Swecon suunnittelema Kainuun sairaala on voittanut tietomallinnuksen Tekla BIM Awards -kilpailun

/siteassets/uutiset-2018/tekla_bim_awards_voitto_kainua_770_380.jpg

Swecon suunnittelema Kainuun sairaala on voittanut tietomallinnuksen Tekla BIM Awards -kilpailun

15 kesäkuuta 2018
Kainuun sairaala on valittu Suomen ja Baltian parhaaksi tietomallihankkeeksi Tekla BIM Awards -kilpailussa. Tänään 15.6. vietetään myös Kainuun sairaalan harjannostajaisia. Sweco on mukana hankkeessa monialaisesti niin suunnittelussa kuin suunnittelun ohjauksessakin ja on vastannut myös kohteen tietomallikoordinoinnista. Projektin osapuolten tietomallipohjainen yhteistyö on ollut kattavaa rakennushankkeen alusta lähtien.

Tuomareiden arvosteluperusteiden mukaan kohteessa on käytetty tietomallia monipuolisesti niin eri osapuolten yhteistyössä kuin innovatiivisissa ratkaisuissakin. Suunnittelun lisäksi tietomalleja on hyödynnetty myös työmaalla ja tuotantoketjussa. Älykästä teknologiaa ja visualisointia on hyödynnetty hyvin käyttäjälähtöisessä suunnittelussa. “Kainuun Uusi Sairaala -projekti antoi parhaan kuvan tehokkaasta BIM-yhteistyöstä”, totesi tuomariston puheenjohtaja Olli Seppänen projektista.

”Lähdimme alusta asti tekemään kattavaa tietomallia kohteesta niin, että mallia voi täysimääräisesti hyödyntää kaikissa projektin eri vaiheissa ja mallinnettu tieto on luotettavaa ja ristiriidatonta päätöksenteon perustaksi. Allianssin suunnittelualojen vahvalla yhteistyöllä malleista saatiin mahdollisimman tarkat ja reaaliaikaiset. Lisäksi oli upeaa päästä suunnittelemaan käyttäjien toiveet ja tekniset vaatimukset täyttävää sairaalaa. Käyttäjälähtöisessä suunnittelussa keskeisenä työkaluna käytimme Swecon virtuaalitilaa, jossa liikutaan lähes luonnollisen kokoisessa kolmiulotteisessa ympäristössä. Olemme tosi iloisia voitosta ja kiitokset kuuluvat koko suunnittelutiimille sekä Kainua-allianssille”, kertovat rakennemallin tietomallivastaavat Eemeli Tikkanen ja Miika Juntunen Swecolta.

”Omat haasteensa hankkeelle toivat vaiheittain tarkentuva suunnittelutieto sekä tietomallin hyödyntäminen jo kustannusarviointivaiheessa, jonka aikana on tärkeää saada selville määrät ja massat mallista. Kun mallia tarkastellaan eri suunnittelualojen välillä, tietomallissa olevat tiedot on oltava erittäin tarkkoja. Tässä onnistuimme erinomaisesti. Koko allianssi on tehnyt merkittävää työtä mallin hyödyntämisessä yhä jatkuvan hankkeen aikana”, kertoo hankkeessa tietomallikoordinaattorina toimiva Swecon Heikki Mäenpää.

Myös Kainua-allianssi on iloinen voitosta. ”BIM-kisan voitto on alan arvostettu tunnustus, josta olemme syystä ylpeitä. Olemme pyrkineet maksimoimaan mallin käyttöä monin eri tavoin. Mallintaminen ei ole vain erillinen tehtävä, vaan olennainen osa hankkeen toteutusta”, toteaa Kainua-allianssin projektijohtaja Kimmo Ahonen.

Kainuun sairaala on Suomen ensimmäinen allianssimallilla toteutettu sairaalahanke. Sweco on ollut hankkeessa monialaisesti mukana niin suunnittelussa kuin suunnittelun ohjauksessakin. Projektin kilpailuun ilmoitti Kainua-allianssi, johon kuuluu projektin tilaaja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, pääurakoitsija Skanska, rakenne-, talotekniikka- ja arkkitehtisuunnittelusta sekä käyttäjälähtöisestä suunnittelusta ja logistiikan asiantuntemuksesta vastaava Sweco sekä talotekniikkaurakoitsija Caverion.

Kilpailun voittaja osallistuu myös kansainväliseen Tekla Global BIM Awards -kilpailuun vuonna 2018.

Tekla BIM -Awards -kilpailussa oli ehdolla muitakin Swecon hankkeita, muun muassa Helsingin Olympiastadion ja Länsisalmen maisemaportaali. Länsisalmen Maisemaportaali -projektille annettiin kunniamaininta, sillä tietomallilla on projektissa tärkeä rooli monimutkaisen toimitusketjun hallinnassa sekä rakenneosien valmistuksessa. Tuomaristo kuvaili projektin olevan ”tarina, jossa tietomallinnuksen avulla ja tuotanto haasteena, on toteutettu näyttävä maisemaportaali”.