standardit, ja on suunniteltu, rakennettu ja ylläpidetty kestävällä tavalla.
Yhdysvaltalainen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on toinen johtavista rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmistä maailmassa. Se arvioi rakennusten ympäristösuoritusta ja kestävyyttä energiatehokkuudessa, vesikäytössä, materiaalivalinnoissa, sisäympäristön laadussa ja ympäristövaikutusten vähentämisessä. LEED-sertifikaatti osoittaa, että rakennus täyttää tietyt kestävyyteen ja ympäristöystävällisyyteen liittyvät vaatimukset, ja on suunniteltu, rakennettu ja ylläpidetty ympäristön kannalta kestävällä tavalla.
WELL on yhdysvaltalaisen International WELL Building Instituten kehittämä sertifikaatti, joka keskittyy rakennusten ja sisätilojen suunnitteluun ja toteutukseen terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. WELL-sertifikaatti arvioi rakennusten vaikutuksia ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin muun muassa ilman laadun, veden laadun, valaistuksen, ääniympäristön, ravitsemuksen, liikkumisen edistämisen ja mielenterveyden näkökulmista. Se tarjoaa rakennuksille ja tiloille kattavan kehyksen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi ja varmistaa, että tilat tukevat käyttäjiensä terveyttä ja hyvinvointia.
RTYL-ympäristöluokitus (RTS) on tarkoitettu rakennushankkeiden tilaajille, jotka haluavat rakentaa ympäristövastuullisesti. Ympäristöluokitusjärjestelmä on kehitetty Suomen oloihin ja siinä huomioidaan suomalaiset olosuhteet, lainsäädäntö ja kiinteistökannan monipuolisuus. RTS-ympäristöluokitus pohjautuu eurooppalaisiin standardeihin (CEN TC 350 standardit) ja perustuu pääosin alan yhteisiin kansallisiin käytäntöihin, kuten Sisäilmastoluokitus, M1-emissioluokitus, rakennusten elinkaarimittarit, Kuivaketju10 malli ja Viherkerroin-menetelmä.
Innostaisiko sinua työskennellä vihreän siirtymän parissa?
Käy katsomassa tarkemmin, millaisia työtilaisuuksia Swecolla on juuri nyt tarjolla.