Women in Tech Forum 2019: Swecon asiantuntijat herättävät keskustelua energian merkityksestä kestävässä kaupunkikehityksessä

/siteassets/uutiset-2019/sweco_wit_linkkipostaus_770x380.png

Women in Tech Forum 2019: Swecon asiantuntijat herättävät keskustelua energian merkityksestä kestävässä kaupunkikehityksessä

27 elokuuta 2019
Teknologiateollisuus ry:n järjestämässä Women in Tech Forumissa keskustellaan jälleen teknologia-alan tulevaisuudesta. Tämän vuoden teema on Impact Our Future. Sweco on yksi 11.10.2019 Finlandia-talolla järjestettävän tapahtuman yhteistyökumppaneista ja mukana innostamassa lisää naisia vaikuttamaan miesvaltaiselle teknologia-alalle.

Swecon asiantuntijat Niina LaasonenSanna-Maria Järvensivu ja Heini Jokinen herättävät tapahtumassa keskustelua energiamurroksesta ja kestävästä kaupunkikehityksestä. Workshopin aiheena on: Energiamurros – kestävän ja hiilineutraalin kaupungin ydin.

Ilmastonmuutoksesta energiamurrokseen

Emme voi pysäyttää ilmastonmuutosta, mutta voimme hidastaa sitä. Kasvavien kaupunkien suunnittelulla on entistä tärkeämpi rooli ilmastonmuutoksen vaikutusten torjunnassa, sillä kaupungistuminen on globaali megatrendi.

”Energian tuotanto, jakelu ja kulutus ovat murroksessa. Energiaa on tuotettava nykyistä enemmän uusiutuvilla energiamuodoilla ja tuotannon on oltava hiilineutraalia, hajautettua ja joustavaa. Energiatehokkuus on otettava huomioon, kun rakennamme tulevaisuuden kaupunkia. Pääsemme todella pitkälle energiamurroksessa, kun lisäksi saamme vielä sähköisen liikenteen osaksi asumista ja toimivia, turvallisia kaupunkeja”, sanoo Sanna-Maria Järvensivu, Swecon teknisen turvallisuuden asiantuntija.

Suomessa rakennusten osuus energiankulutuksesta on 40 % ja hiilidioksidipäästöistä 30 %. Asuminen ja kaupungit ovat siis merkittävässä roolissa siinä, miten saamme energian kokonaiskulutuksen vähenemään. Swecon elinkaarisuunnittelun projektipäällikön Niina Laasosen mukaan digitalisaatio mahdollistaa energian tehokkaamman käytön ja kysyntäjouston, mutta tätäkin tärkeämpää on kokonaisvaltainen kaupunki- ja aluesuunnittelu ja kaavoitus sekä rakennusten lämmitys ja jäähdytys.

”Kulutusta ja päästöjä voidaan vähentää myös energiankierrätyksellä niin rakennuksissa kuin aluetasolla sekä hukkalämmön talteenotolla”, Laasonen kertoo.

Digitalisaatio ja liikenteen murros saa meidät riippuvaisiksi sähköstä – miten ratkaisemme vikatilanteet?

Olemme riippuvaisia sähköstä nyt ja tulevaisuudessa. Digitalisaatio ja energiamurros kasvattavat vielä entisestään sähkönkulutustamme. Ilmastonmuutos taas haastaa sähkön: samaan aikaan, kun sähköistynyt liikenne, lämmitys- ja jäähdytysratkaisut sekä älykodit yleistyvät, poikkeukselliset sääolosuhteet aiheuttavat sähkökatkoja. Myös kyberturvallisuus on noussut digitalisaation myötä uudenlaiseksi uhaksi.

”Oletko koskaan miettinyt, miten energianmurros vaikuttaa omaan turvallisuuteesi? Tästäkin aiheesta keskustelemme Women in Techissä”, Sanna-Maria Järvensivu vinkkaa.

Sweco kutsuu sinut rakentamaan tulevaisuuden kaupunkia   

Liikenne, rakennukset, maankäyttö, teollisuus ja kaiken tämän toiminnan turvallisuus: Sweco haastaa työpajaan osallistujat pohtimaan energian merkitystä kestävässä kaupunkikehityksessä.

Swecon Urban Insight -hankkeen projektipäällikkönä toimiva Heini Jokinen kertoo, että teknologia tarjoaa jo keinot energiamurrokseen ja kestävään kaupunkikehitykseen. Ilmastonmuutoksesta keskustellaan paljon mediassa ja siksi Swecon asiantuntijat haluavat työpajassa pureutua myös ajankohtaisiin otsikoihin.

”Työpajaan kannattaa osallistua, jos ilmastoahdistus painaa ja kaipaat tietoa vaikuttamismahdollisuuksista. Yhdessä voimme löytää energiaan liittyviä faktoja keskustelun pohjaksi, saada toivoa tulevaan, sekä inspiroida toisiamme toimimaan. Meillä Women in Tech Forumin osallistujilla on yhdessä enemmän eväitä kuin kenelläkään yksin”, Jokinen tähdentää.

”Kerromme myös, mitä tällä hetkellä teemme Swecolla ja mitä olemme jo tehneet rakennetun ympäristön ja teollisuuden parissa. Työpajassa löytää uusia näkökulmia ja pääsee verkostoitumaan muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa”, Niina Laasonen lisää.

Jokainen meistä voi vaikuttaa ja tehdä parempia valintoja yhteisen tulevaisuuden eteen, mutta vastuu ei ole vain yksilöllä. Tarvitaan teknologiaa, tietoa ja suunnittelua, sekä tietysti yrityksiä, jotka lähtevät mukaan muutokseen. Swecon asiantuntijoille aihe on erityisen tärkeä.

”Haluamme insinööreinä ja yrityksenä olla mukana tekemässä kestävämpää tulevaisuutta. Teknologia, jolla voimme vaikuttaa merkittävästi yhteiseen tulevaisuuteen, on jo olemassa”, Heini Jokinen kiteyttää. 

Haluatko sinä mukaan luomaan energiatehokasta ja hiilineutraalia kaupunkia? Tervetuloa keskustelemaan ja inspiroitumaan Swecon kanssa!

Ilmoittautuminen Teknologiateollisuus ry:n järjestämään Women in Tech Forum -tapahtumaan alkaa 4.9. klo 13.  Swecon työpajaan voit osallistua 11.10. klo 11:05. Katso koko tapahtuman ohjelma täältä.

Nähdään Finlandia-talolla!