Ranuan LEED-sertifioitu hyvinvointikeskus edistää terveyttä myös luonnon voimalla

/siteassets/uutiset-2019/ranuan-hyvinvointikeskus-nakyma-senioripihalle-kuva-sipark-oy_770x380.jpg

Ranuan LEED-sertifioitu hyvinvointikeskus edistää terveyttä myös luonnon voimalla

14 marraskuuta 2019
Ranualaiset ovat nauttineet pian vuoden ajan uuden hyvinvointikeskuksen terveellisistä ja turvallisista tiloista. Swecon suunnittelijat vastasivat LEED Gold -ympäristösertikaatin saavuttaneen kohteen LVI-, sähkö-, tele- ja turvasuunnittelusta.

Ranuan hyvinvointikeskuksen erityispiirteenä on vain 2000 neliön koko. Kompakteihin tiloihin mahtuvat kaikki nykyaikaisen terveyskeskuksen palvelut laboratorioista vuodeosastoon ja röntgenhuoneisiin. Onnistunut lopputulos saavutti LEED-ympäristösertifioinnin Gold-tason, vaikka noin 7,9 miljoonaa euroa kustantanut hanke valmistui alle budjetin.

”Ranuan hyvinvointikeskus saavutti sertifioinnissa Gold-tason v4 Healthcare -järjestelmällä, mikä on poikkeuksellinen saavutus ainakin Suomessa”, kertoo Swecon LVI-suunnittelun projektipäällikkö Nina Komu. Käytössä ollut v4-luokitus on haastavampi kuin aikaisemmat versiot. ”Myös terveydenhuollon rakennusten luokitusjärjestelmä on toistaiseksi harvinaisuus.”

Asiakkaiden turvallisuus etusijalla

Terveydenhoitotilojen suunnittelu vaatii aina puhtaus- ja hygienialuokitusten tuntemusta, mutta suunnittelijat halusivat panostaa myös käyttäjien hyvinvointiin. Ilmanvaihdon suunnittelussa saavutettiin keskimääräistä korkeampi S2-sisäilmaluokitus.

”Yhden ilmanvaihtokoneen sijaan jokaisella vyöhykkeellä on oma koneensa, jolloin esimerkiksi vuodeosaston olosuhteita on helppo muuttaa tarvittaessa”, Komu kertoo. Huomioon otettiin myös eri tilojen kohdepoisto sekä ali- ja ylipaineisuus. Jäähdytyslaitteiden kylmäaineina käytettiin vihreitä vaihtoehtoja.

Käyttäjät pääsivät vaikuttamaan suunnitteluvalintoihin, joissa korostui tasapaino turvallisuuden ja kestävyyden välillä. ”Laboratoriotiloihin valittiin hygieniasyistä kosketusvapaat hanat, mutta esimerkiksi keittiötiloissa keskityttiin vettä säästäviin laitteisiin ja vesikalusteisiin.”

Myös sähkö-, tele- ja turvasuunnittelussa korostettiin käyttäjien turvallisuutta. ”Hoitajakutsujärjestelmän lisäksi suunnittelimme kohteen rikos- ja palonilmoitinjärjestelmät sekä kamera- ja kulunvalvonnan sisä- ja ulkotiloihin”, kertoo Swecon sähkösuunnittelun projektipäällikkö Tapio Mehtälä.

Energiatehokas ja kestävä kokonaisuus

Suurimmat energiasäästöt saavutettiin energiatehokkaalla valaistuksella ja IV-koneilla.

”Valaistus on toteutettu kautta linjan LED-valaisimilla, jotka ovat yhteydessä valaistuksenohjausjärjestelmään”, Mehtälä toteaa. ”Valaistusta voidaan säätää joustavasti eri tiloissa, ja valaistus voidaan ohjelmoida kokonaan uudelleen tilan käyttötarpeiden muuttuessa.”

LEEDin ansiosta kohteeseen luotiin kattava sähkön mittarointisuunnitelma. ”Tavoitteena on todentaa sähkönkulutus eri tiloissa aina keittiöstä hammaslääkärin vastaanottoon”, Mehtälä kertoo. Sähköistyksen varmistuksessa on käytössä varavoimakone ja katkeamatonta sähkönsyöttöä varten UPS-järjestelmä. ”LEEDin ansiosta hyvinvointikeskuksen pihaan tehtiin myös kunnan toistaiseksi ainoa sähköauton latauspiste!”

Luonnonmukaisuudesta lisäpisteitä

Hyvinvointikeskus sai LEED-pisteitä muun muassa pyöräilymahdollisuuksista, ulko-oleskelupaikoista ja näkymistä. Suurten ikkunoiden ansiosta vuodepotilaatkin näkevät ulos aina läheiselle vesistölle asti. Vaikka pienellä paikkakunnalla on mahdotonta tarjota kattavia joukkoliikenteen palveluja, luonto- ja hyvinvointiarvot ovat Ranualla kohdallaan.

”Iso osa tontista voitiin jättää luonnontilaan, mikä on suurissa kaupungeissa äärettömän vaikeaa!” Komu sanoo. Hyvinvointikeskuksen vastaanottotilat ovat kahdessa kerroksessa, mutta vuodeosasto sijaitsee yksitasoisessa siivessä. ”Myös pitkäaikaispotilaat ja vanhukset pääsevät omatoimisesti jaloittelemaan oleskelualueille ja puutarhaan, josta löytyy penkkejä ja esteettömiä ulkoilureittejä.”

Hulevesien viivytys pystyttiin toteuttamaan tontilla luonnonmukaisella ratkaisulla. ”Muovisten kasettipatteristojen sijaan hulevesiä viivytetään kivimurskekentillä, jotka rakennettiin samalla alueella tehtyjen kaivantojen materiaaleista. Maa-aineksia ei tarvinnut kuljettaa paikasta toiseen”, Komu kertoo.

 

Kuva: Sipark Oy