Teollisuuden vihreä siirtymä
Teollisuus kirittää vihreää siirtymää
Vihreä siirtymä vauhdittaa eri toimialojen nopeaa muutosta ja kirittää lukuisten hiilipäästöjä vähentävien innovaatioiden käyttöönottoa. Teollisuudella on keskeinen rooli vihreässä siirtymässä ja päästöjen vähentämisessä, sillä sen osuus maailman CO2-päästöistä on 25–30 prosenttia.
Swecon uudessa Urban Insight -raportissa ”Teollisuus kirittää vihreää siirtymää – Tavoitteena vastuullinen ja resilientti teollisuus” sukellamme syvälle vihreän siirtymän kärjessä oleviin teollisuuden aloihin ja esittelemme uusimpia teknologioita sekä mahdollisia uusia riskejä ja ristiriitoja, joita teollisuusyritysten ja päätöksentekijöiden on otettava huomioon vihreää siirtymää edistettäessä.
Tavoitteena vastuullinen ja resilientti teollisuus
Tavoitteena vastuullinen ja resilientti teollisuus
Viime vuosikymmenen aikana teollisuudesta on tullut yksi keskeisiä vaikuttajia vihreän siirtymän vauhdittamisessa. Yhteiskunnan eri sektoreilla on kilpailu kohti nettonolla-tavoitetta, eikä kukaan halua jäädä jälkeen, eivät yritykset eivätkä valtiot.
On useita syitä, miksi tämä muutos tapahtuu juuri nyt. Korkeammat päästöhinnat päästökaupassa, uudet investoinnit, uudet säännökset ja vihreiden tuotteiden kysynnän kasvu loppuasiakkaiden keskuudessa, etenkin terästeollisuudessa, ovat joitakin näistä syistä.

”Tarvitsemme sääntely-ympäristön, jonka avulla voimme nopeasti vauhdittaa siirtymistä puhtaaseen energiaan. EU:n nettonollateollisuutta koskeva säädös on juuri sitä, mitä tarvitaan”, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi säädöksen esittelyn yhteydessä maaliskuussa 2023.
Vahvempi teollisuus ja kestävämpi yhteiskunta vihreän siirtymän strategioilla
Meillä on todellakin kiire, jotta saisimme maapallon lämpenemisen pysäytettyä. Vihreässä siirtymässä voi kuitenkin olla myös riskejä ja ristiriitoja kestävyyden ja vastuullisuuden eri näkökulmista. Kun asiat on tehtävä nopeasti, myös liian nopean etenemisen aiheuttamat riskit kasvavat. Haasteena on, että kaikkia vihreän siirtymän vaikutuksia ei välttämättä huomata ottaa tarkasteluun.
”Teollisuus kirittää vihreää siirtymää” -raportissamme nostamme esiin teollisuuden vihreän siirtymän ajureita ja esittelemme eri toimialoja, joilla siirtymä on jo edennyt. Lisäksi kerromme erilaisista teknologisista kehityskuluista, jotka tukevat teollisuuden vihreää siirtymää, kuten energiamurros ja kiertotalouden prosessit.
Muistutamme myös mahdollisista uusista riskeistä ympäristölle ja yhteiskunnalle, mitä teollisuuden vihreä siirtymä voi aiheuttaa, jos uusia prosesseja ja innovaatioita edistetään tarkastelematta kokonaisvaikutuksia.
Olennaista on kuitenkin muistaa, että vihreä siirtymä vahvistaa teollisuuden resilienssiä ja vastuullisuutta sekä yhteiskunnan kestävyyttä ja huoltovarmuutta.
Swecon raportti käsittelee seuraavia aiheita ja toimenpiteitä:
- Sääntely ja pääoma loksahtavat paikoilleen – mutta riittääkö se?
- Terästeollisuus kärjessä, sementtiteollisuus kakkosena
- CCS / CCU – täydentävä ja välttämätön ratkaisu
- Sähköistymisen vallankumous uusiutuvien energialähteiden, vedyn ja akkujen vauhdittamana
- Resurssitehokkuus ja teolliset kiertoprosessit
- Teollinen symbioosi ja uudet liiketoimintamallit

Teknologiset ratkaisut hiilineutraalimman tulevaisuuden ja teollisuuden tukena
Teollisuustuotteiden kysynnän odotetaan kasvavan merkittävästi seuraavien kolmen vuosikymmenen aikana – teräksen 30 %, sementin ja ammoniakin 40 % ja alumiinin 80 %. Näiden raaka-aineiden kysyntää ja tarvetta on vaikea vähentää, joten kyseisten teollisuusalan yritysten on nyt täytettävä tämä kysyntä kestävällä tavalla.
Teknologinen kehitys ja uudet päästöjä vähentävät teknologiat otetaan teollisuudessa nopeasti käyttöön ympäri maailmaa. Yhteiskunnan sähköistyminen, kiertotalous, uusiutuvan energian ratkaisut, akut, vety, hiilidioksidin talteenotto ja varastointi, energian varastointi, power-to-x, sähköpolttoaineet, älykäs valmistus antureiden avulla, verkkoon liitetyt koneet ja laitteet, tekoäly ja data-analyysi… Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä kehityssuunnista sekä uusista ja lupaavista teknologioista ja ratkaisuista, jotka voivat auttaa meitä kohti fossiilittomampaa tulevaisuutta.
Me Swecolla haluamme tarjota tietoa ja strategista tukea kaikkiin olennaisiin tekijöihin sujuvan vihreän siirtymän mahdollistamiseksi. Olemme apunasi tavoiteristiriitojen ratkaisemisessa, vaikutusanalyysien tekemisessä sekä keskustelun edistämisessä lupaprosessien tehostamiseksi ja nopeuttamiseksi.
Teollisuusalan toimijat ovat yhteiskunnallisia vaikuttajia – mihin haasteisiin ja riskeihin niiden tulee varautua?
”Teollisuus kirittää vihreää siirtymää” -raportti on osa Urban Insight -julkaisusarjaa, jossa pureudutaan yhteiskunnan kantokykyä ja resilienssiä kehittäviin toimiin.
”Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on vihreän siirtymän sydän, mutta sydän ei toimi ilman muuta kehoa. Siirtymässä on myös edistettävä luonnon monimuotoisuutta sekä vahvistettava paikallisyhteisöjen vaikutusmahdollisuuksia. Ilman näiden huomioimista siirtymä ei ole vihreä tai oikeudenmukainen, tai se ei edes toteudu. Vihertyvien teollisuudenalojen haasteena on siis sen ymmärtäminen, että ne ovat yhteiskunnallisia vaikuttajia ja kehittäjiä ja niiden on omaksuttava tämä rooli, aivan niin kuin kiinteistökehittäjät ja rakennuttajat tekivät ymmärrettyään, että ne kehittävät kaupunkeja eivätkä vain rakennuksia. Tämänkaltaisia muutoksia tapahtuu nyt teollisuudessa”, sanoo Andreas Gyllenhammar, Swecon vastuullisuusjohtaja.
Raportissa käsitellään teollisuuden vihreää siirtymää, alkaen lainsäädännön ja taloudellisten kannustimien roolista, jotka ohjaavat teollisuuden kehitystä kohti vähäpäästöisempää toimintaa ja kohti nettonollapäästöjä. Esittelemme teknologisia ratkaisuja, jotka tukevat kestävää kehitystä, sekä käsittelemme vihreään siirtymään liittyviä haasteita ja uusia riskejä.