Maailman parhaat BIM-projektit on valittu. Tietomallintamisen huipputalon Swecon kohde Kainuun Uusi sairaala sai kunniamaininnan Tekla Global BIM Awardsissa

/siteassets/uutiset-2018/teklabimawards_770_380.jpg

Maailman parhaat BIM-projektit on valittu. Tietomallintamisen huipputalon Swecon kohde Kainuun Uusi sairaala sai kunniamaininnan Tekla Global BIM Awardsissa

20 syyskuuta 2018
Kainuun uusi sairaala on saanut kunniamaininnan Tekla Global BIM Awards-kilpailussa, jonka voittajat julkistettiin Kaliforniassa. Kohde palkittiin jo kesäkuussa Suomen ja Baltian parhaana tietomallihankkeena. Sweco on ollut mukana niin kohteen suunnittelussa kuin suunnittelun ohjauksessakin ja vastasi monipuolisesta tietomallikoordinoinnista.

Trimble on julkistanut Tekla Global Building Information Modeling (BIM) Awards -kilpailun voittajat. Joka toinen vuosi järjestettävässä kilpailussa palkitaan maailman vaikuttavimmat tietomallipohjaiset rakennushankkeet. Tänä vuonna kiinnitettiin erityistä huomiota yhteistyöhön, toteutukseen, innovatiivisuuteen ja rakennettavuuteen.

Sweco on tietomallintamisen huippuosaaja. Siitä kertovat useat Swecon ehdokkaat kilpailussa, jossa Kainuun sairaala sai kunniamaininnan. Hankkeessa käytettiin tietomallia erittäin monipuolisesti niin eri osapuolten yhteistyössä kuin innovatiivisissa ratkaisuissakin. Kunniamaininta otettiin Swecolla iloisesti vastaan.

”Olemme todella ylpeitä tästä kansainvälisestä huomiosta ja kunniamaininnasta. Onnistuimme kohteen tarkassa tietomallissa ja suunnittelualojen yhteistyössä erinomaisesti. Koko allianssi on tehnyt merkittävää työtä mallin hyödyntämisessä hankkeen aikana ja tämä on siitä upea tunnustus”, kertoo hankkeen tietomallikoordinaattori Heikki Mäenpää Swecolta.

Sweco on myös hyödyntänyt älykästä teknologiaa ja visualisointia käyttäjälähtöisessä suunnittelussaan. Sairaala suunniteltiin käyttäjien toiveet ja tekniset vaatimukset huomioiden. Käyttäjälähtöisessä suunnittelussa keskeisenä työkaluna Sweco hyödynsi omaa virtuaalitilaa Cavea, jossa liikutaan lähes luonnollisen kokoisessa kolmiulotteisessa ympäristössä.

Kainuun sairaala on Suomen ensimmäinen allianssimallilla toteutettu sairaalahanke. Sweco on ollut hankkeessa monialaisesti mukana niin suunnittelussa kuin suunnittelun ohjauksessakin. Projektissa ovat mukana Kainua-allianssi, johon kuuluu projektin tilaaja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, pääurakoitsija Skanska, rakenne-, talotekniikka- ja arkkitehtisuunnittelusta sekä käyttäjälähtöisestä suunnittelusta ja logistiikan asiantuntemuksesta vastaava Sweco sekä talotekniikkaurakoitsija Caverion.

Vuonna 1999 aloitettu kilpailu on tarkoitettu projekteille, jotka laajentavat rakennesuunnittelun ja rakennustietojen mallinnuksen käyttöalueita innovatiivisella tavalla.  Kilpailuun osallistui yli 140 projektia, mukaan lukien Teklan alueellisten BIM Awards -kilpailujen voittajat 36 maasta. Voittajat valitsi alan asiantuntijoista koostuva raati, jossa olivat mukana Christian Jahn, Elbert O. Speidel, Marina Korol, Craig Garrett ja Jari Heino.

Lisätietoja Tekla Global BIM Awards -kilpailusta, siihen osallistuneista projekteista sekä voittajista on osoitteessa https://www.tekla.com/bim-awards/winners