Kainuun uusi sairaala ”Kainua” näyttää suuntaa tulevaisuudelle

/siteassets/uutiset-2020/kainua_770_380.jpg

Kainuun uusi sairaala ”Kainua” näyttää suuntaa tulevaisuudelle

17 tammikuuta 2020
Saman katon alta löytyvät kaikki terveydenhuollon palvelut, moderni sairaala, vahva potilaiden kuntoutumista tukeva toiminnallisuus sekä muuntojoustavat tilat. Kainuan tunnusmerkkejä ovat myös monipuolinen puun käyttö, tilojen värikkyys ja valoisuus sekä niihin sijoitettu taide.

Suomen ensimmäinen allianssimallilla toteutettavan sairaalahankkeen, Kainuun uuden keskussairaalan ensimmäinen vaihe eli noin 2/3 koko rakennushankkeesta on valmiina potilaskäyttöön 22.1.2020.  Swecolla on ollut merkittävä rooli hankkeessa yhdessä muiden allianssiosapuolien Skanskan, Caverionin ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän kanssa. 

Allianssi on yhteisvastuullisesti vastannut Kainuun keskussairaalan uudisrakentamisen ja perusparannuksen suunnittelusta sekä toteutuksesta. Swecon osalta tämä on tarkoittanut pää- ja arkkitehtisuunnittelua, talotekniikka- ja rakennesuunnittelua, teknisten logistiikkajärjestelmien suunnittelua sekä sairaalan käyttäjälähtöisyyteen perustavaa toiminnallista suunnittelua.

Älykäs toiminnallinen sairaala syntyi yhteistyöllä

Maaliskuussa 2015 aloitettiin sairaalan suunnittelu, jossa korostuivat henkilö- ja tavaravirtojen sujuvuus, tehokkaat toimintaprosessit sekä kuntouttava näkökulma. Alusta alkaen CAVE-virtuaalitila oli hankkeen osapuolten ahkerassa käytössä: Sairaalan eri toimintojen käyttäjäryhmät pääsivät CAVEn avustuksella vaikuttamaan tulevan sairaalan sisältöön jo suunnittelun alkuvaiheessa, eli käytännössä vaikuttamaan tulevaan työympäristöönsä jo hankkeen alkumetreistä alkaen. 

Käyttäjälähtöisen suunnitteluprosessin ja virtuaalitilan avulla pystyttiin myös tehostamaan tulevan sairaalan toiminnallisuutta sekä tilaoptimoinnin kautta vaikuttamaan positiivisesti hankkeen kokonaiskustannuksiin.

Helmikuussa 2017 iskettiin lapio maahan

Rakentamisvaiheeseen päästiin helmikuussa 2017 ja Swecon suunnittelu jatkui yhdessä allianssiosapuolien kanssa jo tehtyjen suunnitelmien jalostamisella. Suunnittelussa korostuivat edelleen kuntouttavan näkökulman ja modernin sairaalatekniikan lisäksi potilasturvallisuuden takaavat järjestelmät, älykkäät talotekniset ratkaisut, varastoinnin ja kuljetusten automatisointi sekä toimintaa tehostavat kommunikointi- ja turvajärjestelmät. 

Uuden sairaalan ydintoiminnot sisältävän I-vaiheen avajaisia juhlitaan 17.1.2020, mutta rakentaminen jatkuu edelleen: Sairaalan II-vaiheen rakentaminen jatkuu aina vuoteen 2021, jolloin kaikki loputkin hankekokonaisuuteen kuuluvat tilat ovat valmiina käyttöönotettaviksi. 

Lue myös: Maailman parhaat BIM-projektit on valittu. Tietomallintamisen huipputalon Swecon kohde Kainuun uusi sairaala sai kunniamaininnan Tekla Global Bim Awardsissa  

 

Kuva: Kainua – Kainuun uusi sairaala -allianssi